Soru Cevap

Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır.

Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.

Soru Sorun

W68HP

Soru-Cevaplar

Soru: 18.10.2019 19:32:47

çip üstü laboratuvar

iyi günler , Çip üstü laboratuvar teknolojisinin gıda uygulamaları hakkında bilgi verebilir misiniz ? Ayrıca kaynak önerisinde bulunursanız sevinirim. Teşekkürler...


Ad / Soyad: zeyneb yazıcı
Ünvanı:

Cevap:

Son 20 yılda ortaya çıkan mikro-kanal yapılarında mikro-litreler mertebesinde akışkanın proses edilmesi için kullanılan çip-üstü-laboratuvar (ÇÜL) sistemleri konvansiyonel yöntemlere bir alternatif oluşturmaktadır. Mikro-yapıların kendine has özelliklerinden dolayı ÇÜL sistemleri, karmaşık analizleri geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında daha düşük maliyette, daha düşük enerji, daha düşük kimyasal sarfiyatı ile daha verimli bir şekilde yapabilmekte ve bu yönleriyle birçok alanda (biyomedikal, gıda, kimya, tıp, eczacılık, tarım vb.) çok değerli bir seçenek oluşturmaktadır. Ayrıca bu sistemler otomasyona uygundur ve taşınabilir olma potansiyelleri vardır. Özellikle gıda endüstrisinde bazı durumlarda analiz sonuçlarının hızlı alınabilmesi işletme için büyük önem taşımaktadır. Çip-üstü laboratuvar teknolojisi bu nedenle gıda endüstrisinde özellikle mikrobiyolojik analizlerde hızlı sonuç vermesi, uzman personel gerektirmemesi, az örneğe ihtiyaç duyması vb..

Yukarıdaki ilgili makalenin ve yazının tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. :

https://docplayer.biz.tr/105783032-Cip-ustu-laboratuvar-cul-teknolojisinin-gida-mikrobiyolojisindeki-uygulamalari.html

Soru: 4.10.2019 18:59:28

domates suyu sterilizasyonu

İyi günler , domates suyu sterilizasyonu için kullanılan (HTST) plakalı ısı değiştirici ünitesinin ne gibi özellikler taşıması gerekir ve hangi bölümlerden oluşur ? Bilgilendirirseniz sevinirim . Teşekkürler...


Ad / Soyad: zeyneb yazıcı
Ünvanı:

Cevap:

HTST ( Yüksek Sıcaklık/Kısa Süre – High Temperature/Short Time ) : Daha çok plakalı veya borulu eşanjör sistemlerinde uygulanan, gıdaların nispeten yüksek sıcaklıklara ( 72 0C) ısıtılarak, bu sıcaklıkta kısa süre (15-20 saniye) tutularak patojenik organizmaların yok edilmesinin amaçlanmasıdır.   Sürekli bir yöntem olması ve rejenerasyon olanağı sunması sebebiyle günümüzde %98 oranında HTST yöntemi uygulanmakta olup, bu işlem plakalı veya borulu eşanjör sistemleri aracılığıyla sağlanmaktadır Aşağıdaki diagram'da HTST özellikleri ve akış şeması bulunmaktadır. Resmin tamamını görüntülemek için mouse ile sağ tıklayın resmi görüntüleyin deyin ya da resmi bilgisayarınıza kaydedin.
   

Soru: 27.5.2019 10:20:04

steril ürünlerde bioburden testi yapılırken hangi petrilere ekilir limit nedir

merhaba son kabında steril edilen ürünler ( ampul serum gibi ) de süzme öncesi ve sonrası bioburden testi yapılmakta bununla ilgili olarak alınan numune hangi petrilere ekilir ( hangi yönetmelikte yazar ) bioburden test sonucu limiti nedir ( hangi yönetmelikte yazar )


Firma : çetinkaya ilaç Ad / Soyad: kamil yüksel
Ünvanı:

Cevap:

Bildiğiniz üzere Mikrobiyolojîk yük (bioburden), bir üründe bulunan mikroorganizma  sayısını ifade eder ve limitleri Medikal Cihaz Yönetmeliğinde  yer almaktadır. Bioburden Analizi için iki yöntem mevcuttur. Bu yöntemde ürünün ilgili solüsyonlarla belirli süre temasından sonra 1 ml'ler alınarak membran filtrasyon yöntemiyle TSA, SDA ve TSC 'ye ekim yapılır. İnkübasyon sonrasında kolonilerin sayımı yapılırarak sonuçlar hesaplanır.

TSC Clostridium perfingens tesipiti ve sayımı için kullanıllır. TSA Genel bakteriyoloji yöntemleri ve hemolitik  reaksiyonların belirlenmesi için kullanılır.  SDA Maya ve küflerin ekimi için kullanılır.   

Ayrıca Bioburden, Sterilizasyon validasyonu çalışmalarına başlamadan önce gerçekleştirilir. Bazı yöntemlerde izlenecek yol bu test sonucuna göre belirlenir. Mikroorganizmalar üründen manuel-otomatik çalkalama, vorteksleme, parçalama, yıkama veya swab yöntemi ile alınabilir.

Kullanılan Standart

TS EN ISO 11737-1-Tibbi cihazların sterilizasyonu – Mikrobiyolojik metodlar – Bölüm 1: Ürün üzerindeki mikroorganizma populasyonunun tesbiti

Mikrobiyolojîk yük (bioburden) için USP Sunumuna gitmek için tıklayınız.  Verdiğim bu linkin 61.Sayfasından itibaren başlayan USB mikrobiyal limit testlerine ulaşabilirsiniz. Okumak için tıklayınız...
  Yukarıda belirtilenler dışındakileri yapmanıza gerek yok, genel çizgileri Medikal Cihaz Yönetmeliğinde belirtilmiştir. Okumak için tıklayınız.
  Bahsi geçen tüm analizlerinizde kullanacağınız besiyerlerimizi incelemek için Tıklayınız...

Soru: 15.4.2019 13:40:17

Pca bakteri çeşitleri

Merhabalar , Plate Count Agar ekim sonuçlarımızda şöyle sonuçlar çıkmaktadır genellikle küçük dairesel bakteriler görünmektedir ancak bazen ise bir adet ama agarı 1/4 üne yayılmış durumda bakteri görülmektedir bu agarda üreyen bakteri çeşitleri nelerdir ve bu sorum hakkında bilgi verebilir misiniz ?


Ad / Soyad: İsa Özişkar
Ünvanı:

Cevap:

Merhaba İsa Bey,

PCA hazır besiyerinde oluşan kolonilerin hangi bakteriye ait olduğunu maalesef bilemeyiz. Çünkü bu besiyeri toplam aerobik mezofilik bakteri sayımı için kullanılmaktadır. Spesifik bir mikroorganizma için analiz yapmak istiyorsanız o mikroorganizmaya ait uygun besiyeri kullanmalısınız ayrıca besiyerinde oluşan küf üremelerini de dikkate almamalısınız. Bazı bakteriler zonlar oluşturarak, yayılarak üreme gösterebilir. Eğer çok üreme beklenen bir durum ise numunenizi seyrelterek tekrar ekim yapabilirsiniz. Ancak bu durumun normal olduğunu belirtmek isterim. Size incelemeniz için PCA besiyerine ait data sheeti ve analiz dosyamızı ekte iletiyorum.

 

İyi çalışmalar…

Soru: 7.4.2019 22:31:35

karides kararma

fisadex DMC bu ürünün karides karaması üzerindeki etkisini merak ediyorum. Yazdığı gibi etkilimi etki süresi nedir. nasıl kullanılmalı


Ad / Soyad: emrah tugra
Ünvanı:

Cevap:

Deniz ürünleri avlandıktan bir saat sonra özellikle baş bölgesinde bulunan kas hücrelerinde bulunan tirozinin enzimatik reaksiyonu sonucu siyah lekeler oluştururlar. Fisadex bu enzimatik reaksiyonu durdurmada etkilidir, ve soğukhava deposuna kadar kararmayı engeller.

Soru: 26.3.2019 00:10:32

yok

hytec slide bakteri kitleri kapatılırken tam mı kapatılıyor yahut biraz gevşek mi bırakılıyor?


Ad / Soyad: AZİZ KILIÇ
Ünvanı:

Cevap:

Merhaba Aziz Bey,

İlgili yerlerden numune aldıktan sonra kapak tamamen sıkılmadan, gevşek bırakılacak şekilde kapatılır. Ürünümüzün kullanım kılavuzunda gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

Soru: 18.2.2019 10:41:05

steril ürünlerde bioburden testi

steril serum üretmekteyiz şeker , tuz ve karışım olmak üzere 3 çeşit ürünümüz var bu ürünlerde bioburden testi yapılmakta nihai olarak otoklavda steril edilmektedir biburden testi olarak süzme öncesi süzme sonrası ve otoklav öncesi numune alınmaktadır bu testlerde tamc tymc bakılıyor ayrıca pseudomonas e.coli salmonella .bacillus staphylocooccus bile tolerant bakteri bakmamız gerekiyormu bu birinci sorum ikinci sorum bunun metodu nedir hangi yayında vardır örneğin ep yada usp gibi birde limitleri öğrenmek istiyorum süzme öncesi limit 10 cfu süzme sonrası 0 cfu biliyorum limitleride öğrenebilirmiyim ve hangi yönetmelikte geçmektedir şimdiden teşekkürler


Ad / Soyad: kamil yüksel
Ünvanı:

Cevap:

Bildiğiniz üzere Mikrobiyolojîk yük (bioburden), bir üründe bulunan mikroorganizma  sayısını ifade eder ve limitleri Medikal Cihaz Yönetmeliğinde  yer almaktadır. Bioburden Analizi için iki yöntem mevcuttur. Bu yöntemde ürünün ilgili solüsyonlarla belirli süre temasından sonra 1 ml'ler alınarak membran filtrasyon yöntemiyle TSA, SDA ve TSC 'ye ekim yapılır. İnkübasyon sonrasında kolonilerin sayımı yapılırarak sonuçlar hesaplanır.

TSC Clostridium perfingens tesipiti ve sayımı için kullanıllır.
TSA Genel bakteriyoloji yöntemleri ve hemolitik  reaksiyonların belirlenmesi için kullanılır.
 SDA Maya ve küflerin ekimi için kullanılır.  
Ayrıca Bioburden, Sterilizasyon validasyonu çalışmalarına başlamadan önce gerçekleştirilir. Bazı yöntemlerde izlenecek yol bu test sonucuna göre belirlenir. Mikroorganizmalar üründen manuel-otomatik çalkalama, vorteksleme, parçalama, yıkama veya swab yöntemi ile alınabilir.

Kullanılan Standart

TS EN ISO 11737-1-Tibbi cihazların sterilizasyonu – Mikrobiyolojik metodlar – Bölüm 1: Ürün üzerindeki mikroorganizma populasyonunun tesbiti

Mikrobiyolojîk yük (bioburden) için USP Sunumuna gitmek için tıklayınız.  Verdiğim bu linkin 61.Sayfasından itibaren başlayan USB mikrobiyal limit testlerine ulaşabilirsiniz. Okumak için tıklayınız...
  Yukarıda belirtilenler dışındakileri yapmanıza gerek yok, genel çizgileri Medikal Cihaz Yönetmeliğinde belirtilmiştir. Okumak için tıklayınız.
  Bahsi geçen tüm analizlerinizde kullanacağınız besiyerlerimizi incelemek için Tıklayınız...

Soru: 17.11.2018 14:24:00

uvc lamba etki süresi

UVC Lambalar ile yüzeyler ne kadar sürede steril hale gelir? Uygulamada kullanılacak lamba gücü, mesafe ve adet neye göre belirlenmeli? Bizler uygulamalarımızda genel temizliği yapılmış klima santrallerinin serpantinlerini bu yolla steril hale getirmek istiyoruz. Lamba açıkken serpantin yüzeyini ne kadar sürede steril hale getirir?



Ad / Soyad: Turgut SANATKAR
Ünvanı:

Cevap:

Sayın Turgut Bey, UV-C lambası ışınları öldürücü dozun hesabında mikroorganizmaların öldürücü dozu hesaba katılır;

Bu sebeble bu faktöre göre
Örnek olarak 9 Watt lambanın yüzeyden uzaklıgı 1 inch olursa
9 X 127 =1143 microWatts/cm2 radyasyon etkisi
Intensity Faktörü yine kullanılır
Mikroorganizma Killing Rate (Ölüm Dozajları )Tablosundan
Vibrio cholerae killing rate 6500 (mWs/cm²) Saniyede
6500 /1143= 5,6 Saniyede 9W Lamba ile Vibrio cholerae 1 inch ten Öldürülür.

Şimdi size aşağıda UV lambaların mikroorganizmalar üzerindeki öldürme etkisi ile ilgili tabloyu veriyoruz,

 
Her UV lambasında UV-C ışınlarının oluşumunu sağlayan lambanın kapasitesini belirleyen ölçüsü vardır.
Radyonun etkisi kullanılan lambanın gücüne ve lambanın yüzeyden olan uzaklığına bağlıdır.
Radyasyon etkisi ne kadar yüksek ve uygulama ne kadar uzun tutulursa etki o kadar büyük olur
Radyasyon etkisi yada yoğunluğu (µW or mW) lambanın yüzey üzerine (cm²) etkisini gösterir.   Ve ayrıca Turgut Bey, UV Lambaları ve Armatürleri hakkında detaylı bilgi almak için Tıklayınız.. --
 

Soru: 7.11.2018 22:40:51

sütlü tatlı

FİRMAMIZ YURTDIŞINA SÜTLÜ TATLI GÖNDERECEK BU KONUYLA İLGİLİ OLARAK DONMUŞ SÜTLÜ TATLIYA HANGİ ÜRÜNÜZÜ KULLANABİLİRİZTEŞEKKÜRLER


Ad / Soyad: AHMET KAYA
Ünvanı:

Cevap:

Ahmet Bey sorunuz için teşekkürler. Sütlü tatlı üretimi yaparken firmamızın tamamen doğal bitki özütlerinden üretmiş olduğu Dia Natura Base ürününü kullanmanızı öneriyoruz. Bu yöntemle  sütlü tatlıların raf ömrünü 4 ila 10 kata kadar uzatmanız mümkündür.   Dia Natura Base hakkında bilgi için burayı TIKLAYINIZ.

Soru: 8.8.2018 09:55:57

numune alma hk

Merhaba, Hazır yemek üretiminde sıklıkla karşılaşılan durumlardan biri olan numune alma işleminde sıcak ürünlerden numune alındığında, soğutma işlemi sırasında ambalajın ağzının kapatılıp kapatılmaması konusunda görüşünüzü ve numune soğutma işleminin nasıl yapılması gerektiği hakkında yardımlarınızı bekliyorum.İyi çalışmalar..


Ad / Soyad: Fatih YILDIRIMLI
Ünvanı:

Cevap:

Merhabalar Fatih Bey; çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Aşağıda size Şahit Numune Alma aşamalarını Poşetin ağzı kapalımı yoksa açık mı olacak sorunuzun cevabı da var :

ŞAHİT NUMUNE ALMA

Şahit numune alımında kullanılacak malzemeler:

Termometre, kilitli torba, etiket, sumaquick, çatal, kaşık vb.
Maske takılır, eller el yıkama talimatına uygun olarak yıkanır,
Numune alınırken kullanılacak malzemeler alkolle dezenfekte edilir,
Numune alınacak yemeğin farklı noktalarından 200 gr numune alınır,
Numune alımı esnasında numune poşetinin iç kısımlarına dokunulmamasına ve poşet içerisinde hava kalmamasına dikkat edilir,
Alkol ile termometrenin probu dezenfekte edilip, yemeğin orta noktasından yemek sıcaklığı ölçülür.
Numune alma poşetinin ağzı kilitlenir.
Eğer oda sıcaklığına gelmesi gereken bir numune ise ve buzdolabında saklamak istiyorsanız, kilit kısmı yukarı gelecek şekilde, alt tarafı soğuk su altında kontrollü bir şekilde tutularak soğuma işlemi yapılabilir. Ağzı açık bırakılarak çevresel kontaminasyona izin verilmez.