Tavuklarda Görülen Viral Hastalıklar



7580 kez okundu

4 yıl önce eklendi

Newcastle Hastalığı

Yalancı Tavuk Vebası olarak da bilinen Newcastle Hastalığı üreticilerin karşılaşmak istemediği hastalıklar içerisinde ilk sırada yer almaktadır. Oldukça hızlı bir şekilde bulaşabilen bu hastalık kısa sürede kümes içerisinde bulunan kanatlı hayvanların tamamını öldürebilmektedir. Genellikle solunum ve sindirim şeklinde yayılan Newcastle hastalığı pislikler nedeni ile ortaya çıkar. Bu hastalığın meydana geldiği kümesler genelde bakımsız ve pislikten geçilmediği görülmektedir.

Marek Hastalığı

Bir diğer öldürücü hastalığın ise Marek olduğunu söyleyebiliriz. Bu hastalık daha çok kanatlıların iç organlarında tümörler oluşturarak kısa süre içerisinde öldürmesi ile bilinmektedir. Hava, yem, ekipman gibi araçlar üzerinden bulaşabilir ve diğer hayvanlara taşıyabilir. Bu hastalığa yakalanan tavukların ilk olarak ayaklarında ve kanatlarında felç görülür. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi de bu hastalığın hiçbir şekilde tedavisi bulunamamıştır. Yapılacak işlemler; hastalıklı olan tavukların tespit edilebilmesi ve imha edilmesidir.
 
 

Gumboro Hastalığı

1 aylık hayvanlarda başlayarak 4 aylık tavuklara kadar etkisini gösterebilen Gumboro hastalığı oldukça ölümcül ve bulaşıcıdır. Eğer virüs bir kümese girdiğinde o kümeste bulunan tavukların %90 gibi bir oranı bu hastalığı geçirebilmekte. Ölüm oranı diğer hastalıklara oranla %20 olup hastalığa karışan tavukların imha edilmesi ile yok edilebilmektedir. Kendisini tavuklarda titreme şeklinde gösteren bu hastalık ishal ve zayıflama gibi etkilere neden olabilmektedir. İlk ayında bu hastalığa maruz kalan bir piliç maalesef gelişememektedir.

Eds Hastalığı

Virüs kaynaklı hastalıklar içerisinde yer alan Eds diğer hastalıklar gibi ölümcül olmayıp sadece verim ve potansiyelin düşmesine neden olur. Tavuklardaki yumurta kanallarının tahrip olmasına neden olan Eds, yumurta üretimine büyük oranda etki ederek kalitenin bozulmasına neden olmaktadır. Az da olsa bu hastalık nedeni ile ölen tavukların bulunduğunu söyleyerek dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Virüsün ana hedefi yumurta kalitesini düşürerek tavuklardaki verimi minimuma indirmektir. Eds’nin tedavisi aşı olmakla birlikte yumurta dönemine girmek üzere olan her kanatlıya uygulanması gereken bir işlem olduğunu hatırlatmak isteriz.
 
Türkiye'de artık tavuklar ;  verimi ve kalitesi Avrupa Standartlarında yüksek ve üst düzeyde olacak. İspanya DOMCA firmasının  geliştirdiği bitkisel ve doğal  Broyler Tavuklarda GARLICON ürününü incelemek için TIKLAYINIZ..
 

TAVSİYE ÜRÜNLER

Diğer Ürünler Tavuklarda Görülen Viral Hastalıklar