Gıdalarda Enerji Hesaplanması



15748 kez okundu

5 yıl önce eklendi

Gıda ürünlerinin kalori değerleri hesaplanırken öncelikle numunenin kül, protein, yağ ve nem analizleri yapılır.
 
 

Bulunan değerler toplanarak 100 den çıkarılır ve böylece karbonhidrat değeri bulunur.
Karbonhidrattan gelen enerji hesaplanırken ayriyetten diet lif deneyi yapılarak, bu değer karbonhidrat değerinden çıkarılır. Çünkü diet lifin kalorisi yoktur.

 
 
Kalori hesabı yapılırken, bulunan yağ değeri 9 çarpanı ile, protein değeri 4 çarpanı ile ve karbonhidrat değeri 4 çarpanı ile çarpılarak toplam enerji kcal olarak bulunur.

 
 
Karbonhidrat = 100- (Nem + Yağ + Protein + Kül)
Enerji = (Yağ x 9) + (Protein x 4 ) + [(Karbonhidrat- Diet Lif) x4]

TAVSİYE ÜRÜNLER

Gıda Hijyeni ve Güvenliği Gıdalarda Enerji Hesaplanması