HABERLER

İş Hijyeni Nedir ?

6 gün önce 49 Okunma
MAKALE
  Bu nedenle çalışan nüfusun sağlığının ve refahının korunması, iş veriminin arttırılması ve tedavi giderlerinin azaltılarak sosyal güvenlik sistemine katkıda bulunulması açılarından büyük önem taşımaktadır. İş hijyeni alanı, yukarıda bahsedilen fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörlerin ölçüm test ve analizlerle tespitini takiben bunların sağlık etkilerinin değerlendirilmesini ve gerekli tedbirlerin tasarlanıp uygulamasını da içermektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 20.08.2013 tarihinde yayımlanan “İş Hijyeni Ölçüm Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmelik” ise bu konular arasından ölçüm test ve analiz konusunu düzenlemekte ve iş hijyeni ölçüm test ve analizi yapacak laboratuvarların yetkilendirilmesi hakkındaki usul ve esasları belirlemektedir. Makale'nin
MAKALE  Dezenfeksiyon Nedir?
Mikroorganizmalar hemen hemen her yerde kendilerine yaşam alanı bulurlar. Bu yaşam alanı yalnızca toprak, hava ya da su değil; aynı zamanda insan vücudu da olabilir. Sağlık açısından oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilme riski de taşıyan mikroorganizmalardan arınabilmek dezenfeksiyon ile mümkündür. Dezenfeksiyon, hastalık yapma ihtimali olan mikropların mevcut ortamdan tamamen uzaklaştırılması ve ortadan kaldırılma işlemidir.

Dezenfeksiyon işlemi iki şekilde gerçekleştirilir. Biri ısı yöntemi ile dezenfeksiyon diğeri ise yüksek düzeyli dezenfeksiyondur. Isı yöntemi ile yapılan dezenfekte işlemi miktoorganizmaların tamamen ortadan kaldırılmasını hedefler. Bu doğrultuda ısı, basınç ve mikroorganizmanın ısıya ne kadar dayanıklı olduğu gibi etkenler mevcuttur. Yüksek düzeyli dezenfeksiyon ise çok uzun bir süre içinde yapılır. Makale'nin
MAKALE Bir başka sebep ise kümesinizdeki horoz sayısıdır. Kümesinizdeki horoz sayısı fazla ise bu durum tavuklarınız için büyük bir stres sebebidir. Tavuklarınızın kümesin içerisinde kaçacak delik araması, folluklarda veya horozların onlara yaklaşamayacağı herhangi bir bölgede saklanması gibi durumlarla karşı karşıya kaldığınızda kümesinizde horoz sayısının fazla olduğuna kanaat getirmelisiniz. Tavukların kaçacak yer araması çoğu zaman normal bir durumdur lakin sırtlarındaki ve kafalarındaki tüy yolunmalarından durumun anormal bir hal aldığına kanaat getirebilirsiniz.  
Tavuklarınızın yumurta veriminin düşmesindeki bir diğer etken tüy dökümü sürecinde olmaları olabilir. Halk arasında tavuğun tüleğe girmesi olarak tabir edilen bu durum tavuklarınızın yumurtayı kesmesine sebep olacaktır. Makale'nin

Tavuklarda Yumurta Oluşumu

20 gün önce 146 Okunma
MAKALE Tavuklarda yumurta oluşumu ilk olarak yumurta sarısını medyana getiren ovumların hızlı gelişimiyle başlar. Ovumlar günde 2 g. artarak 8-10 günde 15-20 grama ulaşır. Ovumun gelişimi sırasında oluşan kısımlar birbiri üzerinde birikerek asıl yumurta sarısını oluşturur. Ancak, ovum oluşumu her ne kadar yumurta üretiminin başlangıcı olsa da 5-6 ovum birlikte üretildiğinden, yumurta oluşumuna bu süre eklenmez.  
Normal koşullarda yumurta oluşumu 24-26 saat arasında sürmektedir. Ancak bu süre toplam ışık miktarı, çevresel etkenler bu sürenin uzamasında etkilidir. En iyi şartların sağlandığı bir kümeste bir tavuktan bir yıl içinde 300-310 adet arası yumurta alınabilmektedir. Yumurta oluşumu, yumurta kanalı denilen bölümde çeşitli evrelerden geçerek gerçekleşir. Yumurta kanalı infindibulum, magnum, istmus, uterus adı verilen dört kısımdan oluşur. Makale'nin
MAKALE Kanatlı hayvanlarda görülen en riskli sağlık sorunlarından birisi de kanlı ishaldir. Meydana gelmesi durumunda diğer civcivlere oldukça kolay bir şekilde yayılan bu sorun üretim merkezlerinde ani ölümlere ve yüksek oranda veri kaybına neden olmaktadır. Kanlı ishal sorununa neden olan durumun ise bağırsaklarda meydana gelen parazitlerin neden olduğunu söyleyebiliriz. Belirli bir süreyi tamamlayıp gelişmelerinin sonuna gelen tavuklar bağışıklık sistemleri sayesinde bu parazitleri kolayca ortadan kaldırabilirken özellikle 4 ile 6 haftalık civcivler bu sorundan yüksek oranda etkilenmektedir. Parazitin bulaşmasına neden olan etmenlere bakacak olursak;  
Parazit kanlı ishal nedeni ile dışarıya atıldığından yumurta hücrelerini oldukça hızlı bir şekilde yayılmalarına olanak sağlar. Makale'nin
MAKALE   Organik Tavukçuluk; organik ürün olduğu sertifikasyonlarla tescillenmiş bir iş sahasıdır. Organik tavuk terimi; Köy tavuğu veya doğal tavuktan teknik olarak farklar içerir. Organik yöntemlerle yetiştirilen tavuklar, belli bir alanda gezerek, ” yürüyen tavuk ” olarak nitelendirilir. Son zamanlarda adını sık duyduğumuz ” yürüyen tavuk yumurtası ” tabiri de, organik tavuklardan elde edilen organik yumurta‘yı nitelemek için kullanılır. Organik tavuk gibi organik yumurta‘da son yıllarda adı sık duyulan organik besin’ler arasındadır. Organik Tavuk‘lar; kesinlikle kimyasal yada GDO’lu besinlerle beslenemez. Büyük oranda organik yemlerle belli bir oranda da doğal yemler ile beslenirler. Bu sebeple; etleri daha sık ve sert, kemikleri daha kalın olur. Makale'nin

Balıklarda Bozulma

bir ay önce 204 Okunma
MAKALE
  Balıklarda meydana gelen bozulmanın hızı aşağıdaki faktörlere bağlıdır:

Balık çeşidi: Bazı yağlı balıklar doymamış yağ asitlerinin oksidasyonu sonucu hızlı bir şekilde bozulurlar. Trimetilamin oksitçe zengin balıklarda bakteriyel ve enzimatik aktivite sonucu tipik bayat balık kokusu olan trimetilamin oluşur.
Balığın yakalandığı andaki durumu: Balığın yakalanması sırasında fazla mücadele etmesi ve oksijen azlığı sonucunda balığın glikojen kaynakları hızlı bir şekilde tükenir. Bu durumda kas dokuda pH düşüşü daha az olur ve bozulmaya karşı duyarlı hale gelir. Ayrıca yakalandığı sırada barsakları dolu olan balıklar, boş olanlara kıyasla daha hızlı bozulurlar.
Bakteriyel bulaşmanın düzeyi: Çamur, su, işçiler, balığın yüzeyindeki kaygan tabaka ve barsak içeriği kontaminasyon kaynaklarını oluşturur. Makale'nin

Rumen Asidozundan Korunma

2 ay önce 137 Okunma
MAKALE Rumen Asidozu korunmada en önemli faktör, hayvanlara verilen rasyonun dengeli olmasıdır. Kaba yemle yeterli miktarda hayvanları beslemek hem geviş getirmeyi arttırır hem de asidozisi önlemede yardımcı olur. Geviş getirmeyi arttırarak rumendeki pH değişimlerini tamponlayabilecek tükürük salgısını arttırır. Özellikle yüksek süt verimli ineklere verilen rasyonda kaba yem oranı %35′in altına düşmemelidir ve etkili selülozun hayvanın ihtiyacını karşılayacak şekilde rasyonda bulunması gerekmektedir.    Hayvanlar tane yeme geçilmeden önce, uygun bir alıştırma dönemine tabi tutulmalıdır. Alıştırma için hazırlanan rasyonun %50-60′ı kaba yem, %40-50′si konsantre yem olarak hazırlanır. Hayvanlar 7-10 gün süreyle bu rasyonla beslendikten sonra, rasyondaki kaba yem ve kesif yem oranı normal sınırlara çekilir. Makale'nin
MAKALE Bu bakteri grubu proteinleri hidrolize ederek proteaz enzimi salgılarlar. En yaygın türleri Micrococcus,Staphylococcus,Bacillus,Clostridium,Ps eudomonos,Alteromonas,Flavobacterium ve Alcaligenestir. Bazı Enterobacteriaceae ve Brevibacterium lar da bu gruba da dahildir.  
PROTEAZ ENZİMİ

Protezlar proteinleri peptidlere hidroliz eden enzim grubu olarak bilinirler. Aynı zamanda proteazlara proteolitik enzimlerde de denir.Proteazlar çeşitli peptit zincirlerine hidrolize olma kabiliyetlerine göre farklılık gösterirler. Her proteaz, özel bir peptit zincirini parçalar. Proteaz enzimi üreten bakterilerin ise gıda ürünleri üzerinde çeşitli etkileri vardır.

PROTEOLİTİK BAKTERİLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ

ALCALİGENES: Gram negatif ,aerobik çubuk ve kok şeklindedirler. Suda , ve toprakta bulunur. Zengin protein içeren gıdaların bozulmasında etkilidir.Genellikle mezofiliktirler. Makale'nin
MAKALE Broiler tavuk olarak adlandırılan Etlik Piliç yetiştiriciliği dışarıdan bakıldığında oldukça kolay ve basit görünen bir yetiştiricilik olarak gösterilmekte. Broiler Tavuk yetiştiriciliğinde uyulması gereken bir takvim, bir program olduğunu belirterek dikkat edilmemesi durumunda yetiştiricilere büyük oranda zarar getirdiğini hatırlatmak istiyoruz. İşletme olarak kurulan tesisler, elde ettikleri civcivleri etlik piliç olarak yetiştirebilir, bir kısmının satışını yaparak diğer kısmın damızlık olarak bünyelerinde üretime destek olmalarını sağlayabilir.  Broiler Tavuk yetiştiriciliğinin nasıl yapıldığı ile ilgili kısma gelecek olursak; Damızlıktan etlik olarak çıkan civcivler standartlara ve programa uyacak şekilde 45 gün beslenmektedir. Makale'nin
MAKALE Clostridium perfringens bakterisinden kaynaklanan orta ve ince bağırsakta yerleşen bir hastalıktır. Hastalığın bulaşması dahilinde sürüdeki ölüm oranları %5-50 çoğunlukla %10 olabilmektedir.    Enfeksiyon oral yolla ve dışkıyla bulaşmaktadır. Hastalık nedenlerini yoğun olarak buğday, çavdar gibi tahıllarla besleme, yüksek protein ağırlıklı besleme, kirli su ve yem, bağırsağı etkileyen bazı hastalıklar (koksidiyoz v.b) olarak gösterebiliriz. Makale'nin
MAKALE Son çalışmalar granüllerin yeni birçok özelliği ile gıda endüstrisinde bir malzeme olarak kullanılabileceğini gösterdi. Ancak henüz plazma ile yeni bir gıda ürünü tasarlanmadı. Bu yazıdaki fikirlerin ışığında moleküler gastronomi ile uğraşan genç şeflerimizin yeni tarifler geliştirmesini ve literatüre girmesini diliyorum.  
Bir çalışmada, yumurtadan elde edilen jeller yumurta sarısı veya sarısındaki parçaların (granül ve plazma) steril su içindeki karragenan (deniz yosunundan elde edilen emülgatör) ile karışması ve ortaya çıkan hamurun pişirilmesi ve sonra soğutulması ile elde edildiği belirtildi. Bu yeni tip jellerin akışkanlık, doku, mikroyapı, renk analizlerinden sonra elde edilen sonuçlardan bazıları şöyle:

Granüllerden elde edilen jellerin en düşük kalori değerine sahip oluğu (protein oranı fazla yağ oranı düşük) saptandı. Makale'nin