Önemli Tavuk Hastalıkları



23288 kez okundu

5 yıl önce eklendi

Tavuk Vebası

Tavuk vebası, virüs etkenli bir hastalıktır.Dışkı,gırtlak ve burun sümüğü ile bulaşmaktadır.Kuluçka süresi 3-4 gündür.Tavuk vebasının etkileri ise, iştahsızlık,yüksek ateş,yeşil ve sulu dışkı atılması ile kendini göstermektedir.Tavuk vebasına yakalanan hayvanlar çok fazla su tüketmekte ve hızlı solumaktadır.

Tavuk vebası olan tavuklar veteriner hekime bildirilmelidir.Tavuk vebası hastalığının tedavisi uygulanmamaktadır.Hastalık öncesinde ise gerekli aşılamalar ihmal edilmemelidir.


 
 
 

Tavuklarda Göz İltihaplanması

Tavuklarda göz iltihaplanması hava etkilerinden ve soğuk algınlığından meydana gelmektedir.Göz iltihaplanması sonucu gözlerde yaşarma ve göz kapaklarında kızarıklıklar görülmektedir.Göz kapaklarında şişme durumu da rastlanan bir durumdur.

Tavuklarda göz iltihaplanmasının tedavisi, tavukların gözünü sıcak papatya çayı ile yıkama ile gerçekleştirilebilir.Bu yıkama işlemi birkaç kez tekrar edilmelidir.Ayrıca göz yıkama için %2’lik bor suyu da kullanılmaktadır.Eğer göz iltihaplanmasının geçmediği durumlarda ise veteriner hekime başvurulmalıdır.
 
Tavuklarda Taban Yaralanmaları

Tavuklarda taban yaralanmaları taşlı ve sert yerde yaşayan hayvanlarda görülebilmektedir.Belirti olarak benzer başka hastalıklarla karışabileceğinden veteriner hekim tarafından teşhis ve tedavi edilmesi gerekmektedir.
 
Tavuklarda Kırıklar

Tavukların bacak bölgelerindeki kırıklarda bacak doğru şekle getirilerek kırık yer tahta çubuklar arasına yerleştirilmeli ve yapıştırıcı bantlarda sabit tutulmalıdır.Bu uygulamadan sonra tavuklar iyileşme sürecine girer ve birkaç hafta sonunda tavuğun bacağındaki tahtalar çıkarılabilecek duruma gelebilmektedir.

Tavuklarda kanat kırıklarında ise tedavi çok mümkün olmamaktadır.

Bir sürüdeki tavuklarda sık sık kemik kırıklıkları oluyorsa vitamin ve mineral eksikleri görülmektedir.Tavukların beslenmesi bu eksiklere göre yeniden düzenlenmelidir.
 
Tavuklarda Bronşit

Tavuklarda bronşitin en önemli nedeni daha önce hastalanmış hayvanların dışkısı ve burun akıntılarıdır.Bronşit virüsü toz ve hava ile kümes içinde süratle yayılmaktadır.Tavuklar virüs buluştıktan birkaç gün sonra hastalanırlar.

Tavuklarda bronşitin belirtileri solunum zorluğu,hırıldama,hapşırma,burun akıntısı ve zayıflamadır.

Bronşit sonucu civcivlerde ölüm oranı tavuklara göre daha fazladır.

Kümes içinde havalandırmaya ve temiz havaya önem verilmelidir.


Tavuklarda Bağırsak İltihaplanmaları

Tavuklarda bağırsak iltihaplanmaları, bozuk ve bayat yemlerin hayvanlara verilmesi sonucunda görülmektedir.Tavuklarda bağırsak iltihaplanması görüldüğünde hemen yemler değiştirilmelidir.Tavuklarda bağırsak iltihaplarına tedavi olarak hayvanlara papatya ve nane çayı içirilebilir.
 
Tavuklarda İbiğin Kabuklanması

Tavuklarda ibiğin kabuklanması mantar hastalığıdır.Tavuklar temas ederek bu hastalığı birbirine bulaştırabilmektedir.Hastalık teşhis edildikten sonra kabukların üzerine merhem sürülerek dikkatli bir şekilde çıkartılmalıdır.Hastalıklı yerlerin üzerine iyot sürülmektedir.Hastalık sonrasında kümes ve kullanılan aletler dezenfekte edilmelidir.
 
Tavukların Bacaklarında Kabuk Oluşması

Tavukların bacaklarında kabuk oluşması bacak derisi içindeki uyuzlar nedeniyle gerçekleşmektedir.Tedavi edilmediğinde tavukların yürürken zorlanmaları görülebilecektir.Hastalığın kümes içinde yayılma hızı yüksektir.

Tavukların bacaklarındaki kabuk arapsabunu veya yağ ile yumuşatılıp ılık su yardımı ile çıkarılabilmektedir.Yaralı yerlere merhem uygulanabilir.
 
Tavuklarda Beyaz İshal

Tavuklarda beyaz ishal bağırsak bakterilerinin nedeniyle oluşan ve yüksek ölüm oranlarının olduğu bir tavuk hastalığıdır.Tavukların hastalığa yakalanmaması için hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.Hastalığın tedavisi başarılı sonuçlar vermemektedir.
 
Tavuklarda Zehirlenme

Tavuklarda zehirlenme genellikle yetiştirici kaynaklı sorunlardan meydana gelmektedir.Yem maddeleri haşerelerle mücadelede kullanılan zehirli maddelerde birlikte depolanmamalıdır.Hayvanlara bozulmuş yemler verilmemelidir.

Tavuklarda zehirlenmenin belirtileri nefes tıkanması,kusma,ishal,kramp ve yürüme bozukluklarıdır.
 
Tavuklarda Kurt İstilası

Tavuklarda kurt istilasını önlemenin en geçerli yolu belirli periyotlarda ilaçlama yapmaktır.Bakımsız ve kirli yerler kurtlar için elverişli yaşam ortamlarıdır.
 
Tüm bunlar ve daha fazla sorunların çözümü için bitkisel ve doğal bir çözümümüz var sizler için. Türkiye'de artık tavuklar ;  verimi ve kalitesi Avrupa Standartlarında yüksek ve üst düzeyde olacak. İspanya DOMCA firmasının  geliştirdiği bitkisel ve doğal  Broyler Tavuklarda GARLICON ürününü incelemek için TIKLAYINIZ..

TAVSİYE ÜRÜNLER

Diğer Ürünler Önemli Tavuk Hastalıkları