Türk Gıda Kodeksi Tahin Tebliği
Tahinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretimi,
hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanması
aşamalarında sahip olması gerek özellikleri belirleyen tebliğ geçtiğimiz
günlerde Resmi Gazete'de yayınlandı.
Buna göre, tahin kendine has renk, tat ve kokuda olacak.
Tahinde yabancı madde bulunamayacak ancak üretim teknolojisi gereği kullanılan
nişasta yabancı madde olarak değerlendirilmeyecek. Tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerde kullanılan katkı maddeleri, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri
Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olacak. Ayrıca tebliğ kapsamında yer
alan ürünlerde renklendirici ve tatlandırıcı kullanılamayacak.
Ürünlerde aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan
gıda bileşenleri kullanılamayacak.
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki bulaşanların
miktarları da Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde yer alan hükümlere
uygun olacak.
Bu hükümlere ek olarak; arsenik, kurşun, bakır ve demir
miktarları da yeniden belirlenen tebliğe göre, tahinin bileşenlerinin oranları
da düzenlendi.
Buna göre, tahinde kütlece en az yüzde 50 susam yağı, en çok
yüzde 1,5 rutubet, en az yüzde 20 protein, en çok yüzde 3,2 kül, en çok yüzde
2,4 asitlik (oleik asit cinsinden) oluşacak. Önceki tebliğde susam yağı en az
yüzde 55, protein en az yüzde 22, kül en çok yüzde 3 olarak, ham selüloz en çok
yüzde 2,4 olarak belirlenmişti.
Tahinde acılaşma olmayacak.
Tahin üretimi ve
mikrobiyolojik analizleriyle ilgili merak ettiklerinizi buradaki haberimizden okuyabilirsiniz.