Bitkisel Atık Yağlara Yeni Yönetmelik



8087 kez okundu

9 yıl önce eklendi

Bitkisel Atık Yağların Kontrolü
 
Bitkisel atık yağların geçici depolanması, toplanması, taşınması, geri kazanılması, bertarafı, ticareti, ithalat ve ihracatı ile transit geçişine ilişkin yasak, sınırlama ve yükümlülükleri, alınacak önlemleri, yapılacak denetimleri, tabi olunacak hukuki ve cezai sorumlulukları düzenleyen yönetmelik resmi gazetede yayınlandı.
 
Buna göre, bitkisel atık yağların doğrudan veya dolaylı olarak yemeklik yağlara ve ham yağlara karıştırılması yasak olacak, kaynakta ayrı toplanması ve uygun olarak depolanması gerekecek.
 
Bitkisel atık yağ üreten kurum, kuruluş veya işletmeler, bu yağların toplanması için çevre lisanslı geri kazanım tesisleriyle veya bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri ile yıllık sözleşme yapmakla yükümlü olacaklar.
 
Bitkisel atık yağlar, çevre lisanslı geri kazanım tesisleri ile bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri tarafından toplanacak. Bunun dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından bitkisel atık yağlar toplanamayacak. Bitkisel atık yağlar, ilgili teknik düzenlemelere uygun olarak sadece biyodizel ve biyogaz üretiminde kullanılabilecek. 
Yemek hizmeti veren işletmeler "üretici" olarak değerlendirilecek
 
 
 
Başka bir kurum veya kuruluşun bünyesinde yemek hizmeti veren işletmelerden kaynaklanacak bitkisel atık yağlar için yemek hizmetini veren işletme, bitkisel atık yağ üreticisi olarak değerlendirilecek. Bitkisel atık yağların yarattığı çevresel kirlenme ve bozulmadan doğan zararlardan dolayı, bitkisel atık yağ üreticileri, toplayıcıları, taşıyıcıları, geri kazanım ve bertarafçıları sorumlu olacak.
 
Bitkisel yağ üreticilerinin, bitkisel yağ ambalajlarının etiketlerinde, "Bitkisel atık yağları lavaboya veya su, toprak gibi alıcı ortamlara dökmeyiniz" ibaresine yer vermeleri gerekecek.
 
Atık yağlar ayrı biriktirilecek
 
Bitkisel atık yağ üreticileri, bitkisel atık yağları diğer atık madde ve çöplerden ayrı biriktirmekle yükümlü olacak. Ayrıca, konutlar hariç, faaliyetleri sonucu oluşan bitkisel atık yağların biriktirilmesi için sızdırmaz, iç ve dış yüzeyleri korozyona dayanıklı toplama kaplar kullanılacak. Bitkisel atık yağlar, lisanslı taşıyıcılarla işleme tesislerine gönderilecek. Bitkisel atık yağ sevkiyatında ulusal atık taşıma formu kullanılacak.
 
Bitkisel atık yağ geri kazanım tesisi işletmecilerinin, tesise kabul edilen bitkisel atık yağların üç ay içerisinde geri kazanımını sağlamak ve süresi içerisinde geri kazanımı sağlanamayan bitkisel atık yağları bertaraf ettirmek yükümlülükleri arasında olacak. 
 
 
 
Depolamada alınacak önlemler
 
Geçici depolama amacıyla kullanılan bidonlar, variller ve tanklarda aşırı dolumu önleyecek tedbirler alınacak ve üzerlerinde "bitkisel atık yağ" ibaresi olması ve hiçbir şekilde içine herhangi bir yabancı maddenin karıştırılmaması zorunlu olacak.
 
Bitkisel atık yağlardan elde edilen ürünlerin ulusal veya uluslararası standartları sağladığının sürekli olarak izlenmesi için yönetmelik kapsamındaki bitkisel atık yağları hammadde olarak kullanacak geri kazanım tesislerinde bir laboratuvar bulunacak, bulunmaması halinde bu ihtiyaç bir başka yetkili laboratuvardan karşılanacak.
 
Bitkisel atık yağlardan biyodizel üretimi yapacak tesisler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun teknik düzenlemelerine uygun üretim yapacak. 
 
Geçici maddeler
 
Yönetmeliğe eklenen geçici maddeyle, yürürlükten kaldırılan Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında soap-stock, tank dibi tortular ve yağlı toprak olarak belirtilen bitkisel atık yağları geri kazanmak ve işlemek üzere geçici faaliyet belgesi, çevre lisansı belgesi alan işletmeler belge sürelerinin bitimine kadar faaliyetlerine devam edebilecekler.
 
Bu sürenin sonunda faaliyetlerine devam etmek isteyen işletmeler, belgelerini mevzuata göre yenilemek zorunda olacaklar.
 
Ayrıca, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce il müdürlüklerinden izin almış mevcut geçici depolama alanları ile Geçici Faaliyet Belgesi veya Çevre Lisansına sahip mevcut tesisler, yönetmelik ile belirlenen koşullara bir yıl içerisinde uyum sağlamakla ve Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak tekrar çevre lisansı başvurusunda bulunmakla yükümlü tutulacaklar.
 
Yönetmeliğin 16. maddesinin 4. fıkrasında yer alan "Bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri, Bakanlıkça çıkarılan düzenlemelerde yer alan şartlara uygun olarak kurulur" şeklindeki düzenleme, bugünden itibaren bir yıl sonra, diğer hükümleri ise bugünden itibaren yürürlüğe girecek.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bugünkü yönetmeliğiyle, 19 Nisan 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği" yürürlükten kaldırıldı.
 
Yönetmeliğin tamamına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.

TAVSİYE ÜRÜNLER

Diğer Ürünler Bitkisel Atık Yağlara Yeni Yönetmelik