Tavukların yumurta verimi birçok sebepten dolayı artabilir veya azalabilir. Tavukların yaşam sürdürdükleri ortamda strese sebep olan birçok etken yumurta verimlerini düşürecektir. Bunların başında soğukluk problemi gelir. Tavuklar her ne kadar soğuğa karşı dirençli hayvanlar olsalar da soğukla karşı karşıya kaldıklarında yumurtayı kestikleri sıkça görülen bir durumdur. Yazın onlarca yumurta aldığınız kümesinizden kışın bir tane bile yumurta alamadığınız olmuştur. Bunun en baş sebebi soğuktur. Kümesinizi herhangi bir yolla ısıttığınızda tavuklarınız tekrar yumurta yapmaya artış göstererek devam edeceklerdir.
Bir başka sebep ise kümesinizdeki horoz sayısıdır. Kümesinizdeki horoz sayısı fazla ise bu durum tavuklarınız için büyük bir stres sebebidir. Tavuklarınızın kümesin içerisinde kaçacak delik araması, folluklarda veya horozların onlara yaklaşamayacağı herhangi bir bölgede saklanması gibi durumlarla karşı karşıya kaldığınızda kümesinizde horoz sayısının fazla olduğuna kanaat getirmelisiniz. Tavukların kaçacak yer araması çoğu zaman normal bir durumdur lakin sırtlarındaki ve kafalarındaki tüy yolunmalarından durumun anormal bir hal aldığına kanaat getirebilirsiniz.
Tavuklarınızın yumurta veriminin düşmesindeki bir diğer etken tüy dökümü sürecinde olmaları olabilir. Halk arasında tavuğun tüleğe girmesi olarak tabir edilen bu durum tavuklarınızın yumurtayı kesmesine sebep olacaktır.
Bu sebeplerle birlikte çok kümes değişiklikleri de yumurta veriminin düşmesinde önemli bir etkendir. Tavuklarınızı aynı bahçede bulunan farklı bir kümese dahi transfer etseniz bile bir süre yumurta veriminde düşüklük olabileceği aşikârdır. Mevcut kümesinize başka tavuklar getirdiğinizde tavuklarınız için yine bir stres sebebidir. Yumurta veriminde düşüş normal karşılanmalıdır.
Tavuklarınızda veya kümesinizde oluşan bir hastalığa karşı yapacağınız ilaçlama tavuklarınızı rahatsız edebilir. Örneğin tavuklarınızda bit sorunu var ise siz tek tek yakalayıp temin ettiğiniz sıvı veya toz halinde bulunan bit ilacınızı tavuklarınızın derisine temas edecek şekilde bolca uyguladığınızda tüm tavuklarda stres oluşması ve yumurta veriminde azalma olması kaçınılmaz bir durumdur.
Tavuklarınızın yumurta veriminde en belirleyici etkenlerden biriside ırkı ve yaşıdır. Bazı hibrit ırklar 3,5-4 aylıkken yumurta verimine başlayabilirken tavuk cinslerinin büyük bir bölümü yaklaşık 8 aylıkken yumurta verimine başlarlar. Başka bir açıdan baktığımızda Australorp cinsi tavuklar 6-7 yıl boyunca maksimum düzeyde yumurta verebilirken bahsettiğimiz hibrit ırklar 2,5-3 yaşına geldiklerinde çok az yumurtlamaya başlarlar hatta yumurtlamamaya başlamış bile olabilirler. Tavuklarda yaşın ilerlemesi yağlanmayla doğru orantılıdır. Bir tavuğun yağlanması da yumurta veriminin düşmesi ile orantılıdır. Bu nedenle fazla yağlanan tavuklarda da yumurta verimi düşmektedir.
Gelelim yumurta veriminde en belirleyici etkene. Şüphesiz yedikleri besinler yumurta veriminin artmasına veya azalmasına sebep olan en belirgin etkenlerdir. Tavuklarınız protein, kalsiyum ve benzeri vitamin ihtiyaçlarını ne kadar fazla karşılarsa o kadar yumurta yapar.
Türkiye'de artık
tavuklar ; verimi ve kalitesi Avrupa Standartlarında yüksek ve üst
düzeyde olacak. İspanya DOMCA firmasının geliştirdiği bitkisel ve
doğal Yumurta Tavukçuluğunda GARLICON ürününü incelemek için TIKLAYINIZ..