HABERLER

MAKALE Gıda üretim tesisleri, gıda işleme tesisleri, laboratuvarlar, gıda ambalajı, gıda lojistik ve depolama tesisleri, restoran ve ağırlama sektörlerindeki mutfakların da dahil olduğu Gıda Sektörü günümüzde birçok sorun ile karşı karşıya kalmaktadır:  

- Ürünlerin daha üzün süre taze olarak kalması
- Daha uzun raf ömrü
- Gıda sanayinde Salmonella,E. coli, Campylobacter, Listeria vb. mikrobik tehditler.
- Geliştirilmiş ürün kalitesi ve düşük müşteri şikayetleri
- Geliştirilmiş üretim ve lojistik verimliliği
- HACCP uyum (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları)
- Daha az fire
- Karbon azaltma programları

Gıdaların, üretim, ambalajlama, bekleme, işleme, taşıma esnasında kirli yüzeylerle ve kirli hava ile temas etmesi raf ömürlerinin kısalmasına neden olan önemli etkenlerden biridir. Makale'nin
MAKALE
  Araştırmacılar, öksürük veya hapşırık sonucu oluşan mikroskobik damlacıkları kopayalayan bir aerosol hazırladı. Testler, virüsün aerosol içinde en az üç saat daha yaşadığını veya insanlara bulaşabildiğini gösterdi.

Plastik veya paslanmaz çelikte de üç gün sonra dahi canlı virüslere rastlandı. Karton yüzeyde 24 saat sonra canlı virüse rastlanmadı. Virüsün bakır üstünde etkinliğini yitirmesi ise dört saat sürdü.  
Yarılama süresine ilişkin olarak aerosol damlacığındaki virüsün parçacıklarının yarısının etkisini yaklaşık 66 dakikada kaybettiği saptandı. Bu, bir 66 dakika daha sonra virüs parçacıklarının dörtte üçünün etkinliğini yitirdiği, ancak yüzde 25’inin canlılığını koruduğu anlamına geliyor. Makale'nin
MAKALE Yapılan yeni bir araştırmaya göre Kovid-19 riski en yüksek mekanlar belirlendi. Bu mekanlar arasında estoranlar, spor salonları, oteller, kafeler ve dini kurumlar yer aldı.   Yeni bir çalışma, ABD’nin büyük şehirlerindeki çoğu Kovid-19 vakasının sadece birkaç yere yapılan ziyaretlerden kaynaklandığını öne sürüyor.

Buna göre restoranlar, spor salonları ve diğer kalabalık kapalı mekanlar ABD koronovirüs salgınının ilk aylarında enfeksiyonların yüzde 80'inden sorumlu.  
Salı günü saygın bilim dergisi Nature’da yayımlanan araştırmada bu mekanların doluluğunu azaltmanın, hastalığın yayılmasını önemli ölçüde yavaşlatabileceği belirtildi.

Çalışmanın yazarlarından ve Stanford Üniversitesi'nden Doç. Dr. Makale'nin
MAKALE Hijyenik olmayan kümesler
Zemine dair problemler
Irklardaki fazla kilolar
Yetersiz ve Dengesiz beslenme
Vitamin Eksikliği
Çevresel Nedenler
Hastalıklar

Hijyenik Olmayan Kümes Şartları

Neredeyse tüm kaynaklarda bahsedildiği gibi kümes hijyeni maalesef ki ayak problemlerinde ilk sırada yer alıyor. Hijyenik olmayan kümes koşulları en başta mantara sebebiyet veriyor. Mantarlar da kümes hayvanlarının ayaklarında şişkinlik, kabuklanma ve iltihaplanmalara neden oluyor.

Bu konuda uygulanması gerek bir kaç hijyen tedbirinin alınmaması nedeniyle ayak fonksiyonlarında çesitli kayıplar, ayaklarda hasarlar, kangren ya da ayaktan başlayan enfeksiyonların bütün vücudu sarması gibi birçok kötü sonuca neden oluyor. Makale'nin
MAKALE Verem, veba, dizanteri, Kırım kanamalı Kongo ateşi hastalığı tifo, tifüs, mantar hastalıkları, lyme hastalığı, haşerelerden bulaşan hastalıklardır. Bu hastalıkların birçoğu ölümcül reaksiyonlara neden olabilmektedir. Örneğin; günümüzde yaygın olarak görülen Kırım kanamalı Kongo ateşi, kenelerden bulaşmaktadır. Kene saldırısına uğrayan birçok insan, bu hastalık yüzünden hayatını kaybetmektedir.  
Haşerelerin Neden Olduğu Diğer Sağlık Sorunları

Gıda zehirlenmeleri, böceklerin neden olduğu sağlık sorunlarının en başında gelmektedir. Besinlerimizin üzerinde gezinen böcekler, taşıdıkları virüsleri yemeklerimize bulaştırabilirler. Ayrıca alerjik reaksiyonlara neden olabilen böcekler, hayat kalitemizi düşürmektedir. Neden oldukları kaşıntılar, dayanılmaz boyuttadır. İş ve okul yaşantısını olumsuz yönde etkilemektedir. Makale'nin

Ultraviyole ve Corona ( Korona)

4 yıl önce 3835 Okunma
MAKALE Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi (CUIMC)’ndeki Radyolojik Araştırmalar Merkezi direktörü ve radyasyon biyofizik profesörü olan araştırma ekibinin lideri David J. Brenner “Maalesef konvansiyonel mikrop öldürücü UV ışığı aynı zamanda insan sağlığı için de zararlı ve cilt kanseri ile kataraktlara neden olabilir ve bu sebeple kamusal alanlarda kullanımı engellenmiştir” diyor. Hysafe Air ürünümüz kapalı sistem olduğu için , insan bulunan ortamda gönül rahatlığı ile çalışabilir.  UV Cihazımız Hysafe Air hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.  
Firmamız ürünleri arasında bulunan UV lamba ve armatürü incelemek için lütfen TIKLAYINIZ. Makale'nin

İş Hijyeni Nedir ?

4 yıl önce 10594 Okunma
MAKALE
  Bu nedenle çalışan nüfusun sağlığının ve refahının korunması, iş veriminin arttırılması ve tedavi giderlerinin azaltılarak sosyal güvenlik sistemine katkıda bulunulması açılarından büyük önem taşımaktadır. İş hijyeni alanı, yukarıda bahsedilen fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörlerin ölçüm test ve analizlerle tespitini takiben bunların sağlık etkilerinin değerlendirilmesini ve gerekli tedbirlerin tasarlanıp uygulamasını da içermektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 20.08.2013 tarihinde yayımlanan “İş Hijyeni Ölçüm Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmelik” ise bu konular arasından ölçüm test ve analiz konusunu düzenlemekte ve iş hijyeni ölçüm test ve analizi yapacak laboratuvarların yetkilendirilmesi hakkındaki usul ve esasları belirlemektedir. Makale'nin
MAKALE  Dezenfeksiyon Nedir?
Mikroorganizmalar hemen hemen her yerde kendilerine yaşam alanı bulurlar. Bu yaşam alanı yalnızca toprak, hava ya da su değil; aynı zamanda insan vücudu da olabilir. Sağlık açısından oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilme riski de taşıyan mikroorganizmalardan arınabilmek dezenfeksiyon ile mümkündür. Dezenfeksiyon, hastalık yapma ihtimali olan mikropların mevcut ortamdan tamamen uzaklaştırılması ve ortadan kaldırılma işlemidir.

Dezenfeksiyon işlemi iki şekilde gerçekleştirilir. Biri ısı yöntemi ile dezenfeksiyon diğeri ise yüksek düzeyli dezenfeksiyondur. Isı yöntemi ile yapılan dezenfekte işlemi miktoorganizmaların tamamen ortadan kaldırılmasını hedefler. Bu doğrultuda ısı, basınç ve mikroorganizmanın ısıya ne kadar dayanıklı olduğu gibi etkenler mevcuttur. Yüksek düzeyli dezenfeksiyon ise çok uzun bir süre içinde yapılır. Makale'nin

Pandemik Hastalık Nedir ?

4 yıl önce 7709 Okunma
MAKALE PANDEMİ NEDİR?

Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemi) verilen genel addır.    Pandemik Hastalık Nedir ? Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim. Makale'nin

El Hijyeni ve Önemi

4 yıl önce 5183 Okunma
MAKALE Ellerimizi Neden Yıkamalıyız?

Günlük yaşantımızda ellerimiz, çevre ile her türlü bağlantıyı sağlayan, bu nedenle de en fazla bakteri barındıran organımızdır. El yıkama, çok sıradan ve günlük bir iş olması nedeniyle, genellikle ihmal edilen bir konudur. Oysa ki, hem kendimizin hem de çevremizdekilerin sağlığını korumak ellerimizdedir. Çevre ile sürekli temas halinde olan ellerimiz yoluyla taşınan bakteriler basit bir soğuk algınlığından, SARS, hepatit A, Avian Influenza gibi öldürücü bir çok hastalığın gelişimine neden olabilmektedir. Özellikle sağlık personelinin elleri, mikroorganizmaların hastadan hastaya yayılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, yetersiz el hijyeni, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde halen yaygın olarak görülen hastane enfeksiyonlarına neden olan başlıca etmenler arasında yer almaktadır. Makale'nin

Fekal Kontaminasyon İndeksi

4 yıl önce 7636 Okunma
MAKALE
  Yukarıda da belirtildiği gibi indikatör mikroorganizmalar patojenler içinden seçilmemekledir. Burada öncelikle primer patojen olmayan bakteri E. coli tip 1 olarak tanımlanan bakteridir. Bu bakterinin bağırsaklarda vitamin sentezine katılması nedeni ile yararlı bir bakteri olduğu da açıktır. Bununla beraber, E. coli O157:H7 serotipinin bugün bilinen en tehlikeli gıda kaynaklı patojen bakteri olduğu da unutulmamalıdır. Benzer şekilde E. coli ‘nin diğer serotipleri ve Klebsiella pneumoniae de insan ve hayvanlarda hastalıklara neden olabilmektedir.

İkinci olarak analiz edilen materyalde bağırsak kökenli olan bu bakterilerin varlıklarının gösterilmesi o materyalde yine bağırsak kökenli olan Salmonella ve Shigella gibi primer patojenlerin de mutlaka bulunacağı anlamına gelmemekte, sadece bir potansiyel tehlikenin olduğuna işaret edilmektedir. Makale'nin
MAKALE Çoğu gıda ürünlerinde olduğu gibi kozmetik ürünlerde de koruyucu maddelere ihtiyaç var. Ürünün tazeliğini korumak, raf ömrünü uzatmak gibi nedenlerden dolayı kozmetik ürünlerinde koruyucu maddeler kullanılıyor. Makale'nin