Badem Alerjisi, Badem Alerjen Kiti ve Badem Alerjen Tespiti



7579 kez okundu

3 yıl önce eklendi

Badem, antioksidan özelliği olan, kolesterol seviyesini düşürebilen, kan şekerinin kontrolüne yardımcı olan, kilo vermeye yardımcı olan, E vitamini açısından zengin bir ağaç yemişidir. Ağaç yemişleri ve tohumlara karşı olan alerjiler daha şiddetli olma eğilimindedir ve yaşamı tehdit eden ölümcül reaksiyonlara sebep olabilirler. Badem alerjisi de ciddi bir alerjik reaksiyon oluşturabilir. Badem alerjisi; bağışıklık sisteminin bademde bulunan proteini zararlı olarak nitelendirmesi sonucu oluşur. Zararlı madde ile savaşmak için bağışıklık sistemi mücadele eder ve antikor üretir. Bu durumun sonucunda alerjik reaksiyon meydana gelir.
 
Badem alerjisi iki türde gerçekleşebilir. Birinci türde; kişinin bademlere doğrudan temas etmesiyle ya da badem yağı gibi ürünlerle temas etmesiyle meydana gelir. Bu tür bir alerji, solunum güçlüğünü de içeren, ciddi, yaşamı tehdit eden bir reaksiyona (anafilaksi) neden olma potansiyeline sahiptir. İkinci tür badem alerjisi; başlangıçta saman nezlesinin önemli bir nedeni olan huş ağacı polenine karşı gelişen alerjidir ve ardından bademle reaksiyona girer. Bunun nedeni; huş ağacı poleninde bulunan bir proteinin bademde bulunan bir protein ile benzerliklere sahip olmasıdır. Bu durum çapraz reaksiyon olarak adlandırılır. Bu reaksiyonlar genellikle hafiftir ve ağızda kaşıntı veya şişliği içerir. Bundan etkilenen kişiler ayrıca, şeftali, fındık, elma, havuç, kereviz gibi besinlere karşı hafif reaksiyonlar gösterebilirler.
 
 

Badem Alerjisi Belirtileri

Badem alerjisinin çok sayıda belirtisi bulunur. Bu belirtiler hafif ve şiddetli olarak değişkenlik gösterir.

Badem alerjisinin belirtileri şunlardır:


Genel bir kaşıntı (gözlerde, ağızda, ciltte),
Bölgesel kızarıklıklar,
Ağızda karıncalanma,
Karın ağrısı,
Burun tıkanıklığı,
Dudak çevresinde kızarıklık,
Yüzde şişme,
Gözlerde sulanma,
Baş ağrısı,
Deride kızarıklık,
Hırıltılı solunum,
Deri döküntüsü,
Baş dönmesi,
Düşük tansiyon,
Dudak şişmesi
Hızlı kalp atışı,
Boğaz şişmesi,
Dilin şişmesi,
Nefes almada zorluk,
Kabızlık,
Rahatsızlık hissi, uyku problemi,
İshal,
Ses kısıklığı,
Mide bulantısı ya da kusma,
Burun akıntısı,
Hapşırma,
Yutma güçlükleri,
Kırmızı gözler.

Badem Alerjisinin Teşhisi ve Tedavisi

Badem alerjisinin teşhisinde en sık kullanılan yöntemlerden biri deri prick testidir. Bu testte, çok az miktarda bir badem alerjeni cildinize yerleştirilir. Daha sonra bu alerjenin cilt altına nüfuz etmesi için cildinizde küçük bir delik açılır ya da çizik atılır. Bu yöntem acısız bir yöntemdir ve badem alerjilerinin teşhisinde kesin sonuçlar verir. Alerjen yerleştirilen bölge 15.20 dakika gözlemlenir. Bu bölgede kızarıklık ya da kabarma gibi bir durum yaşanırsa, badem alerjiniz olduğu sonucuna varılabilir. Yine de alerji uzmanız bu testi doğrulamak için farklı testler ve yöntemler de deneyebilir. Besin alerjilerinin teşhisinde kullanılan bir diğer yöntem ise kan testidir. Kan testinde antikor oranına bakılır. Badem alerjinizin olup olmadığının teşhisini kesin şekilde ortaya koyabilecek en yetkili kişiler alerji uzmanlardır. Alerji uzmanları, alerji konusunda üst ihtisas yapan ve bu alanda uzmanlaşan uzman olan doktorlardır. Badem alerjisinin tedavisinde en etkili yöntem, badem ve badem içeren tüm besinlerden uzak durmaktır. Alerji uzmanınız tüm ağaç yemişlerinden uzak durmanızı da isteyebilir. Bazı durumlarda alerjinin rahatsız edici belirtilerini hafifletmek için alerji uzmanınız antihistaminik ilaçlar kullanmanızı tavsiye edebilir. Bu ilaçlar alerjik reaksiyonun yol açtığı belirtileri hafifletir. Badem alerjisinin alerjik şoka neden olabilme durumu vardır. Alerjik şok çok ciddi bir durumdur ve hemen müdahale edilmesi gerekir. Bu durumlarda kullanılabilecek bir adrenalin oto enjektörünü doktorunuz reçete edebilir. Adrenalin oto enjektörünün uygulama şekli ve kullanılması gereken durumlar hakkında alerji uzmanınız size eğitim verecektir.
 
Avrupanın ve dünyanın önde gelen firması ZeuLab'ın üretmiş olduğu Proteon Express hızlı alerjen test kitleri artık Diatek'ten temin edebilirsiniz.

HIZLI ALERJEN KİTLERİMİZİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYINIZ..

Proteon Gluten Express - Hızlı Glüten Alerjen Kit
Proteon Duo Milk (Süt) Express - Hızlı Alerjen Kit
Proteon Hazelnut (Fındık) Express - Hızlı Alerjen Kit
Proteon Almond (Badem) Express - Hızlı Alerjen Kit
Proteon Soy (Soya) Express - Hızlı Alerjen Kit
Proteon Fish (Balık) Express - Hızlı Alerjen Kit



Diatek ZeuLab'ın Türkiye tek yetkili satıcı distribitörüdür.   

TAVSİYE ÜRÜNLER

Gıda Hijyeni ve Güvenliği Badem Alerjisi, Badem Alerjen Kiti ve Badem Alerjen Tespiti