Klordioksit , içme ve kullanım suyu dezenfeksiyonunda etkili olduğu kadar, atık su arıtımında da yapılan çalışmalar neticesinde göstermiştir ki ; klor gibi su içerisinde hidrolize olmadığı için, mikroorganizmalara karşı sabit aktivitesi ile etkili bir dezenfektandır. Atık sularda koliform popülasyonlarını yok edici özelliği bulunmaktadır.
Sularda koku ve renk oluşturucu bileşikler genellikle inorganik tuzlar (demir-mangan türevleri), sülfür bileşikleri, yosun ve alglerden gelen organik türler ve kirletici kaynaklardan gelen organik bileşiklerin kontaminasyonundan kaynaklanır. Demir ve mangan bileşiklerini de okside edici özelliği olduğundan dolayı oksidasyon ajanı olarak kullanılır, koku ve renk giderme yanında istenmeyen organik bileşiklerin giderilmesinde etkilidir. Klordioksit, organik yüklü atık sulardaki diğer klor bazlı ürünlere göre dezenfeksiyon esnasında trihalojenmetanlar gibi halojenler oluşturmaz.
Klordioksit ’in, atık sularda sıklıkla rastlanan Pseudomonas aeruginosa, Escherichiacoli, Stapylococcus aereus, Enterococcus hirae, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Candida albicans, Aspergilus niger, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Legionella pneumophila gibi mikroorganizmalar üzerindeki etkinliği laboratuvarlarca raporlanmıştır.
Mikroorganizmalar klor dioksite dirençli hale gelebilir mi?
Bir dezenfektan olarak klor dioksit, mikroorganizmaların hücre duvarı ile doğrudan reaksiyona girme avantajına sahiptir. Bu reaksiyon, reaksiyon süresine veya konsantrasyona bağlı değildir. Oksitleyici olmayan dezenfektanların aksine, klor dioksit mikroorganizmaları inaktif olduklarında bile öldürür. Bu nedenle, mikroorganizmaları etkili bir şekilde öldürmek için gereken klor dioksit konsantrasyonu, oksitleyici olmayan dezenfektan konsantrasyonlarından daha düşüktür. Mikroorganizmalar klor dioksite karşı herhangi bir direnç oluşturamaz.
Bir çok sanayii alanında güvenle kullanılan Klordioksit isimli ürünümüzü incelemek için tıklayınız...