HABERLER

MAKALE Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi (CUIMC)’ndeki Radyolojik Araştırmalar Merkezi direktörü ve radyasyon biyofizik profesörü olan araştırma ekibinin lideri David J. Brenner “Maalesef konvansiyonel mikrop öldürücü UV ışığı aynı zamanda insan sağlığı için de zararlı ve cilt kanseri ile kataraktlara neden olabilir ve bu sebeple kamusal alanlarda kullanımı engellenmiştir” diyor. Hysafe Air ürünümüz kapalı sistem olduğu için , insan bulunan ortamda gönül rahatlığı ile çalışabilir.  Korona Virüs katili ve Havadaki mikroorganizmaları UV ile etkisiz hale getiren Hysafe Air hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.  
Firmamız ürünleri arasında bulunan UV lamba ve armatürü incelemek için lütfen TIKLAYINIZ. Makale'nin

İş Hijyeni Nedir ?

6 gün önce 49 Okunma
MAKALE
  Bu nedenle çalışan nüfusun sağlığının ve refahının korunması, iş veriminin arttırılması ve tedavi giderlerinin azaltılarak sosyal güvenlik sistemine katkıda bulunulması açılarından büyük önem taşımaktadır. İş hijyeni alanı, yukarıda bahsedilen fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörlerin ölçüm test ve analizlerle tespitini takiben bunların sağlık etkilerinin değerlendirilmesini ve gerekli tedbirlerin tasarlanıp uygulamasını da içermektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 20.08.2013 tarihinde yayımlanan “İş Hijyeni Ölçüm Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmelik” ise bu konular arasından ölçüm test ve analiz konusunu düzenlemekte ve iş hijyeni ölçüm test ve analizi yapacak laboratuvarların yetkilendirilmesi hakkındaki usul ve esasları belirlemektedir. Makale'nin
MAKALE  Dezenfeksiyon Nedir?
Mikroorganizmalar hemen hemen her yerde kendilerine yaşam alanı bulurlar. Bu yaşam alanı yalnızca toprak, hava ya da su değil; aynı zamanda insan vücudu da olabilir. Sağlık açısından oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilme riski de taşıyan mikroorganizmalardan arınabilmek dezenfeksiyon ile mümkündür. Dezenfeksiyon, hastalık yapma ihtimali olan mikropların mevcut ortamdan tamamen uzaklaştırılması ve ortadan kaldırılma işlemidir.

Dezenfeksiyon işlemi iki şekilde gerçekleştirilir. Biri ısı yöntemi ile dezenfeksiyon diğeri ise yüksek düzeyli dezenfeksiyondur. Isı yöntemi ile yapılan dezenfekte işlemi miktoorganizmaların tamamen ortadan kaldırılmasını hedefler. Bu doğrultuda ısı, basınç ve mikroorganizmanın ısıya ne kadar dayanıklı olduğu gibi etkenler mevcuttur. Yüksek düzeyli dezenfeksiyon ise çok uzun bir süre içinde yapılır. Makale'nin

El Hijyeni ve Önemi

23 gün önce 170 Okunma
MAKALE Ellerimizi Neden Yıkamalıyız?

Günlük yaşantımızda ellerimiz, çevre ile her türlü bağlantıyı sağlayan, bu nedenle de en fazla bakteri barındıran organımızdır. El yıkama, çok sıradan ve günlük bir iş olması nedeniyle, genellikle ihmal edilen bir konudur. Oysa ki, hem kendimizin hem de çevremizdekilerin sağlığını korumak ellerimizdedir. Çevre ile sürekli temas halinde olan ellerimiz yoluyla taşınan bakteriler basit bir soğuk algınlığından, SARS, hepatit A, Avian Influenza gibi öldürücü bir çok hastalığın gelişimine neden olabilmektedir. Özellikle sağlık personelinin elleri, mikroorganizmaların hastadan hastaya yayılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, yetersiz el hijyeni, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde halen yaygın olarak görülen hastane enfeksiyonlarına neden olan başlıca etmenler arasında yer almaktadır. Makale'nin
MAKALE Dünya üzerinde ilk kez 1960’lı yıllarda görülen '2019-nCoV' olarak adlandırılan virüs, koronavirüs ya da coronavirüsü adıyla biliniyor. Coronavirüs aralık ayında Çin’in Wuhan bölgesinde yeniden çıkmasıyla beraber internette en çok aranan konulardan birisi oldu. Çin’in Wuhan bölgesi Coronavirüs çıktığı yer olarak bilinmektedir.  
Hafif, orta ve ağır olmak üzere farklı hallerde seyredebilen coronavirüs, daha önce 2002’de çıkan SARS ile 2012’de çıkan MERS virüsüyle aynı gruptandır. Soğuk algınlığına benzer bir tabloyla ortaya çıkan coronavirüsün (koronavirüs) 2020’de çok ağır tablolarda seyrettiği bilinmektedir. Coronavirüs salgını şu anda pek çok ülkenin ortak sorunlarından birisi olmuştur. Makale'nin
MAKALE Kanatlı hayvanlarda görülen en riskli sağlık sorunlarından birisi de kanlı ishaldir. Meydana gelmesi durumunda diğer civcivlere oldukça kolay bir şekilde yayılan bu sorun üretim merkezlerinde ani ölümlere ve yüksek oranda veri kaybına neden olmaktadır. Kanlı ishal sorununa neden olan durumun ise bağırsaklarda meydana gelen parazitlerin neden olduğunu söyleyebiliriz. Belirli bir süreyi tamamlayıp gelişmelerinin sonuna gelen tavuklar bağışıklık sistemleri sayesinde bu parazitleri kolayca ortadan kaldırabilirken özellikle 4 ile 6 haftalık civcivler bu sorundan yüksek oranda etkilenmektedir. Parazitin bulaşmasına neden olan etmenlere bakacak olursak;  
Parazit kanlı ishal nedeni ile dışarıya atıldığından yumurta hücrelerini oldukça hızlı bir şekilde yayılmalarına olanak sağlar. Makale'nin

Balıklarda Bozulma

bir ay önce 204 Okunma
MAKALE
  Balıklarda meydana gelen bozulmanın hızı aşağıdaki faktörlere bağlıdır:

Balık çeşidi: Bazı yağlı balıklar doymamış yağ asitlerinin oksidasyonu sonucu hızlı bir şekilde bozulurlar. Trimetilamin oksitçe zengin balıklarda bakteriyel ve enzimatik aktivite sonucu tipik bayat balık kokusu olan trimetilamin oluşur.
Balığın yakalandığı andaki durumu: Balığın yakalanması sırasında fazla mücadele etmesi ve oksijen azlığı sonucunda balığın glikojen kaynakları hızlı bir şekilde tükenir. Bu durumda kas dokuda pH düşüşü daha az olur ve bozulmaya karşı duyarlı hale gelir. Ayrıca yakalandığı sırada barsakları dolu olan balıklar, boş olanlara kıyasla daha hızlı bozulurlar.
Bakteriyel bulaşmanın düzeyi: Çamur, su, işçiler, balığın yüzeyindeki kaygan tabaka ve barsak içeriği kontaminasyon kaynaklarını oluşturur. Makale'nin
MAKALE Bu bakteri grubu proteinleri hidrolize ederek proteaz enzimi salgılarlar. En yaygın türleri Micrococcus,Staphylococcus,Bacillus,Clostridium,Ps eudomonos,Alteromonas,Flavobacterium ve Alcaligenestir. Bazı Enterobacteriaceae ve Brevibacterium lar da bu gruba da dahildir.  
PROTEAZ ENZİMİ

Protezlar proteinleri peptidlere hidroliz eden enzim grubu olarak bilinirler. Aynı zamanda proteazlara proteolitik enzimlerde de denir.Proteazlar çeşitli peptit zincirlerine hidrolize olma kabiliyetlerine göre farklılık gösterirler. Her proteaz, özel bir peptit zincirini parçalar. Proteaz enzimi üreten bakterilerin ise gıda ürünleri üzerinde çeşitli etkileri vardır.

PROTEOLİTİK BAKTERİLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ

ALCALİGENES: Gram negatif ,aerobik çubuk ve kok şeklindedirler. Suda , ve toprakta bulunur. Zengin protein içeren gıdaların bozulmasında etkilidir.Genellikle mezofiliktirler. Makale'nin
MAKALE    1. AMAÇ
Kuru gıdaların uygun şartlarda muhafaza edilmesi ve bulaşmaların engellenmesidir.

2. SORUMLULUK

Depo Sorumlusu ve Aşçıbaşı bu talimatın uygulanmasında sorumludur.

3. UYGULAMA

• Depo olarak kullanılan alan içerisinde, gıda maddeleri cinslerine göre ayrıldıktan sonra kendilerine ait bölümler oluşturularak depolanmalı.
• Depolama alanı her zaman için temiz ve geçişe uygun olmalı. Geçişi engelleyen malzemeler yerde tutulmamalı.
• Depo içinde gıda maddelerinden başka eşya ve malzemeler bulundurulmamalı.
• Diğer malzemeler için depolama yeri yoksa uygun bir raf tamamen gıda dışındaki malzemeler için ayrılmalı.
• Depoya gelen malzeme, “İlk giren - İlk çıkar” ilkesine ve son kullanma tarihine göre yerleştirilmeli. Makale'nin
MAKALE Broiler tavuk olarak adlandırılan Etlik Piliç yetiştiriciliği dışarıdan bakıldığında oldukça kolay ve basit görünen bir yetiştiricilik olarak gösterilmekte. Broiler Tavuk yetiştiriciliğinde uyulması gereken bir takvim, bir program olduğunu belirterek dikkat edilmemesi durumunda yetiştiricilere büyük oranda zarar getirdiğini hatırlatmak istiyoruz. İşletme olarak kurulan tesisler, elde ettikleri civcivleri etlik piliç olarak yetiştirebilir, bir kısmının satışını yaparak diğer kısmın damızlık olarak bünyelerinde üretime destek olmalarını sağlayabilir.  Broiler Tavuk yetiştiriciliğinin nasıl yapıldığı ile ilgili kısma gelecek olursak; Damızlıktan etlik olarak çıkan civcivler standartlara ve programa uyacak şekilde 45 gün beslenmektedir. Makale'nin

Süt Proteinleri

2 ay önce 337 Okunma
MAKALE Süt proteini homojen protein olmayıp farklı nitelikte 30’dan fazla fraksiyondan oluşmuştur. Fakat kazein ve serum proteinleri olmak üzere 2 grup altında toplanır. Vücudun yapı taşı olarak kabul edilen proteinlerin beslenmede önemli bir yeri bulunmaktadır.  
• Kazein

Doğada sadece sütte bulunan kazein süt proteinlerinin yaklaşık %80’ni oluşturur. Kazein sütte misel adı verilen parçacıklar halinde bulunur. Her bir kazein miseli α σ-, αs2-, ß- ve κ –kazein gibi bileşenlerden meydana gelmiştir. Misellerde kazeinden başka kalsiyum, magnezyum, fosfat, sitrat, potasyum gibi maddeler de bulunur

A : Alt misel B : Tüyümsü yapı C : Kalsiyum fosfat D : k-kazein E : PO4 grupları • Serum proteinleri

Kazein yağsız sütten herhangi bir yolla uzaklaştırıldığında geriye kalan kısma süt serumu denir ve içerisinde yaklaşık % 0. Makale'nin
MAKALE Clostridium perfringens bakterisinden kaynaklanan orta ve ince bağırsakta yerleşen bir hastalıktır. Hastalığın bulaşması dahilinde sürüdeki ölüm oranları %5-50 çoğunlukla %10 olabilmektedir.    Enfeksiyon oral yolla ve dışkıyla bulaşmaktadır. Hastalık nedenlerini yoğun olarak buğday, çavdar gibi tahıllarla besleme, yüksek protein ağırlıklı besleme, kirli su ve yem, bağırsağı etkileyen bazı hastalıklar (koksidiyoz v.b) olarak gösterebiliriz. Makale'nin