HABERLER

MAKALE Bu bakteri grubu proteinleri hidrolize ederek proteaz enzimi salgılarlar. En yaygın türleri Micrococcus,Staphylococcus,Bacillus,Clostridium,Ps eudomonos,Alteromonas,Flavobacterium ve Alcaligenestir. Bazı Enterobacteriaceae ve Brevibacterium lar da bu gruba da dahildir.  
PROTEAZ ENZİMİ

Protezlar proteinleri peptidlere hidroliz eden enzim grubu olarak bilinirler. Aynı zamanda proteazlara proteolitik enzimlerde de denir.Proteazlar çeşitli peptit zincirlerine hidrolize olma kabiliyetlerine göre farklılık gösterirler. Her proteaz, özel bir peptit zincirini parçalar. Proteaz enzimi üreten bakterilerin ise gıda ürünleri üzerinde çeşitli etkileri vardır.

PROTEOLİTİK BAKTERİLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ

ALCALİGENES: Gram negatif ,aerobik çubuk ve kok şeklindedirler. Suda , ve toprakta bulunur. Zengin protein içeren gıdaların bozulmasında etkilidir.Genellikle mezofiliktirler. Makale'nin

Kodeks Alimentarius Nedir?

2 ay önce 240 Okunma
MAKALE Kodeks Alimentarius tamamıyla Latinceden çevrilmiş bir “gıda kodu” dur. Bu kodeks gıda ticaretinde tüketici sağlığını korumak ve uygulamaların iyi niyet ilişkileri içerisinde sağlanması amacıyla formüle edilmiş, bir seri genel ve çok özel gıda güvenliği, standartlarını kapsamaktadır. Yerel tüketim ya da ihracat için pazara sunulan gıdalar, tüketmek için güvenli ve iyi kalitede olmalıdır. Buna ek olarak, ihraç edilen gıdaların hastalığa sebep olan organizmalar taşımaması gerekir, zira bu tür organizmalar ithalatı yapan ülkelerdeki hayvanlara ya da bitkilere zarar verebilir.  
Kodeks Alimentarius 1960' larda iki uluslararası organizasyon: Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ortak oluşturul muştur. Makale'nin
MAKALE Bu yöntemler elde edilen gıdalar bazı yabancı zararlılara,böcek gibi bazı kemirgenlere karşı dirençli hale getirilmiş oluyor.Bu sebepten dolayı tarım ilaçları kullanımı azalmakta bir nebzede olsa faydalı bir yönü bulunmaktadır.Genlere müdahale edilerek tadı,kokusu,rengi,büyüklüğü gibi bazı fiziksel özellikleri de bu sayede istenilen bir kıvama sokulabilmektedir.  
GDO’nun Zararları

*GDO bazı alerjik hastalar için tehlikelidir hatta öldürücü etkilere sebep olabilmektedir.

*Bazı haşerelerden uzaklaşması için bitkiye yapılan müdahale insanlara kadar etki etmektedir.Yapılan araştırmalarda hamile kadınların fetüs ve kanlarında rastlandığı gözlenmiştir.

*Hormonal denge bozma etkileri bazı araştırmalarda ortaya çıkmıştır.

*Çevresel olarak bazı böcek türlerine zarar vererek ekosisteme olumsuz etkisi vardır. Makale'nin

Fekal Kontaminasyon İndeksi

2 ay önce 446 Okunma
MAKALE
  Yukarıda da belirtildiği gibi indikatör mikroorganizmalar patojenler içinden seçilmemekledir. Burada öncelikle primer patojen olmayan bakteri E. coli tip 1 olarak tanımlanan bakteridir. Bu bakterinin bağırsaklarda vitamin sentezine katılması nedeni ile yararlı bir bakteri olduğu da açıktır. Bununla beraber, E. coli O157:H7 serotipinin bugün bilinen en tehlikeli gıda kaynaklı patojen bakteri olduğu da unutulmamalıdır. Benzer şekilde E. coli ‘nin diğer serotipleri ve Klebsiella pneumoniae de insan ve hayvanlarda hastalıklara neden olabilmektedir.

İkinci olarak analiz edilen materyalde bağırsak kökenli olan bu bakterilerin varlıklarının gösterilmesi o materyalde yine bağırsak kökenli olan Salmonella ve Shigella gibi primer patojenlerin de mutlaka bulunacağı anlamına gelmemekte, sadece bir potansiyel tehlikenin olduğuna işaret edilmektedir. Makale'nin
MAKALE Gıda ürünlerinin kalori değerleri hesaplanırken öncelikle numunenin kül, protein, yağ ve nem analizleri yapılır.  
Bulunan değerler toplanarak 100 den çıkarılır ve böylece karbonhidrat değeri bulunur.
Karbonhidrattan gelen enerji hesaplanırken ayriyetten diet lif deneyi yapılarak, bu değer karbonhidrat değerinden çıkarılır. Çünkü diet lifin kalorisi yoktur.

  Kalori hesabı yapılırken, bulunan yağ değeri 9 çarpanı ile, protein değeri 4 çarpanı ile ve karbonhidrat değeri 4 çarpanı ile çarpılarak toplam enerji kcal olarak bulunur.

  Karbonhidrat = 100- (Nem + Yağ + Protein + Kül)
Enerji = (Yağ x 9) + (Protein x 4 ) + [(Karbonhidrat- Diet Lif) x4] Makale'nin

İntolerans Nedir?

4 ay önce 554 Okunma
MAKALE Gıda intoleransı, gıda alerjilerinden daha yaygındır ve bağışıklık sisteminden kaynaklanmaz. Belirtiler kendini alerjilerde olduğundan daha yavaş gösterir ve intoleransınız olan gıdayı tükettikten saatler sonra bile başlayabilir. Gıda intoleransı semptomları birkaç saat sürebilir ve hatta bu süre ertesi güne kadar ya da daha fazla uzayabilir. Bir ya da birkaç gıda türüne karşı intoleransınız olması oldukça sık karşılaşılan bir durumdur ve kronik hastalıklarınızdan sorumlu olan gıdaları ya da maddeleri bulmak sizin için zor olabilir.  
Gıda intoleransı olan kişiler, söz konusu olan gıdayı az miktarlarda tükettikleri zaman bunu tolere edebilirler, ama çok fazla ya da çok sık tükettikleri zamanlarda vücutları tepki vermeye başlar.

Gıda intoleransının semptomları değişkendir. Makale'nin
MAKALE • Pestisit nedir ? Pestisitler; hastalıkları önlemek, bitkileri veya bitki ürünlerini üretim, depolama ve taşınma esnasında korumak için pest (örneğin böcek, ot, mantar veya ) olarak bilinen zararlı organizmaları defeden veya ortadan kaldıran maddelerdir. Pestisit onu özel kılan bir veya birden fazla aktif bileşiği (pestleri öldüren, kontrol eden, defeden kimyasal veya biyolojik madde) içermektedir.

• Pestisitlerin yararları nelerdir ? Çoğu insanın pestisit kullanılmasının oluşturduğu riskin, faydalarına göre ağır basmasını düşünmesine rağmen pestisitler modern tarımda kilittaşı rolünü oynamıştır. Öyle ki pestisitler, son yıllarda ekseriyetle tahıl, meyve ve sebze mahsullerindeki verimin yükselmesinde etkili olmaktadır. Makale'nin
MAKALE Çoğu gıda ürünlerinde olduğu gibi kozmetik ürünlerde de koruyucu maddelere ihtiyaç var. Ürünün tazeliğini korumak, raf ömrünü uzatmak gibi nedenlerden dolayı kozmetik ürünlerinde koruyucu maddeler kullanılıyor. Makale'nin

Küf Nedir ?

5 ay önce 965 Okunma
MAKALE Küfler bitki veya hayvanlar üzerinde yaşayan mikroskobik mantarlardır. Dünyada kaç çeşit mantar türü olduğu bilinmemekle birlikte onbinlerce mantar çeşidi olduğu düşünülmektedir. Mantarların çoğu ipliksi bir yapıda olup genel karakteristik olarak spor oluştururlar. Bu sporlar hava, su ve böcekler yolu ile taşınmaktadır.

Tek hücreli bakterilerden farklı olarak küfler çok hücreli yapılar oluşturur, bazen çıplak gözle bile görülebilir. Mikroskop altında küfler ince mantar şeklinde görünürler. Çoğu küfün yapısı; Üzerinde yaşadığı gıdanın iç yüzeylerine ulaşmak için ipliksi kökler (miseller), gıdanın üzerinde bulunan bir sap, bu sapın sonunda bulunan sporlar şeklindedir.


 Küfün görünen rengini bu sporlar vermektedir. Makale'nin

Gıda Saklama Dereceleri

6 ay önce 1614 Okunma
MAKALE  Gıda Saklama ve Soğuk Hava Depoları Gıda ve Gıda ile Temasta Bulunan Madde ve Malzemelerin Piyasa Gözetimi, Kontrolü ve Denetimi ile İşyeri Sorumluluklarına Dair Yönetmeliğin, Dördüncü Bölümündeki, Madde 10’un altında A-3 ve D-3 bendinde depoların takibi aşağıdaki gibi belirtilmiştir:​

A-3 Gerekli hallerde, gıda maddelerinin uygun sıcaklıklarda muhafaza edilmesi için yeterli kapasitede uygun sıcaklık kontrollü işleme ve depolama şartları sağlamalı ve bu sıcaklıkların kalibre edilmiş cihazlarla izlenmesi ve kayıt edilmesini mümkün kılacak şekilde tasarlanmalıdır.

D-3 Gıda maddelerinin uygun sıcaklıklarda saklanmasının gerekli olduğu durumlarda,  yeterli kapasitede, sıcaklık kontrollü depolama şartları oluşturulmalı ve bu sıcaklıklar izlenmelidir.​

İlgili yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz. Makale'nin
MAKALE
  Gıda işleme yöntemlerinin olumlu olduğu gibi olumsuz yanları da var… Fakat bu işlemlerin daha çok olumsuz yanları üzerinde duruluyor. Biz de önce olumsuzlardan başlayalım:

Bu grupta yer alan başlıca değişmeler; besin ögesi kaybı ve zararlı bileşik oluşması gibi iki başlık altında toplanabilir.  
(1) Besin ögesi kaybı özellikle buğdayın öğütülmesi ve pirincin beyazlatılması sırasında ortaya çıkıyor. Bu prosesler,buğdaydan ve çeltikten özellikle diyet lifi, B grubu vitamin ve mineral kaybına yol açıyor.Bu olgu, dünyada yetersiz beslenme sorununun başlıca nedenlerinden biridir. Çünkü; dünya ölçeğinde günlük enerji gereksiniminin yaklaşık %40’ı bu iki tahıldan karşılanıyor. Makale'nin
MAKALE Organik ürünlerin ambalajlanması; organik ürünlerin pazara sunulmadan önce organik niteliğini bozmadan paketlenmesi, ambalajlanması ve markalanması esnasındaki tüm işlemlerdir.

Organik ürünlerin ambalajlanmasında, organik üretim mantığına ve ürünlerin yapısına uygun olan malzemelerin kullanılması ve bu malzemelerin geri dönüşümlerinin sağlanması ve çevre ile uyumlu olmaları gerekmektedir. Bununla birlikte, organik tarım ürünleri için en uygun ambalajların çevre dostu materyaller kullanılarak üretilebilen yeşil ekonomi ilkeleri çerçevesinde geliştirilmiş ambalajlar olması gerekmektedir. Makale'nin