Tavuklara ve Civcivlere Verilecek Yiyecekler



10925 kez okundu

3 yıl önce eklendi

Aşağıdaki dört madde her gün olmalı. Tavuklarınız bunlardan hiç mahrum kalmamalı.

1- Buğday. Tavuklar buğday konusunda müşkülpesenttir. Her buğdayı yemezler. Severek yiyecekleri buğday genelde piyasadaki en ucuz buğday çeşididir.

2- Her türlü yeşillik: Tavuklarınızı uygun çevrede açıkta yetiştiriyorsanız kendileri bulur yer. Yoksa siz vereceksiniz. Genelde sebze artıkları verilir. İlle sebze artıkları olacak diye bir şart yok. Gerekirse özel sebze alın. Hangilerini yemeyi seviyorlarsa. Yalnız, önce iyice yıkayın. İçinde tarım ilaçları varsa tavukları zehirleyebilir. Semt pazarlarına akşama doğru giderek pazarcıların attığı yığın yığın sebze parçalarını bedavaya seçerek alabilirsiniz.

3- Toprak ve mini taşlar: Toprak alanda eşinip bulduklarını yeme imkânı sağlayın. Tavukları kapalı yerde tutuyorsanız en az haftada bir temiz yerlerden toprak getirin kümesin bir köşesine yeterince derinlikte bir leğene koyun. Bizim bilmediğimiz ama tavuklar için çok önemli toprak maddeleri vardır. Tavuklar topraktan yerler. Tavukların sindirim sistemi için kesin gerekli olan küçük taş parçaları toprakta vardır. Bu da aradan çıkmış olur böylece.

4- Protein: Proteinli yiyecekler hakkında aşağıdaki kış ile ilgili ilk paragrafa bakın.
 
Tavuklar kışın ne yemeli?

Açıkta yetiştirilen tavuklar bulabildikleri birçok küçük canlıları yiyerek protein ihtiyaçlarını karşılarlar. Fakat kışın o canlılar yok denecek kadar azalır. Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin. Balık tavuklara çok faydalıdır. Tavuklarınızı kapalı yerlerde tutuyorsanız sadece kışın değil her zaman bunlardan vereceksiniz. Yumurta tavukları yemi de protein için iyi kaynaklardandır.

Kelp: En çok Amerika’da okyanus kıyılarında çok bulunan geniş yapraklı kahverengi bir deniz yosunudur. Sadece tavuklar için değil bizim için de hayati önem taşıyan birçok minerallere sahiptir. Kapalı alanlarda yetiştirilen ve yumurtlayan tavuklara verilmesinde büyük yarar var.

Özel yemler: 1- Civciv yemi: Özellikle civcivlerin ilk 6 haftasında sadece bundan vermek yeterli olabiliyor. 2- Yumurtlayan tavuklar için, onların bünyelerinden yumurtalara giden hayati maddeleri telafi edecek yumurta yemi yapılmış. Gerçi hiç de telafi edemiyor. Ayrıca uzun vadede zararı çok büyüktür. Ani çökmeler, ani yaşlanmalar olur ve üç yıldan fazla yaşayamazlar. 3- Etlik ırklar için yem: Sadece civcivlerin kesim zamanına kadar verilir. Kimseye hiçbir amaçla tavsiye etmem.

Kalsiyum ihtiyacı

Bol bol yeşillik ve toprak yiyorlarsa özel bir şey vermenize gerek yok. Yine de şunlar tavsiye edilebilir: Öğütülmüş istiridye kabukları veya yumurta kabukları.

Lor peyniri civcivlere ve tavuklara
 
Sadece kalsiyum için değil protein ve mineral ihtiyacı için de faydası büyüktür. Tuzsuz olması lazım. Haftada iki defa verin. Önce ekmeği ıslatın. Suyu emen ekmek parçalarını tuzsuz lor peyniri ile karıştırıp verin.
 
 

Türkiye'de artık tavuklar ;  verimi ve kalitesi Avrupa Standartlarında yüksek ve üst düzeyde olacak. İspanya DOMCA firmasının  geliştirdiği bitkisel ve doğal  Broyler Tavuklarda GARLICON ürününü incelemek için TIKLAYINIZ.. 

TAVSİYE ÜRÜNLER

Diğer Ürünler Tavuklara ve Civcivlere Verilecek Yiyecekler