Kanatlı ve Tavşanımsı Etlerin Kesimhane İşlemleri



11387 kez okundu

9 yıl önce eklendi

Çiftlikte Kesilen Küçük Miktarlardaki Kanatlı ve Tavşanımsı Etlerinin Doğrudan Arzına Dair Yönetmelik
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan üreticisi tarafından çiftlikte kesilen küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak son tüketiciye veya son tüketiciye doğrudan satışını yapan yerel perakendecilere doğrudan arzına ilişkin hususları belirleyen yönetmelik geçtiğimiz günlerde 29480 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.
 
Yönetmeliğe göre, küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak doğrudan arzı için çiftlikte kesilebilecek hayvan sayısı aylık 150 tavuğu, 300 bıldırcın, güvercin, sülün, kekliği, 50 ördek, kaz veya hindiyi, 50 tavşanımsıyı geçemeyecek.
 
Küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak doğrudan arzını, sadece hayvanların yetiştirilmesiyle ilgili faaliyetleri yürüten birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi yapabilecek. Birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi, sadece kendi yetiştirdiği ve çiftliğinde kestiği küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerini doğrudan arz edebilecek.
 
Söz konusu gıda işletmecisi, küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerini çiğ et olarak; birincil üretim yerinde son tüketiciye ve/veya yerel perakendecilere doğrudan sunabilecek.
 
Yerel perakendeciler; birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisinden çiğ et olarak doğrudan tedarik ettikleri kanatlı ve tavşanımsıların etlerini başka bir gıda işletmesine arz edemeyecek. Bunun yanında son tüketiciye çiğ et olarak doğrudan arz edebilecek, işletmesinde son tüketiciye satış amacıyla işleyebilecek, muameleye tabi tutabilecek veya depolayabilecek.
 
Birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi, kanatlı ve tavşanımsı etinin anatomik bütünlüğünü ve yapısını büyük oranda değiştiren, parçalama, kemiklerden ayırma, dilimleme, kıyma haline getirme veya başka herhangi bir işlemi gerçekleştiremeyecek, kanatlı ve tavşanımsı etlerini donduramayacak.
 
İşletmeci, tutmakla yükümlü olduğu kayıt ve belgeleri en az 12 ay muhafaza edecek.
 

Hijyen Gereklilikleri
 
Kesimhane alanı içerisinde personelin günlük kıyafetleri ile çalışma kıyafetlerinin değiştirilmesi ve muhafazası ile tuvalet ve duş için imkânlar mevcut ise ayrıca bu imkânlar kesimhane binasında bulunmayabilir.
 
Birincil üretim yerinde, kanatlı ve tavşanımsılar ile bunlardan elde edilen etler birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi tarafından sersemletme ve kanın akıtılması, haşlama ve tüylerin yolunması veya derinin yüzülmesi ve iç organların çıkarılması, karkasların soğutulması, kanatlı ve tavşanımsı etlerinin ambalajlanması işlemlerine tabi tutulabilir.
 
Küçük miktarlardaki kanatlı ve tavşanımsı etlerinin çiğ et olarak doğrudan arzı, gıda ile temasa uygun madde ve malzemeler içerisinde hazır ambalajlı olarak gerçekleştirilecek.
 
Kesimhane, hayvanların hijyenik olarak kesimi için uygun ve yeterli büyüklükte olmalıdır.
 
Etle teması olan personelin kullanımına yönelik, bulaşmanın yayılmasını önlemek üzere tasarlanmış musluklara sahip en az bir adet el yıkama lavabosu bulunmalıdır.
 
Çapraz bulaşmayı önlemek için zaman veya mekân ayrımı yapılarak gerekli tedbirler alınmadığı sürece farklı türdeki kanatlı hayvanlar ile tavşanımsılar aynı kesimhanede kesilemez.
 
Birincil üretim yerinde kesimden hemen sonra son tüketiciye satışın yapıldığı durumlar hariç olmak üzere kanatlı ve tavşanımsı etleri 4°C’den fazla olan sıcaklıklarda depolanamaz, satışa sunulamaz ve nakledilemez.
 
Kanatlı ve tavşanımsı etleri hiçbir şekilde dondurulamaz.
 

 
Ambalajlama ve Etiketleme
 
Birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisinin adı veya ticari unvanı, adresi, izin belgesi tarihi ve numarası, etlerin ait olduğu hayvan türü, kesim tarihi, son tüketim tarihi ve etlerin net miktarı etiketlerin üzerinde yer almalıdır.
 
“Satın aldıktan sonra 4°C’den fazla olmayan bir sıcaklıkta muhafaza ediniz”, “Tüketilmeden önce pişirilmelidir” ifadeleri ile kanatlı etlerinde “Pişirme sırasında merkezi sıcaklık en az 72°C’ye etikette bulunmalıdır.
 
Bu tip işletmeler hijyen analizlerini Hytech Slide ürünümüz ile kolaylıkla gerçekleştirebilir. Hytech Slide ile personelden ve tüm yüzeylerde mikrobiyolojik analiz yapmak mümkündür. HyPass (Antimikrobiyal dezenfektanlı paspas) giriş ve çıkışlarda ayakla taşınabilecek mikroorganizmaları etkisiz hale getiren bir paspastır.
 
Hytech Slide hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.
 
HyPass hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.

TAVSİYE ÜRÜNLER

Diğer Ürünler Kanatlı ve Tavşanımsı Etlerin Kesimhane İşlemleri