Yumurtlatma Yemi ve Zararları



8694 kez okundu

3 yıl önce eklendi

Buna yumurtlatıcı yem diyenler de var ama yanlış. Doğanın gereği olarak tavuklar zaten yumurtlar. Bunu yaş, sağlık durumu ve mevsimsel şartlar belirler. Tavuk ırkına göre de değişir. Bazıları kışın ara verir. Bazıları aşırı sıcaklarda, bazıları sadece tüy dökümünde ve gurk süresince ara verir. Hint tavuğu gibi bazı ırklar ise sadece yılın bazı dönemlerinde, sadece gurk olmak için ortalama on kadar yumurta yapar.


 
 
Yumurta yemi tavuğun yumurta oluşturmak için kendi canından verdiği ve böylece büyük kayıplara uğradığı her şeyi telafi etmesi, tavuğun sağlıklı bir şekilde tekrar tekrar güç ve besin kazanarak yumurtlamaya devam edebilmesi içindir.

Yumurta yemi zararlıdır: Bu yemlere çeşitli kimyasallar (adına hormon denmeyen ama aslında hormon maddeleri) katılıyor. Böylece tavuk bünyesi yıpranmışlıkların farkına varamıyor. Biyoritm devre dışı kalıyor. Devamlı bu tür yemlerle beslenen tavukların ömrü kısalır. Üç yıldan fazla yaşayamazlar. Kapalı tesislerde tavuklar zaten bir iki yıl kadar tutulur. Bünyenin iflas etme arefesinde ıskartaya ayrılırlar. Açık yerlerde, ev bahçelerinde bu yemin devamlı verildiğinde tavukların üç yıldan fazla yaşayamadığı görülmüştür.
 
 
 
Yani bünye zaman zaman yumurtaya ara verip yenilenme faaliyetlerine giremiyor. Sadece tüy dökme zamanında yumurtlamaya ara verebilirler ve bir de ırka bağlı olarak kışın ara verirler. Özellikle kışın yumurtlamaya devam eden hibritler bu yemle devamlı beslendiğinde üç yaşına yaklaştığı zaman ani bir çöküş, ani bir yaşlanma ile birlikte ölür giderler.
 
Türkiye'de artık tavuklar ;  verimi ve kalitesi Avrupa Standartlarında yüksek ve üst düzeyde olacak. İspanya DOMCA firmasının  geliştirdiği bitkisel ve doğal  Yumurta Tavukçuluğunda GARLICON ürününü incelemek için TIKLAYINIZ..

TAVSİYE ÜRÜNLER

Diğer Ürünler Yumurtlatma Yemi ve Zararları