HABERLER

Küf Nedir ?

12 gün önce 90 Okunma
MAKALE Küfler bitki veya hayvanlar üzerinde yaşayan mikroskobik mantarlardır. Dünyada kaç çeşit mantar türü olduğu bilinmemekle birlikte onbinlerce mantar çeşidi olduğu düşünülmektedir. Mantarların çoğu ipliksi bir yapıda olup genel karakteristik olarak spor oluştururlar. Bu sporlar hava, su ve böcekler yolu ile taşınmaktadır.

Tek hücreli bakterilerden farklı olarak küfler çok hücreli yapılar oluşturur, bazen çıplak gözle bile görülebilir. Mikroskop altında küfler ince mantar şeklinde görünürler. Çoğu küfün yapısı; Üzerinde yaşadığı gıdanın iç yüzeylerine ulaşmak için ipliksi kökler (miseller), gıdanın üzerinde bulunan bir sap, bu sapın sonunda bulunan sporlar şeklindedir.


 Küfün görünen rengini bu sporlar vermektedir. Makale'nin

Gıda Saklama Dereceleri

bir ay önce 301 Okunma
MAKALE  Gıda Saklama ve Soğuk Hava Depoları Gıda ve Gıda ile Temasta Bulunan Madde ve Malzemelerin Piyasa Gözetimi, Kontrolü ve Denetimi ile İşyeri Sorumluluklarına Dair Yönetmeliğin, Dördüncü Bölümündeki, Madde 10’un altında A-3 ve D-3 bendinde depoların takibi aşağıdaki gibi belirtilmiştir:​

A-3 Gerekli hallerde, gıda maddelerinin uygun sıcaklıklarda muhafaza edilmesi için yeterli kapasitede uygun sıcaklık kontrollü işleme ve depolama şartları sağlamalı ve bu sıcaklıkların kalibre edilmiş cihazlarla izlenmesi ve kayıt edilmesini mümkün kılacak şekilde tasarlanmalıdır.

D-3 Gıda maddelerinin uygun sıcaklıklarda saklanmasının gerekli olduğu durumlarda,  yeterli kapasitede, sıcaklık kontrollü depolama şartları oluşturulmalı ve bu sıcaklıklar izlenmelidir.​

İlgili yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz. Makale'nin
MAKALE
  Gıda işleme yöntemlerinin olumlu olduğu gibi olumsuz yanları da var… Fakat bu işlemlerin daha çok olumsuz yanları üzerinde duruluyor. Biz de önce olumsuzlardan başlayalım:

Bu grupta yer alan başlıca değişmeler; besin ögesi kaybı ve zararlı bileşik oluşması gibi iki başlık altında toplanabilir.  
(1) Besin ögesi kaybı özellikle buğdayın öğütülmesi ve pirincin beyazlatılması sırasında ortaya çıkıyor. Bu prosesler,buğdaydan ve çeltikten özellikle diyet lifi, B grubu vitamin ve mineral kaybına yol açıyor.Bu olgu, dünyada yetersiz beslenme sorununun başlıca nedenlerinden biridir. Çünkü; dünya ölçeğinde günlük enerji gereksiniminin yaklaşık %40’ı bu iki tahıldan karşılanıyor. Makale'nin
MAKALE Organik ürünlerin ambalajlanması; organik ürünlerin pazara sunulmadan önce organik niteliğini bozmadan paketlenmesi, ambalajlanması ve markalanması esnasındaki tüm işlemlerdir.

Organik ürünlerin ambalajlanmasında, organik üretim mantığına ve ürünlerin yapısına uygun olan malzemelerin kullanılması ve bu malzemelerin geri dönüşümlerinin sağlanması ve çevre ile uyumlu olmaları gerekmektedir. Bununla birlikte, organik tarım ürünleri için en uygun ambalajların çevre dostu materyaller kullanılarak üretilebilen yeşil ekonomi ilkeleri çerçevesinde geliştirilmiş ambalajlar olması gerekmektedir. Makale'nin
YÖNTEM   Deneyde Kullanılan Kimyasallar:
% 1’lik Fenolfitalein indikatörü: 1 g fenolfitalein % 95’lik etil alkol ile 100 mL’ye tamamlanarak elde edilir.

0.1 N NaOH Çözeltisi: 4 g NaOH damıtık su ile 1 litreye tamamlanarak elde edilir.


Deneyde Kullanılan Araç-Gereçler: Analitik terazi, Pipet, Erlen, Büret, Beher, Genel Laboratuar Araç-Gereçleri

Deneyin Yapılışı: Toplam Asitlik Tayini Deneyi daha kesin sonuçların elde edilmesi amacıyla iki paralel örnekle gerçekleştirilir. Toplam Asitlik genellikle örneğin belirli bir miktarının, bir belirteç eşliğinde ayarlı bir bazla titrasyonu ile tayin edilmektedir. Deneyimizde kullanılacak ilk örnek maddesinden(Yoğurt) iki ayrı Erlene alınır. Birinci örneğimiz 11,7 gr (m1), ikinci örneğimiz 11,6 gr’dır(m2). İki ayrı erlende bulunan yoğurt örneklerinin üzerine 15 ml saf su eklenir. Makale'nin
MAKALE   Membran filtrasyon düzeneği hazırlanır ve bağlantıların doğru ve sağlam olup olmadığı kontrol edilir. Filtre desteği ve üzerindeki huni, bek alevinden geçirilerek steril edilir. Alevden geçirilmiş bir pens yardımıyla koruyucusundan çıkartılan steril membran filtre, filtre desteği üzerine dikkatlice yerleştirilir. Membran filtrenin tam olarak yerleşmesi önemlidir. Huni yerine yerleştirilir ve çalışılacak örnek huni içerisine konur. Vakum pompası çalıştırılarak, musluk açılır ve filtrasyon işlemi başlamış olur. İşlem tamamlandıktan sonra vakum musluğu ve vakum pompası kapatılır. Bek alevinden geçirilen bir pens yarıdımyla membran filtre alınır, analizi yapılacak mikroorganizma için uygu besiyeri üzerine yerleştirilir. Besiyerleri TERS ÇEVRİLMEDEN inkübatöre kaldırılır ve uygun sıcaklık ve sürede inkübe edilirler. Makale'nin
MAKALE Gıda güvenliği nedir?

Gıda güvenliği kavramı “gıdanın hazırlanması ya da yenmesi sırasında tüketiciye zarar vermeyecek şekilde kullanım yönergelerine uyulması” demek.1 Koruma ve kontrol konusundaki risk yönetimi tedbirleri arttığı için, yediklerimiz geçmişe kıyasla daha az tehlike içeriyor. (örneğin pastörizasyon gibi saklama yöntemleri, daha yüksek hijyen standartları, daha iyi depolama ile nakliye koşulları ve tarımsal kimyasalların kullanımındaki en iyi uygulamalar). Makale'nin
MAKALE İşte, Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP, Hazard Analysis and Critical Control Points) kavramı bu ihtiyaca sistematik ve mantıksal bir yaklaşım getiren bir sistemdir.  
HACCP, risklerin belirlenmesi ve ilgili önlemlerin alınması için sistematik bir yaklaşımdır. Diğer yönetim sistemleriyle birlikte de uygulanabilir. TS 13001 Standardı, uluslararası kabul görmüş HACCP prensiplerine dayalıdır. TS 13001 Standardı, yönetim, HACCP sistemi ve iyi üretim uygulamaları (GMP) olmak üzere üç ana unsurdan oluşan bir HACCP yönetim sistemi kurallarını kapsar.

İlk olarak 1959-1960 da NASA Tarafından Astronotlar için güvenli gıda üretmek amacıyla ortaya çıkan HACCP’in daha sonra 1963 yılında Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ve CAC (Codecs Allimentarius Commısıon) tarafından prensipleri yayınlanmıştır. Makale'nin
MAKALE Temizlik İşlemi:

Dezenfeksiyon öncesi yapılan bir işlem olup yüzeylerde bulunan çeşitli kir maddelerinin sıcak su ve/veya temizlik maddeleri (Deterjanlar) kullanılarak uzaklaştırılmasıdır.
Bu şekilde kir maddeleri, içerisinde bulunan çeşitli mikroorganizmalarla birlikte uzaklaştırılmakta veya mikroorganizmaların bu maddeler vasıtasıyla yüzeylerde bulunmaları engellenmektedir.

  Bitkisel özütlerden elde edilmiş DiaNatura Safe doğal içerikli dezenfektandır. Hem gıda üretim havası ve üretim yüzeylerinin dezenfeksiyonu, hem de direk gıda yüzeyinin dezenfeksiyonu için kullanılmaktadır.  Tamamen doğal yapıda olduğu için insan sağlığı açısından hiçbir yan etkisi yoktur. DiaNatura Safe hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ. Makale'nin
YÖNTEM Hesaplama

Pour Plate yöntemi ile çalışıldığında sonuç verilecek her iki sıcaklık içinde platteki koloni sayısının 30–300 aralığında olması ve kolay sayım yapılması da göz önünde bulundurulmalıdır.    Membran Filtre yöntemi ile çalışıldığında membran üzerinde 20–200 aralığında koloni sayılacak şekilde bir numune hacmi seçilmelidir.
Toplam bakteri sayımının birimi CFU/mL’dir. CFU (Coloni-Forming Units) Koloni Oluşturan Birimler(KOB) anlamını ifade etmektedir.
Hangi yöntem ile çalışılırsa çalışılsın sonuç verirken sonuç ve birimi ile beraber çalışma yöntemi, inkübasyon sıcaklığı, inkübasyon süresi ve kullanılan besi yeri de mutlaka belirtilmelidir. Makale'nin
MAKALE Çoğu gıda zehirlenmesi olaylarına, hızla çoğalan bakteriler yol açar. Bazı bakterilerin sayısı, nem, yiyecek maddesi, sıcaklık ve süre açısından uygun koşullar sağlandığında, bir taneden milyonlara yükselebilir. Ne kadar fazla bakteri mevcutsa, hastalanma olasılığı o kadar yükselir.  Sağlık Bakanlığı verilerine göre her yıl yaklaşık 5 milyon kişi gıda zehirlenmesinden mağdur olmakla birlikte, bunun sadece küçük bir azınlığı doktora başvurmakta ve zehirlenme nedenini tespit etmek için her yıl 100.000'den az olay test edilmektedir.Gıda zehirlenmesi genellikle 1 ila 3 gün sürer; ancak, enfeksiyonun türü ve şiddetine bağlı olarak bir haftaya kadar devam edebilir. Genellikle, enfeksiyondan sonra bir hafta içinde tam iyileşme görülür.  
Etkenler besinlere nasıl bulaşır?

Çevremizdeki ortam mikroorganizmalarla doludur. Makale'nin

Su Analizleri

4 ay önce 528 Okunma
MAKALE Su analizleri; su içerisinde bulunan ve hastalık oluşumuna yol açabilecek mikroorganizmalar ile birlikte suyun mikrobiyolojik kalitesinin ölçümlenmesinde büyük rol oynayan analiz çeşitleridir. Tüketici sağlığı açısından önem taşıyan su analizleri, su analiz laboratuvarında gerçekleştirilmektedir. Su, büyük oranda zengin organik madde içerebilir. Bu sebeple patojen bakteri üremesine elverişlidir. Bu bakteriler ise insan vücudunda çeşitli bakterilerin oluşmasına neden olmaktadır. Su analizleri bu durumun önüne geçmek ve sağlıklı su tüketimi sağlamak amaçlı gerçekleştirilmektedir.  
Su analiz laboratuvarı içerisinde kullanılan su analiz yöntemleri, içeriğin incelenmesini ve bakteri bulunan suların belirlenmesini sağlar. Su analizi 2 çeşit yöntemle yapılmaktadır. Makale'nin