Trileçe orjinal adıyla "Tres Leches" ispanyolcada
"Üç Süt" anlamına gelmektedir. 19. yüzyılda Kuzey, Orta ve Güney
Amerika, Karayipler'de ortaya çıktığı bilinmektedir. İkinci dünya savaşı
sırasında bir süt tozu firması Trileçe tarifini Arjantin, Şili, Küba, Meksika
ve Venezuela ülkelerinde etiketlerinde kullanmıştır. Türkiye'de ise Arnavut
tatlısı olarak bilinmektedir.
Türkiye'de son yıllarda popüler olan bu tatlı inek, keçi ve
manda sütlerinden yapıldığı düşünülse de orijinalinde sütün 3 halinin
kullanıldığı bilinmektedir. Normal (taze) süt, yoğunlaştırılmış ve şekerli süt,
son olarak da "evapore" yani sıvısı azaltılmış süt kullanılmaktadır. Süngerimsi
dokuda olan kek pişirildikten sonra süt karışımı ile şerbetlendirilir. Kek
şerbetini iyice çektikten sonra üzerine karamel sos eklenir. Türk tatlılarından
yapım olarak revaniye benzerken tat olarak çok daha hafif bir lezzettir.
Diğer yurtdışı versiyonlarında kekin üzerinde krema,
içeriğinde vanilya ve rom bulunur.
Ülkemizde en beğenilen Trileçe tarifi ise şöyledir:
Keki için Malzemeler
5 adet yumurta
10 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
10 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya
1 paket kabarma tozu
Şerbeti için Malzemeler
5 su bardağı soğuk süt
5 yemek kaşığı toz şeker
400 ml. krema
2 yemek kaşığı süt tozu
Karameli için Malzemeler
5 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı margarin
1 paket krema
Karıştırma kabına yumurta ve şekeri ilave edip rengi
açılıncaya kadar çırpın. Yağı yavaşça ekleyip çırpmaya devam edin, içine un,
irmik, kabartma tozu ve vanilyayı koyup karıştırın. Karıştırdığımız malzemeleri
sıvı karışıma karıştırın, yavaşça karıştırın. Tamamen harmanlandığında fırın
tepsinize dökün ve 170 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin. Tüm
şerbet malzemelerinizi bir kaseye koyun ve süt köpürünceye kadar çırpın ve
dolaba kaldırın. Karamel için şekeri teflon tavaya koyup karamel oluncaya kadar
pişirin, margarin ve kremayı hızlıca içine ilave edin ve karıştırın. Kek
ılıkken dilimleyip keke kürdanla delikler açın ve soğuk şerbeti üzerine dökün.
Şerbeti tamamen çektiğinde üzerine karamel dökerek servis edin.
Keke şerbetini yavaş yavaş ilave edin, kekin şerbeti tamamen çekmesini
bekleyin. Kekin şerbetini verdikten sonra buzdolabında bir süre dinlendirmeniz daha
iyi sonuç almanızı sağlar. Eğer üzerinde fazlaca köpük kalırsa karameli
dökmeden önce köpüğün bir kısmını alın.
Trileçe Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Trileçe yaparken kullanacağınız sütün taze olması oldukça
önemlidir. Trileçe sütlü bir tatlı olduğu için çok uzun süre korumasız muhafaza
etmek epey güç durumdadır. Bu sebepten trileçe üretimi yaparken firmamızın
tamamen doğal bitki özütlerinden üretmiş olduğu Dia Natura Base ürününü
kullanmanızı öneriyoruz. Bu yöntemle trileçe gibi sütlü tatlıların raf ömrünü 4
ila 10 kata kadar uzatmanız mümkündür.
Kaynak: Tarif -https://www.ardaninmutfagi.com/