GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) Ne Demektir?



6799 kez okundu

4 yıl önce eklendi

GDO,bitki ve hayvanların istenilen bir özellik katmak için başka bir canlıdaki genetik özelliği kopyalayarak diğer canlıya aktarılmasına GDO denir.

Bu yöntemler elde edilen gıdalar bazı yabancı zararlılara,böcek gibi bazı kemirgenlere karşı dirençli hale getirilmiş oluyor.Bu sebepten dolayı tarım ilaçları kullanımı azalmakta bir nebzede olsa faydalı bir yönü bulunmaktadır.Genlere müdahale edilerek tadı,kokusu,rengi,büyüklüğü gibi bazı fiziksel özellikleri de bu sayede istenilen bir kıvama sokulabilmektedir.
 
 

GDO’nun Zararları

*GDO bazı alerjik hastalar için tehlikelidir hatta öldürücü etkilere sebep olabilmektedir.

*Bazı haşerelerden uzaklaşması için bitkiye yapılan müdahale insanlara kadar etki etmektedir.Yapılan araştırmalarda hamile kadınların fetüs ve kanlarında rastlandığı gözlenmiştir.

*Hormonal denge bozma etkileri bazı araştırmalarda ortaya çıkmıştır.

*Çevresel olarak bazı böcek türlerine zarar vererek ekosisteme olumsuz etkisi vardır.

*GDO lu gıdalarda böcek öldürücü enzimler insanlar tarafından tam olarak parçalanamadığı gözlenmiştir.

Ülkemizde GDO durumu Nedir?


Ülkemiz üstünde yapılan birçok oyunlardan biri de GDO konusudur.Ülkemiz genetik alanda diğer ülkelere göre bi hayli geri kalmış durumdadır.Bazı medyada yalan haberler yayımlanarak ülkemizde üretilen gıdaların gdo lu olduğu söylenmiştir.Ülkemizde genetik bu haldeyken nasıl olur da gdo lu meyve ve sebzeler üretilebiliyor sizlere soruyorum.Sırf bu yüzden dolayı yapılan araştırmalarda yerli üretici %40 zarar etmiştir.Ülkemizde gümrükte yeterli denetim yapılmadığı için yurt dışından gelen ürünler gdo lu olabilmektedir.Ülkemizin topraklarında yetişen bir üründe gdo olma şansı yoktur ve ülkemizde yasaktır.

Dünya’da Hangi ürünler gdo ludur:

Mısır, domates, patates, pirinç, soya, buğday, kabak, bal kabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri. Bunların dışında çalışmaların devam ettiği ürünler: muz, ahududu, çilek, kiraz, ananas, biber, kavun, karpuz, kanola.

Mısır ve Soya Büyük Tehlike Altında

Mısır ve soyadan üretilen yağ, un, nişasta, glikoz şurubu, sakkaroz, fruktoz içeren gıdalar günlük tüketim maddeleri arasında yer alıyor. Örneğin, bisküvi, kraker, pudingler, bitkisel yağlar, bebek mamaları, şekerlemeler, çikolata ve gofretler, hazır çorbalar, mısır ve soyayı yem olarak tüketen tavuk ve benzeri hayvanlardan elde edilen gıdalar ve pamuk GDO’lu olma riski taşıyanların başında geliyor.

GDO lu soyanın Hormonlar Üzerinde Etkisi

Dünya’da bulunan soyaların %90 ından fazlası gdo lu durumdadır.GDO lu soyaya özgü olan bir özellik küçük çocuklarımızı büyük bir tehlike altına sürmektedir.Fazla tüketilmesi halinde küçük çocuklar üzerinde hormonal değişikliklere sebep olmaktadır.Örnek verecek olursak, erkek çocuklarımız üzerinde kadınsı özellikler,kız çocuklarında ise erkenden ergenliğe girme,ses kalınlaşması gibi dehşet verici olumsuz etkiye sahiptir.Mümkün olduğunca gdo lu soya ve türevlerinden uzak durmalıyız.

Kaynak: gidabilinci.com

TAVSİYE ÜRÜNLER

Gıda Hijyeni ve Güvenliği GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) Ne Demektir?