HABERLER

MAKALE Tavukların Salmasını Sağlayan Yem

Tavukların tüylerini geri kazanmalarına yardımcı olacak protein içeriği yüksektir.
Bu, tavuklarımın en sevdiği yemlerden biridir.

Beslenme, yumurtlama etkeni için büyük bir etken olabilir.

Tavuklarınızın yumurta bırakmasını istiyorsanız, kuşların biçimlendirici süreçlerinde onları çok iyi beslemeniz gerekebilir. Örneğin soğuk aylar ve mevsim geçişleri

Verdiğiniz takviyelere de dikkat etmelisiniz şişmiş kilolu tavuklar üretim için çok iyi değildirler. Hayvanların üretkenliği daha civcivken başlar.

Civcivlerinizi başlangıç ​​yemini ile 6 hafta boyunca beslemelisiniz. Bu süreçte pro yem öneririm tüy ve kemiklerin hızlı gelişimi için protein lazım ve bu unsurlar pro yemde mevcuttur. Makale'nin

Tavuk Nasıl Yumurtlar?

3 ay önce 914 Okunma
MAKALE
  Adı verilmektedir. Tıpkı insanda bulunan ve kadınlarda yer alan üreme sistemi gibi, çeşitli bölümlerden meydana gelen bu kanallar, yumurtanın ortalama 25 saatte üretilmesine sahne olurlar.

İnfindibulum kısmında, yumurtanın ovum adı verilen ve sarısının meydana geldiği işlem yer alır. Bu bölümde döllenme gerçekleşmektedir. Döllenme gerçekleşmese dahi, tavuk yumurta verecektir. Ancak, eğer döllenme gerçekleşmemişse, bu yumurtadan civciv alınamayacağı anlamına gelir. Bu tür yumurtalar, insanın beslenmesini sağladığı yumurtalardır. İnfindibulumda döllenme sağlanan yumurtalar ise civciv verecektir.

İkinci kanal katmanı, magnumdur. Magnum kısmında yumurta akı oluşur ve bu süreç yaklaşık olarak 3 saat sürmektedir. Yumurtanın sarısını oluşturan işlemden sonra etrafının akı, bu süreçte oluşmakta ancak tamamlanmamaktadır. Makale'nin
MAKALE Hayvan bilimcilere göre çiftçiler daha büyük sindirim sistemine sahip tavuk yetiştiriciliğini arttırarak çevrenin korunmasına katkı sağlayabilirler. Yapılan bu araştırma sayesinde kümes hayvanı yetiştiriciliğinde önemli bir sorunun önüne geçilecek.  
Bazı bölgelerde-özellikle kümes hayvanı yetiştiriciliğinin yoğun olduğu yerlerde- atmosfere salınan azot ve fosfor gazlarının salınımının fazla olduğu gözleniyor. Bu kirletici gazlar tavuk atıklarından geliyor ve nehirlerde, göllerde alg çoğalması gibi birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu atıklar bitki ve hayvan türlerine zarar verirken aynı zamanda içme suyunu da kirletiyor.

Fransız ekip yaptığı çalışmalar ile tavukların sindirim organlarının büyüklüklerinin atık salınımını arttırıp arttırmadığını test ettiler. Makale'nin
MAKALE 1. Serbest Su

Gıda içerisinde solvent ya da çözücü olarak bulunan sudur. Fiziksel olarak doku içerisine hapsedilmiştir. Gıdalarda en çok bulunan ve kolay ayrışabilen su formudur. Gıdalardaki biyolojik ve kimyasal değişikliklerden kaynaklanan bozulmaların sebebi gıdaların yüksek miktarda serbest su içermesidir. Ayrıca gıdalarda fiziksel değişmelere de neden olmaktadır.

Gıdaların içerdiği su birçok bileşen için çözücü görevi görür. Bu nedenle su miktarının düşürülmesi için pek çok gıda muhafaza yöntemi geliştirilmiştir. Gıdaların muhafaza sürelerinin artırılmasında kullanılan yöntemler (kurutma, konsantre etme, dondurma, tuz – şeker ilavesi gibi) serbest su içeriğinin azaltılması esasına dayanır. Makale'nin
MAKALE Ölçekler zamanla soyulmaya başlar ve kalkerli benzeri bir kaplama ile kaplanır ve sonra düşer. Parmaklar etkilenirse, üzerlerinde büyüme oluşur. Uyuz, bacaklardaki büyümelerden şüphelenilebilir. Bacaklardaki ölçekler beyaz bir kaplamaya sahiptir, zamanla soyulur ve düşer. Kaşıntı nedeniyle, kuş bacaklarındaki yaraları gagalayabilir. Huzursuz davranır, isteksizce tavuk kümesine girer.   
Tedavi Tavuk uyuzlarının tedavisi kolaydır. Yöntem 1: Bir sabun çözeltisi hazırlayın. İçinde hasta bir kuşun bacakları 20-30 dakika tutulmalıdır. Böyle bir banyodan sonra pençeler% 1’lik bir keolin çözeltisi ile tedavi edilmelidir. Yöntem 2: Sorunlu alanları işlemesi gereken huş katranı da tedavi için uygundur. Makale'nin

Hazır Gıdalarda Tuz Tayini

4 ay önce 596 Okunma
MAKALE Enzimatik esmerleşme, meyvelerde (kayısılar, armutlar, muzlar, üzümler), sebzelerde (patatesler, mantarlar, kıvırcık salata) ve ayrıca deniz ürünlerinde (karidesler, dikenli ıstakozlar ve yengeçler) görülebilir. Enzimatik esmerleşme, özellikle hasat sonrası taze meyvelerin depolanmasında, meyve sularında ve bazı kabuklu deniz hayvanlarında kaliteye zarar verir. Diğer bir yandan enzimatik esmerleşme, çayın, kahvenin ve çikolatanın kokusu ve tadı için zorunludur.

Sıcaklığın Etkisi:

Bütün enzimler sıcağa karşı çok duyarlıdır. Enzimler genellikle (70-80°C) 75°C’nin üzerinde sıcaklıklarda kısa sürede inaktif hale gelirler. Enzimlerin inaktif olduğu sıcaklık derecesi her enzim için farklıdır.  Inaktivasyon sıcaklığı üzerine gıdanın pH derecesi de oldukça etkilidir. Makale'nin
MAKALE Gıda üretim tesisleri, gıda işleme tesisleri, laboratuvarlar, gıda ambalajı, gıda lojistik ve depolama tesisleri, restoran ve ağırlama sektörlerindeki mutfakların da dahil olduğu Gıda Sektörü günümüzde birçok sorun ile karşı karşıya kalmaktadır:  

- Ürünlerin daha üzün süre taze olarak kalması
- Daha uzun raf ömrü
- Gıda sanayinde Salmonella,E. coli, Campylobacter, Listeria vb. mikrobik tehditler.
- Geliştirilmiş ürün kalitesi ve düşük müşteri şikayetleri
- Geliştirilmiş üretim ve lojistik verimliliği
- HACCP uyum (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları)
- Daha az fire
- Karbon azaltma programları

Gıdaların, üretim, ambalajlama, bekleme, işleme, taşıma esnasında kirli yüzeylerle ve kirli hava ile temas etmesi raf ömürlerinin kısalmasına neden olan önemli etkenlerden biridir. Makale'nin
MAKALE
  Araştırmacılar, öksürük veya hapşırık sonucu oluşan mikroskobik damlacıkları kopayalayan bir aerosol hazırladı. Testler, virüsün aerosol içinde en az üç saat daha yaşadığını veya insanlara bulaşabildiğini gösterdi.

Plastik veya paslanmaz çelikte de üç gün sonra dahi canlı virüslere rastlandı. Karton yüzeyde 24 saat sonra canlı virüse rastlanmadı. Virüsün bakır üstünde etkinliğini yitirmesi ise dört saat sürdü.  
Yarılama süresine ilişkin olarak aerosol damlacığındaki virüsün parçacıklarının yarısının etkisini yaklaşık 66 dakikada kaybettiği saptandı. Bu, bir 66 dakika daha sonra virüs parçacıklarının dörtte üçünün etkinliğini yitirdiği, ancak yüzde 25’inin canlılığını koruduğu anlamına geliyor. Makale'nin
MAKALE Yapılan yeni bir araştırmaya göre Kovid-19 riski en yüksek mekanlar belirlendi. Bu mekanlar arasında estoranlar, spor salonları, oteller, kafeler ve dini kurumlar yer aldı.   Yeni bir çalışma, ABD’nin büyük şehirlerindeki çoğu Kovid-19 vakasının sadece birkaç yere yapılan ziyaretlerden kaynaklandığını öne sürüyor.

Buna göre restoranlar, spor salonları ve diğer kalabalık kapalı mekanlar ABD koronovirüs salgınının ilk aylarında enfeksiyonların yüzde 80'inden sorumlu.  
Salı günü saygın bilim dergisi Nature’da yayımlanan araştırmada bu mekanların doluluğunu azaltmanın, hastalığın yayılmasını önemli ölçüde yavaşlatabileceği belirtildi.

Çalışmanın yazarlarından ve Stanford Üniversitesi'nden Doç. Dr. Makale'nin

Glisemik İndeks Nedir?

6 ay önce 738 Okunma
MAKALE Teknik bir terim olsa da son yıllarda glisemik indeks terimini sık sık duymaya başladık. Özellikle sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenlerin, dengeli beslenmek isteyenlerin ve diyabet hastalarının yakından bildiği glisemik indeks aslında sayısal bir değer ifade etmektedir. Kısaca tanımlamak gerekirse glisemik indeks, bir besinde bulunan karbonhidrat miktarının kandaki glikoz miktarına (kan şekeri) olan etkisinin sayısal değeridir. Yani, glisemik indeks bir gıdanın kan şekerini yükseltme kapasitesidir. Besinler arası farklılık gösteren glisemik indeks değerlendirmesi 0 ve 100 arasında yapılır. Bu değerler sadece besinin çeşidine göre değil besinin ham veya olgun olması, işlenme şekli, pişirilme aşamaları gibi faktörlere göre de değişim göstermektedir. Makale'nin
MAKALE Küfler, sıcak, rutubetli ve karanlık ortamlarda üreyen bir mantar türüdür. Alerjik hastalıklara, küflerin spor ismi verilen ve solunum havasına karışan küçük tanecikleri neden olurlar. Her küfün daha çok ürediği bir mevsimi vardır, ama alerji yaratan küflerin bir çoğu sonbaharın ilk günlerinde daha çok üremektedirler. Küfler, doğada çok bol bulunur. Toprakta, saman, tohum, hububat ve ağaçlarda çok miktarda küf vardır. Küfler, güneş görmeyen yerlerde daha iyi ürerler. Küfler, polenlerin aksine soluduğumuz havada tüm yıl boyunca bulunurlar. Sadece kar toprağı tamamen kapladığı zaman havada küf bulunmaz.

Küfler, evlerimizde çöp kaplarında, banyolarda, bulaşıkta, kirli ve ıslak çamaşırda, halılarda, şilte ve yastıklarda, bodrum ve tavan arası gibi karanlık ortamlarda çokturlar. Makale'nin
MAKALE Hijyenik olmayan kümesler
Zemine dair problemler
Irklardaki fazla kilolar
Yetersiz ve Dengesiz beslenme
Vitamin Eksikliği
Çevresel Nedenler
Hastalıklar

Hijyenik Olmayan Kümes Şartları

Neredeyse tüm kaynaklarda bahsedildiği gibi kümes hijyeni maalesef ki ayak problemlerinde ilk sırada yer alıyor. Hijyenik olmayan kümes koşulları en başta mantara sebebiyet veriyor. Mantarlar da kümes hayvanlarının ayaklarında şişkinlik, kabuklanma ve iltihaplanmalara neden oluyor.

Bu konuda uygulanması gerek bir kaç hijyen tedbirinin alınmaması nedeniyle ayak fonksiyonlarında çesitli kayıplar, ayaklarda hasarlar, kangren ya da ayaktan başlayan enfeksiyonların bütün vücudu sarması gibi birçok kötü sonuca neden oluyor. Makale'nin