HABERLER

Küf Nedir ?

12 gün önce 91 Okunma
MAKALE Küfler bitki veya hayvanlar üzerinde yaşayan mikroskobik mantarlardır. Dünyada kaç çeşit mantar türü olduğu bilinmemekle birlikte onbinlerce mantar çeşidi olduğu düşünülmektedir. Mantarların çoğu ipliksi bir yapıda olup genel karakteristik olarak spor oluştururlar. Bu sporlar hava, su ve böcekler yolu ile taşınmaktadır.

Tek hücreli bakterilerden farklı olarak küfler çok hücreli yapılar oluşturur, bazen çıplak gözle bile görülebilir. Mikroskop altında küfler ince mantar şeklinde görünürler. Çoğu küfün yapısı; Üzerinde yaşadığı gıdanın iç yüzeylerine ulaşmak için ipliksi kökler (miseller), gıdanın üzerinde bulunan bir sap, bu sapın sonunda bulunan sporlar şeklindedir.


 Küfün görünen rengini bu sporlar vermektedir. Makale'nin

Ciguatera - Balık Zehirlenmesi

16 gün önce 85 Okunma
MAKALE Genel özellikleri

Ciguatera, yarı tropik veya tropik deniz yüzgeçli balıklarının tüketilmesi ile sonuçlanan, insan zehirlenmesidir. Bu tür balıklar toksinleri diyetleri ile alırlar ve vücutlarında doğal olarak birikmiş olur. Bu toksinler, ciguatera'ya özgü olan ekvatora yakın olan bölgelerde, birkaç tür dinoflagellate (deniz yosunu) tarafından üretilirler.

  Hastalık belirtileri

Ciguatera'nın İnsanlarda kendini göstermesi gastrointestinal, nörolojik ve kardiyovasküler bozukluklar olarak ortaya çıkar. Semptomlar bu genel kategoriler arasında ve zehirli balığın coğrafi kaynağına göre değişir.

Zehirlenmenin başlangıç belirtileri zehirli balığın tüketimini takip eden altı saat içinde meydana gelir ve bu belirtiler uyuşukluk ve ürperme (parestezi) ki daha sonra bunlar ellere ve ayaklara yayılır, bulantı, kusma ve ishaldir. Makale'nin
MAKALE Probiyotikler, belirli miktarlarda tüketildikleri takdirde, sağlık için, genel beslenmenin ötesinde, faydalı etkiler gösteren canlı mikrorganizmalardır (FAO/WHO, 2001).   Probiyotik mikroorganizmalar, genel olarak, laktik asit bakterileri ve bifidobakterler grubuna dahil mikroorganizmalardır (Kandylis ve diğ., 2016). Süt ve süt ürünleri, probiyotiklerin taşınması ve canlı ve aktif kültürler oluşturabilmesi için en uygun gıda matriksi olarak kabul gördüğünden, günümüzde, süt-bazlı fonksiyonel probiyotik ürünlerin geliştirilmesi bu alandaki çalışmaların temel odağını oluşturmaktadır.  Buna karşın, süt ürünlerinin tüketimi ile laktoz intoleransı, yüksek yağ ve kolesterol içeriği ve süt proteini alerjileri gibi sağlık riskleri arasındaki ilişki (Vijaya ve diğ. Makale'nin

Kanatlılarda İshal Etkenleri

bir ay önce 190 Okunma
MAKALE Kanatlılarda solunum hastalıklarının dışında ishalle seyreden vakalar hem verim kayıplarına hem de ekonomik kayıplara enden olur. İshalin tespit edilip kaynağı araştırılırken; koksidiyozis, paraziter enfeksiyonlar, Adenovirüs ve Rotavirüs gibi virüsler, meydana gelen böbek hasarları, yüksek proteinli beslenme gibi temel sebepler üzerinde durulması gerekir.       Böbrek hasarı: Burada dikkat edilmesi gereken bir husus ishalin kaynağının belirlenmesidir. İshal ile böbrek hasarı sıklıkla karışan durumlardır. Bunu açıklayacak olursak, hasarlı böbrek büyük orana idrar üretir. Dışkılamadan önce gaitaya karışır ve mevcut atık normalden daha da sulu bir kıvama gelir. Aslında daha fazla idrar atılımı olmuştur ancak bu durum dışarıdan bakıldığında ishal olarak değerlendirilir. Makale'nin
MAKALE Organik ürünlerin ambalajlanması; organik ürünlerin pazara sunulmadan önce organik niteliğini bozmadan paketlenmesi, ambalajlanması ve markalanması esnasındaki tüm işlemlerdir.

Organik ürünlerin ambalajlanmasında, organik üretim mantığına ve ürünlerin yapısına uygun olan malzemelerin kullanılması ve bu malzemelerin geri dönüşümlerinin sağlanması ve çevre ile uyumlu olmaları gerekmektedir. Bununla birlikte, organik tarım ürünleri için en uygun ambalajların çevre dostu materyaller kullanılarak üretilebilen yeşil ekonomi ilkeleri çerçevesinde geliştirilmiş ambalajlar olması gerekmektedir. Makale'nin

Gluten Nedir?

2 ay önce 236 Okunma
MAKALE Buğday otuza yakın farklı protein türleri içerir, glutenin ve gliadin adlı proteinler suyla birleştiğinde esnek, sakıza benzer ağsı bir madde oluşturur. Buğday unu su ile yoğurulduğunda glutenin ve gliadin suyun tutulmasını sağlar ve birbirlerine bağlanırlar. Gluten unlu mamullerin temel yapısını oluşturur ancak en etkili olduğu yer buğday unudur. Çavdar, arpa ve yulaf gibi tahıllarda etkisi daha düşüktür.  Hytest Pro ile yüzeylerdeki protein kalıntılarını 2 dakikadan az bir süre içinde tespit edebilirsiniz.     Hytest Pro hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.   
Gluten bazı kişilerde ciddi sağlık problemlerine yol açar ve erken teşhis ile pek çok sağlık probleminin önüne geçilebilir. Glutenin yol açtığı hastalıklar çocuk yaşlarda fark edilmediğinde büyüme geriliğine sebep olabilir. Makale'nin
YÖNTEM
  Örneğin;

1. Gıda maddesinin mevcut kalite standartlarına uygunlunun belirlenmesi acıyla: Örneğin; bir çok standartta her bir gıda maddesi için protein oranı, şu standartdan aşağı olamaz gibi kriterler konulmuştur,

2. Gıda maddesinin besleme değerini belirlemek amacıyla: Gıdaların besleme içeriği toplam ham protein miktarının haricinde diğer bazı kalite indeksleri ile de belirlenmektedir, örneğin; PER (Protein EffIciency Ratio), BV (Biological Value), *U (Net Protein Utilization) ve EAO (Esansiyel Amino asit Oranı) gibi,

3. Proteinlerin bazı fonksiyonel özelliklerini belirlemek amacıyla: Örneğin; emülsiyon stabilitesi, emülsiyon kapasitesi, su ve yağ bağlama kapasitesi, köpük oluşturma, jel kuvveti, çözünürlük vb kalite özellikleri ile de proteinler hakkında bilgi edinilir,

4. Makale'nin

Balık Kurutma Teknolojisi

3 ay önce 283 Okunma
MAKALE Kurutma yöntemleri:

1. hava ya da hava teması ile kurutma: ısı sıcak havadan veya sıcak bir yüzeyden balığa transfer edildiğinde, nemin taşınması için bağlın çevresinde oluşturulan hava hareketlerinden yaralanılır.

2. vakum kurutma: azalan basınç altındaki balıktan daha büyük orandaki suyun buharlaştırılarak yayılan buharın vakum ile alınması ve ısınmış yüzeylerle uzaklaştırılmasıdır.

Tüm temel sistemler ise iki başlık altında toplanmıştır.

1. doğal yöntemler:
- açık havada kurutma
- kuru tuzlama ile kurutma

  AÇIK HAVADA KURUTMA

Balığın bas kısmı kesilip iç organları çıkarıldıktan ve iyice yıkandıktan sonra balıklar çift olarak kuyruklarından bağlanır ve kurutulmak üzere çubuklara dizilirler. Balığı yıkamak için %5’lik tuzlu su veya temiz deniz suyu tavsiye edilir. Makale'nin
MAKALE Gıda güvenliği nedir?

Gıda güvenliği kavramı “gıdanın hazırlanması ya da yenmesi sırasında tüketiciye zarar vermeyecek şekilde kullanım yönergelerine uyulması” demek.1 Koruma ve kontrol konusundaki risk yönetimi tedbirleri arttığı için, yediklerimiz geçmişe kıyasla daha az tehlike içeriyor. (örneğin pastörizasyon gibi saklama yöntemleri, daha yüksek hijyen standartları, daha iyi depolama ile nakliye koşulları ve tarımsal kimyasalların kullanımındaki en iyi uygulamalar). Makale'nin
MAKALE İşte, Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP, Hazard Analysis and Critical Control Points) kavramı bu ihtiyaca sistematik ve mantıksal bir yaklaşım getiren bir sistemdir.  
HACCP, risklerin belirlenmesi ve ilgili önlemlerin alınması için sistematik bir yaklaşımdır. Diğer yönetim sistemleriyle birlikte de uygulanabilir. TS 13001 Standardı, uluslararası kabul görmüş HACCP prensiplerine dayalıdır. TS 13001 Standardı, yönetim, HACCP sistemi ve iyi üretim uygulamaları (GMP) olmak üzere üç ana unsurdan oluşan bir HACCP yönetim sistemi kurallarını kapsar.

İlk olarak 1959-1960 da NASA Tarafından Astronotlar için güvenli gıda üretmek amacıyla ortaya çıkan HACCP’in daha sonra 1963 yılında Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ve CAC (Codecs Allimentarius Commısıon) tarafından prensipleri yayınlanmıştır. Makale'nin
MAKALE CRD solunum yolu hastalığına yakalanan hayvanlar diğer sağlıklı olanlardan hemen ayırt edilmelidir.  
CRD Hastalığı Sebepleri

Tavuklarda solunum yolu rahatsızlıklarının birçok sebebi bulunmaktadır. Bunların başlıcalarını sıralayacak olursak:

Aşırı sıcak ve nemli ortam
Beslenme ve havalandırma yetersizliği
Isıtma sisteminin yetersizliği
Yaşam ortamının düzenli temizlenmemesi
Kümesteki hayvan sayısının gerektiğinden fazla oluşu
Taşınma sırasındaki kötü koşullar
Mevcut olanların arasına yeni dahil olanlar

CRD hastalığına yakalanan hayvanlarda en yaygın görülen bakteri “Mycoplasma Gallisepticum” olarak bilinir. Genellikle şişmiş sinüsler, hapşırma ve köpüklü sulu gözler ile ilişkilidir. Bazı durumlarda eklem şişmelerine ve topallamalara neden olur. Yumurta kabuğunu enfekte edebilir. Makale'nin
MAKALE Et Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar

Taze et kimyasal ve fiziksel özellikleri nedeniyle mikrobiyolojik bozulmalara karşı en duyarlı gıdalardan biridir. Genel olarak sağlıklı bir hayvanın kas dokusu sterildir. Taze etlerde mikrobiyolojik bozulmalar aerobik ve anaerobik olarak ikiye ayrılırlar.

Aerobik Bozulma; Yüzeyde yapışkanlık: Pseudomonas, Alcaligenes, Aeromonas, Streptococcus, Bacillus,Lactobacillus türleri neden olur. Et renginin değişmesi:Kadeverin lisisnin,Putresin ise ornitin veya arginin dekarboksilasyonu yoluyla oluşur. Küf gelişmesi:Yüzeydeki su aktivitesinin 0,96-0,95 in altına düştüğü zaman küfler gelişmeye başlar.

Anaerobik Bozulma; Pütrit bozulma;Clostridium ve bazı Bacillus türleri sebep olur.
Ekşime;Clostridium türleri ve Laktik asit bakterileri sebep olur. Makale'nin