Boza Nasıl Yapılır ve Korunur ?



7669 kez okundu

5 yıl önce eklendi

Darı irmiği, su ve şeker kullanılarak üretilen fermente bir içecektir. Çok eski bir Türk içeceği olan boza, günümüzde eski Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde kalan ülkelerde ve Orta Asya’nın bazı bölgelerinde halen tüketilir.

Genelde kış aylarında tüketilir. Resmi bir tarih olmamakla birlikte, kültürel olarak bozanın mevsimi Eylül ortasında başlar, Mayıs ortasında biter.


 
 
Mısır ve Kuzey Afrika sahilleriyle Akdenizli gemiciler aracılığıyla batıya, Asya’ya, Kafkasya’ya yaylmıştır.

Evliya Çelebi’ye göre 17. yüzyılda İstanbul’da 300’ün üzerinde bozacı dükkanı bulunuyor, bu dükkanlarda 1100’ün üzerinde bozacı çalışıyordu. 19 yüzyıla doğru bozacıların ortadan kalktığı biliniyor.

Eskiden akşamları yeni hazırlanmış sıcak bozalar, bozacılar tarafından sokaklarda bağırarak satılırdı. Ancak son 10-15 yıllık dönemde, tüketim alışkanlıklarına paralel olarak ambalajlı ürünler piyasaya sürülmüştür. Bu ürünler buzdolabında 2 – 3 hafta bozulmadan saklanabilmekte, birçok büyük süpermarkette bulunabilmektedir.
Diatek tarafından üretilen Dia Natura Base ürününü ürünlerinizi korumada ve raf ömürlerini uzatmada rahatlıkla kullanabilirsiniz. (Dia Natura Base hakkında bilgi için TIKLAYINIZ)
 

 
Boza içindekiler: Bozanın içinde ne var?

Boza aşağıdaki besinlerin iyi bir kaynağı:

Zengin karbonhidratlar,
Proteinler,
A ve E vitamini,
B1 ve B2 vitaminleri,
Fosfor,
Çinko,
Demir,
Niyasin,

Boza nasıl yapılır? En kolay boza tarifi
 
Ana malzemeler

2 Bardak bulgur

Yarım Bardak Pirinç

6 Bardak su

Maya için

1 tatlı kaşığı yaş maya

1 yemek kaşığı şeker

1 Bardak ılık süt

Kıvamı için

1 Bardak toz şeker

5 Bardak su


 
Bozanın yapılışı

Bulguru ve pirinci suya iyice yıkayın, derin bir tencereye alın. Suyuyla birlikte orta ateşte, iyice yumuşayana kadar pişirin.
 
Püre haline gelen karışımın suyunu süzün ve ince delikli süzgeçten geçirin. Geçmeyen posayı kullanmayacaksınız.
 
Süzgeçten geçen lapayı soğumaya bırakın. Tamamen soğumasını bekleyin.
 
Bozanın mayası için ılık süt, yaş maya ve toz şekeri ayrı bir yerde karıştırın.
 
Soğuyan lapayı büyük boy tencereye alın. Mayasını da ekleyip karıştırdıktan sonra kapağı kapalı bir tencerede, güneş almayan bir yerde 1 gün bekletin.
 
Bozanın kapağını birkaç saatte bir açıp havalandırın.
Mayalanan bozaya toz şekeri ve suyu azar azar ekleyerek istediğiniz kıvama getirin.
 
Biraz daha kıvamlanması ve bozulmaması için buzolabına alın.

Kaynak: gidahatti.com
 
Diatek tarafından üretilen Dia Natura Base ürününü ürünlerinizi korumada ve raf ömürlerini uzatmada rahatlıkla kullanabilirsiniz. (Dia Natura Base hakkında bilgi için TIKLAYINIZ)
 

TAVSİYE ÜRÜNLER

Gıda Hijyeni ve Güvenliği Boza Nasıl Yapılır ve Korunur ?