HABERLER

MAKALE Dünya üzerinde ilk kez 1960’lı yıllarda görülen '2019-nCoV' olarak adlandırılan virüs, koronavirüs ya da coronavirüsü adıyla biliniyor. Coronavirüs aralık ayında Çin’in Wuhan bölgesinde yeniden çıkmasıyla beraber internette en çok aranan konulardan birisi oldu. Çin’in Wuhan bölgesi Coronavirüs çıktığı yer olarak bilinmektedir.  
Hafif, orta ve ağır olmak üzere farklı hallerde seyredebilen coronavirüs, daha önce 2002’de çıkan SARS ile 2012’de çıkan MERS virüsüyle aynı gruptandır. Soğuk algınlığına benzer bir tabloyla ortaya çıkan coronavirüsün (koronavirüs) 2020’de çok ağır tablolarda seyrettiği bilinmektedir. Coronavirüs salgını şu anda pek çok ülkenin ortak sorunlarından birisi olmuştur. Makale'nin
MAKALE Kanatlı hayvanlarda görülen en riskli sağlık sorunlarından birisi de kanlı ishaldir. Meydana gelmesi durumunda diğer civcivlere oldukça kolay bir şekilde yayılan bu sorun üretim merkezlerinde ani ölümlere ve yüksek oranda veri kaybına neden olmaktadır. Kanlı ishal sorununa neden olan durumun ise bağırsaklarda meydana gelen parazitlerin neden olduğunu söyleyebiliriz. Belirli bir süreyi tamamlayıp gelişmelerinin sonuna gelen tavuklar bağışıklık sistemleri sayesinde bu parazitleri kolayca ortadan kaldırabilirken özellikle 4 ile 6 haftalık civcivler bu sorundan yüksek oranda etkilenmektedir. Parazitin bulaşmasına neden olan etmenlere bakacak olursak;  
Parazit kanlı ishal nedeni ile dışarıya atıldığından yumurta hücrelerini oldukça hızlı bir şekilde yayılmalarına olanak sağlar. Makale'nin
MAKALE   Organik Tavukçuluk; organik ürün olduğu sertifikasyonlarla tescillenmiş bir iş sahasıdır. Organik tavuk terimi; Köy tavuğu veya doğal tavuktan teknik olarak farklar içerir. Organik yöntemlerle yetiştirilen tavuklar, belli bir alanda gezerek, ” yürüyen tavuk ” olarak nitelendirilir. Son zamanlarda adını sık duyduğumuz ” yürüyen tavuk yumurtası ” tabiri de, organik tavuklardan elde edilen organik yumurta‘yı nitelemek için kullanılır. Organik tavuk gibi organik yumurta‘da son yıllarda adı sık duyulan organik besin’ler arasındadır. Organik Tavuk‘lar; kesinlikle kimyasal yada GDO’lu besinlerle beslenemez. Büyük oranda organik yemlerle belli bir oranda da doğal yemler ile beslenirler. Bu sebeple; etleri daha sık ve sert, kemikleri daha kalın olur. Makale'nin

Balıklarda Bozulma

8 ay önce 1143 Okunma
MAKALE
  Balıklarda meydana gelen bozulmanın hızı aşağıdaki faktörlere bağlıdır:

Balık çeşidi: Bazı yağlı balıklar doymamış yağ asitlerinin oksidasyonu sonucu hızlı bir şekilde bozulurlar. Trimetilamin oksitçe zengin balıklarda bakteriyel ve enzimatik aktivite sonucu tipik bayat balık kokusu olan trimetilamin oluşur.
Balığın yakalandığı andaki durumu: Balığın yakalanması sırasında fazla mücadele etmesi ve oksijen azlığı sonucunda balığın glikojen kaynakları hızlı bir şekilde tükenir. Bu durumda kas dokuda pH düşüşü daha az olur ve bozulmaya karşı duyarlı hale gelir. Ayrıca yakalandığı sırada barsakları dolu olan balıklar, boş olanlara kıyasla daha hızlı bozulurlar.
Bakteriyel bulaşmanın düzeyi: Çamur, su, işçiler, balığın yüzeyindeki kaygan tabaka ve barsak içeriği kontaminasyon kaynaklarını oluşturur. Makale'nin
MAKALE Doğumla birlikte yavru ve yavru zarlarının boşaltığı abdominal alanda mide kompartmanlarının hareket alanının artması en önemli faktördür. Bu arada özellikle kuru dönemde yüksek kesif yem ve düşük partiküllü kaba yemlerle yemleme abomasum kaymasında etkili olan en önemli faktörlerdir.  
Abomasum kayması vakalarında hayvanlarda ketozis, çok aralıklı yem tüketme, yem tüketiminin durması, yetersiz bağırsak hareketleri, süt veriminde düşme ve halsizlik gibi belirtiler gözlenir. Mideden alıan besinlerin sindirim sisteminin aşağı kısımlarına akışı sınırlandırıldığından midede gaz birikir. Süt sığırı sürülerinde %2-4 oranında vakaya rastlanabilir. Makale'nin

Rumen Asidozundan Korunma

9 ay önce 734 Okunma
MAKALE Rumen Asidozu korunmada en önemli faktör, hayvanlara verilen rasyonun dengeli olmasıdır. Kaba yemle yeterli miktarda hayvanları beslemek hem geviş getirmeyi arttırır hem de asidozisi önlemede yardımcı olur. Geviş getirmeyi arttırarak rumendeki pH değişimlerini tamponlayabilecek tükürük salgısını arttırır. Özellikle yüksek süt verimli ineklere verilen rasyonda kaba yem oranı %35′in altına düşmemelidir ve etkili selülozun hayvanın ihtiyacını karşılayacak şekilde rasyonda bulunması gerekmektedir.    Hayvanlar tane yeme geçilmeden önce, uygun bir alıştırma dönemine tabi tutulmalıdır. Alıştırma için hazırlanan rasyonun %50-60′ı kaba yem, %40-50′si konsantre yem olarak hazırlanır. Hayvanlar 7-10 gün süreyle bu rasyonla beslendikten sonra, rasyondaki kaba yem ve kesif yem oranı normal sınırlara çekilir. Makale'nin
MAKALE Bu bakteri grubu proteinleri hidrolize ederek proteaz enzimi salgılarlar. En yaygın türleri Micrococcus,Staphylococcus,Bacillus,Clostridium,Ps eudomonos,Alteromonas,Flavobacterium ve Alcaligenestir. Bazı Enterobacteriaceae ve Brevibacterium lar da bu gruba da dahildir.  
PROTEAZ ENZİMİ

Protezlar proteinleri peptidlere hidroliz eden enzim grubu olarak bilinirler. Aynı zamanda proteazlara proteolitik enzimlerde de denir.Proteazlar çeşitli peptit zincirlerine hidrolize olma kabiliyetlerine göre farklılık gösterirler. Her proteaz, özel bir peptit zincirini parçalar. Proteaz enzimi üreten bakterilerin ise gıda ürünleri üzerinde çeşitli etkileri vardır.

PROTEOLİTİK BAKTERİLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ

ALCALİGENES: Gram negatif ,aerobik çubuk ve kok şeklindedirler. Suda , ve toprakta bulunur. Zengin protein içeren gıdaların bozulmasında etkilidir.Genellikle mezofiliktirler. Makale'nin

Kuru Gıda Depolama Talimatı

9 ay önce 2196 Okunma
MAKALE    1. AMAÇ
Kuru gıdaların uygun şartlarda muhafaza edilmesi ve bulaşmaların engellenmesidir.

2. SORUMLULUK

Depo Sorumlusu ve Aşçıbaşı bu talimatın uygulanmasında sorumludur.

3. UYGULAMA

• Depo olarak kullanılan alan içerisinde, gıda maddeleri cinslerine göre ayrıldıktan sonra kendilerine ait bölümler oluşturularak depolanmalı.
• Depolama alanı her zaman için temiz ve geçişe uygun olmalı. Geçişi engelleyen malzemeler yerde tutulmamalı.
• Depo içinde gıda maddelerinden başka eşya ve malzemeler bulundurulmamalı.
• Diğer malzemeler için depolama yeri yoksa uygun bir raf tamamen gıda dışındaki malzemeler için ayrılmalı.
• Depoya gelen malzeme, “İlk giren - İlk çıkar” ilkesine ve son kullanma tarihine göre yerleştirilmeli. Makale'nin
MAKALE Broiler tavuk olarak adlandırılan Etlik Piliç yetiştiriciliği dışarıdan bakıldığında oldukça kolay ve basit görünen bir yetiştiricilik olarak gösterilmekte. Broiler Tavuk yetiştiriciliğinde uyulması gereken bir takvim, bir program olduğunu belirterek dikkat edilmemesi durumunda yetiştiricilere büyük oranda zarar getirdiğini hatırlatmak istiyoruz. İşletme olarak kurulan tesisler, elde ettikleri civcivleri etlik piliç olarak yetiştirebilir, bir kısmının satışını yaparak diğer kısmın damızlık olarak bünyelerinde üretime destek olmalarını sağlayabilir.  Broiler Tavuk yetiştiriciliğinin nasıl yapıldığı ile ilgili kısma gelecek olursak; Damızlıktan etlik olarak çıkan civcivler standartlara ve programa uyacak şekilde 45 gün beslenmektedir. Makale'nin

Süt Proteinleri

9 ay önce 1738 Okunma
MAKALE Süt proteini homojen protein olmayıp farklı nitelikte 30’dan fazla fraksiyondan oluşmuştur. Fakat kazein ve serum proteinleri olmak üzere 2 grup altında toplanır. Vücudun yapı taşı olarak kabul edilen proteinlerin beslenmede önemli bir yeri bulunmaktadır.  
• Kazein

Doğada sadece sütte bulunan kazein süt proteinlerinin yaklaşık %80’ni oluşturur. Kazein sütte misel adı verilen parçacıklar halinde bulunur. Her bir kazein miseli α σ-, αs2-, ß- ve κ –kazein gibi bileşenlerden meydana gelmiştir. Misellerde kazeinden başka kalsiyum, magnezyum, fosfat, sitrat, potasyum gibi maddeler de bulunur

A : Alt misel B : Tüyümsü yapı C : Kalsiyum fosfat D : k-kazein E : PO4 grupları • Serum proteinleri

Kazein yağsız sütten herhangi bir yolla uzaklaştırıldığında geriye kalan kısma süt serumu denir ve içerisinde yaklaşık % 0. Makale'nin
MAKALE Clostridium perfringens bakterisinden kaynaklanan orta ve ince bağırsakta yerleşen bir hastalıktır. Hastalığın bulaşması dahilinde sürüdeki ölüm oranları %5-50 çoğunlukla %10 olabilmektedir.    Enfeksiyon oral yolla ve dışkıyla bulaşmaktadır. Hastalık nedenlerini yoğun olarak buğday, çavdar gibi tahıllarla besleme, yüksek protein ağırlıklı besleme, kirli su ve yem, bağırsağı etkileyen bazı hastalıklar (koksidiyoz v.b) olarak gösterebiliriz. Makale'nin
MAKALE Son çalışmalar granüllerin yeni birçok özelliği ile gıda endüstrisinde bir malzeme olarak kullanılabileceğini gösterdi. Ancak henüz plazma ile yeni bir gıda ürünü tasarlanmadı. Bu yazıdaki fikirlerin ışığında moleküler gastronomi ile uğraşan genç şeflerimizin yeni tarifler geliştirmesini ve literatüre girmesini diliyorum.  
Bir çalışmada, yumurtadan elde edilen jeller yumurta sarısı veya sarısındaki parçaların (granül ve plazma) steril su içindeki karragenan (deniz yosunundan elde edilen emülgatör) ile karışması ve ortaya çıkan hamurun pişirilmesi ve sonra soğutulması ile elde edildiği belirtildi. Bu yeni tip jellerin akışkanlık, doku, mikroyapı, renk analizlerinden sonra elde edilen sonuçlardan bazıları şöyle:

Granüllerden elde edilen jellerin en düşük kalori değerine sahip oluğu (protein oranı fazla yağ oranı düşük) saptandı. Makale'nin