İşletme mutfaklarında bölümlere özel uygulanan hijyen kuralları kadar genel mutfak disiplini ve personelin davranışı da oldukça önemlidir. Her tür toplu hizmet veren mutfaklarda, bölümler arasında ayırım gözetmeksizin uygulanması gereken kurallara göz atmak gerekirse;
-Gelen ürünlerden, sıcaklığı uygun olmayan, son kullanım tarihi geçmiş, böcekli, kirli, görüntüsü ve tadı bozuk, ambalajı hatalı ürünler asla kabul edilmemeli
-Mutfağa girecek ziyaretçilerin bone, galoş (veya hijyen paspası) ve ziyaretçi önlüğü kullanmaları sağlanmalı
-Mutfaklarda bitki ve hayvan bulunmamalı
-Haşerelere karşı ilaçlama yapılmalı. İlaçlama sırasında gıda maddesi ve gıda ile temas eden araç-gereç uzaklaştırılmalı. İlaçlama sonunda çalışma tezgahları ve mutfak alanları dezenfektanlı deterjan ile temizlenip durulanmalı.
-Çöp kovalarının içinde tek kullanımlık poşetler bulunmalı ve kapakları daima kapalı olmalı. Çöpler mutfak ortamından sık sık uzaklaştırılmalı.
-Bakır kaplar kullanılmamalı. Tüm bölümlerde kullanılan malzeme ve cihazlar paslanmaz ve kolay temizlenebilir malzemeden üretilmiş olmalı.
-Hijyen kurallarına harfien uyulmalı. Tüm çalışanların ve ziyaretçilerin aynı titizliği göstermesi sağlanmalı.
-Lavabolarda deterjan kullanılmalı ve sık sık temizlenmeli.
-Gerekli durumlarda el yıkanmalı. İşe başlarken ve iş bitiminde, çalışma tezgahı değiştirildiğinde, molalardan sonra, tuvalet çıkışlarında, mendil kullandıktan, öksürüp hapşırdıktan sonra, topraklı, ambalajlı malzemeye dokunduktan sonra, saçlar, yüz, kulak vs. dokunduktan sonra, çiğ et, sebze gibi ürünlere dokunduktan sonra, tüketime hazır gıdaya dokunmadan önce, yemeğin porsiyonlanmasından ve servisinden önce dezenfektanlı sıvı sabun ile eller dezenfekte edilmeli.
-Sebze ve meyveler iyi dezenfekte edilmeli.
-Üzeri açık gıda maddesi bırakılmamalı.
-Üretim alanında atık ve yabancı madde (Aşırı birikmiş çöp ,personele ait kişisel eşyalar,kullanım dışı olmuş malzemeler) bulunmamalı.
-Bulaşık makineleri temiz ve çalışır durumda olmalı.
-Kesim tezgahları yıpranmamış olmalı. Yıpranan kesim tezgahları bakteri tutmaması için traşlattırılabilir.
-Mutfakta tahta malzeme bulunmamalı.
-Bütün bölümlerde ilk giren son çıkar ilkesine uyulmalı
-Bütün gıdalar belli zamanlarda elden geçirilmeli
-Tüm bölümlerdeki raflar paslanmaz çelikten ve kolay temizlenebilir şekilde yapılmalı.
-Tüm bölümler kolay temizlenen su geçirmez malzemeden yapılmalı
Toplu yemek hizmeti veren işletme ve kurumlarda, mutfağın yapısından, çalışan personele; mal kabulde uygulanan standartlardan, üretimde gösterilen dikkate kadar her adımda hijyen kurallarına bağlı kalmak, hem sağlıklı üretim yapılamsını sağlar, hem de hizmeti veren kurumun itibarını arttırır. Günümüzde toplu yemek hizmeti veren veya kendi bünyesinde mutfak kuran işletmelerin sağlıklı ve güvenilir gıda üretimi yapabilmeleri için,mutfak ve gıda hijyenini sağlamaları olmazsa olmaz bir gereksinimdir.
Bu tip işletmelerde alet, ekipman, personel ve yüzeylerde hijyen analizleri yapmak için Hytech Slide ürünümüzü güvenle kullanabilirsiniz.