Kışın Tavuk Bakımı



10548 kez okundu

5 yıl önce eklendi

Kış aylarında tavukların bakımıyla ilgili üzerinde durulması gereken üç temel nokta;

Kümeslerin bakımı.
Tavukların beslenmesi.
Kümeslerin havalandırma periyotları.


olarak sıralanabilir. Şüphesiz her bir temel noktanın kışın tavuk bakımı kapsamında ayrı bir önemi vardır ve her biri dikkate alınarak kapsamlı bir bakım çalışması yapılması gerekir.
 
 

Kümeslerin bakımında hedef; yemlikler, suluklar ve kümes zemininin düzenli aralıklarla temizlenmesidir. Burada tavukların hayli hızlı dışkılayabildikleri ve tüy değişim dönemlerinde kümesi kirletebildiklerini göz önünde bulundurmak gerekir. Dolayısıyla yumurta sayısındaki azalmanın ve hastalıkların önüne geçilebilmesi adına kümeslerin en azından haftada bir kez temizlenmesi yerinde bir karar olacaktır.

“Kümes zeminini beton yapmak ve bu zeminin üzerine tavuk dışkısını ve pisliği tutma özelliğine sahip olan talaş ya da saman dökmek, temizlik işini hayli kolaylaştırır.”


Tavukların beslenmesi kapsamında aslına bakılacak olursa yaz aylarına kıyasla büyük değişimler yapmamak gerekir. Elbette burada tavukların hangi amaçla beslendiği de belirleyici rol oynar. Örneğin; etlik beslenen tavuklara mısır ve ıslatılmış bayat ekmek vermek kilo yapmalarını ve yağlanmalarını sağlayacakken, yumurta tavuklarının kışın düşüş gösteren yumurta verimlerine olumsuz yönde bir katkı sağlayacaktır. Yem değişimiyle ilgili unutulmaması gereken; ani yem değişimlerinin tavukların yapısını etkilediği ve değişimden önce kullanılan yem ile sonra kullanılacak yemin bir süre aynı anda verildikten sonra değişim işleminin gerçekleşmesi gerektiğidir.
 
 

“Kışın tavuk bakımı ile ilgili beslenme noktasında son olarak; kışın özellikle kıvırcık ve marul benzeri yeşilliklere kümeslerde sık sık verilmesinin yumurta verimi ve hastalıklara karşı direnç noktasında fayda sağlayacağı unutulmamalıdır.”


Kümeslerin havalandırma periyotları şüphesiz haftanın belirli günlerinde kümes dışarısına çıkarılmayan hayvanlar için kritik bir rol oynar. Özellikle tüyde olan ve bu nedenle kümeslerin havasız bir ortam halini almasında rol oynayan tavukların etkilerinin azaltılması adına günlük belirli periyotlarla kümeslerin havalandırılması gerekir. Elbette kümes noktasında suluk ve yemliklerin temizliği ile birlikte kümesin genel temizliği de ihmal edilmelidir.
 
“Bu aşamada tavsiye niteliğinde olabilecek bir bilgi; özellikle paçalı tavukların ayaklarının kesinlikle suya bulaşmasının önüne geçilmesi gerektiğidir. Hayvanın hastalanmasına etki etmesinin yanında özellikle krem,gri ve beyaz tüy rengine sahip tavukların hayli kötü bir görünüme bürünmesine yol açan bu faktör dikkate alınmalıdır.”
 
Tüm bunlar ve daha fazla sorunların çözümü için bitkisel ve doğal bir çözümümüz var sizler için. Türkiye'de artık tavuklar ;  verimi ve kalitesi Avrupa Standartlarında yüksek ve üst düzeyde olacak. İspanya DOMCA firmasının  geliştirdiği bitkisel ve doğal  Broyler Tavuklarda GARLICON ürününü incelemek için TIKLAYINIZ..

TAVSİYE ÜRÜNLER

Diğer Ürünler Kışın Tavuk Bakımı