Civcivlerde Kanlı İshal Tedavisi Nasıl Olmalı?



15125 kez okundu

4 yıl önce eklendi

Kanatlı hayvanlarda görülen en riskli sağlık sorunlarından birisi de kanlı ishaldir. Meydana gelmesi durumunda diğer civcivlere oldukça kolay bir şekilde yayılan bu sorun üretim merkezlerinde ani ölümlere ve yüksek oranda veri kaybına neden olmaktadır. Kanlı ishal sorununa neden olan durumun ise bağırsaklarda meydana gelen parazitlerin neden olduğunu söyleyebiliriz. Belirli bir süreyi tamamlayıp gelişmelerinin sonuna gelen tavuklar bağışıklık sistemleri sayesinde bu parazitleri kolayca ortadan kaldırabilirken özellikle 4 ile 6 haftalık civcivler bu sorundan yüksek oranda etkilenmektedir. Parazitin bulaşmasına neden olan etmenlere bakacak olursak;
 
 

Parazit kanlı ishal nedeni ile dışarıya atıldığından yumurta hücrelerini oldukça hızlı bir şekilde yayılmalarına olanak sağlar. Uygun hava şartları içerisinde oldukça seri bir şekilde çoğalan parazitler civcivlerin yemlikleri içerisine kadar girerek ağız yolu ile vücutlarına almalarına neden olmaktalar. Bağırsaklara inmesi durumunda parazitler yeni civciv içerisinde yayılma göstererek hastalığın geniş sınırlar içerisinde etki göstermesine neden olurlar. Üreticiler, civcivlerinde parazit hastalığının bulunup bulunmadığını şu etmenlere bakarak görebilirler;
 
 

Eğer civciv ya da olgunlaşma sürecinde olan tavuk sindirilmemiş yemi dışkı yolu ile atıyorsa, kanlı dışkı ya da kanlı ishal durumları sık sık meydana geliyorsa parazit hastalığına yakalandığını söyleyebiliriz. Bunlarla beraber verim kaybı, tüylerde kabarma, tüy kalitesinde bozulmaların meydana gelmesi, gelişim bozukluğu ve ani olarak görülen seri ölümler hastalığının en belirgin belirtileri arasında yer almaktadır. Bağırsak parazitlerinin kendilerini en net şekilde gösterdiği belirti kanlı ishal olarak gösterilmektedir.

Kanlı ishal durumunun önüne geçmek için yapılması gerekenler içerisinde en etkili yöntemin ilaç tedavisi olduğunu söyleyebiliriz. Tek bir ilaç türünün kullanılması ilaca karşı bağışıklık getireceği için farklı ilaç kullanımının en etkili olduğunu söyleyebiliriz. Kullanılması gereken ilaçlardan da bahsedecek olursak; antiprotozoal, vetakoksin, coxidin, Sulphamezatine sektör içerisindeki en güçlü ilaçlardan birisi olarak gösterilmektedir. Her gün farklı bir ilacı kullanmak kanlı ishal durumunun civcivler üzerinden atılmasına, üretimin eski gücüne döndürülmesine olanak sağlar. Doğru zamanda müdahale edilmemesi durumunda üretimlerin komple durmasına, damızlık olarak yetiştirilen tüm civcivlerin ölmelerine neden olunabileceğini de hatırlatmak istiyoruz.
 
Türkiye'de artık tavuklar ;  verimi ve kalitesi Avrupa Standartlarında yüksek ve üst düzeyde olacak. İspanya DOMCA firmasının  geliştirdiği bitkisel ve doğal  Broyler Tavuklarda GARLICON ürününü incelemek için TIKLAYINIZ..

TAVSİYE ÜRÜNLER

Diğer Ürünler Civcivlerde Kanlı İshal Tedavisi Nasıl Olmalı?