Gluten Hangi Gıdalarda Bulunuyor?
2202
kez okundu
2 yıl önce eklendi
Kendinize bir glutensiz beslenme listesi oluşturmak için öncelikle glutenin hangi gıdalarda olduğunu bilmeniz ve onları elemeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Bazı tahıllarda doğal olarak bulunan bu gluten, aslında pek çok kişinin günlük beslenme alışkanlığında tükettiği bir protein grubu. Öyle ki birçok gıda maddesinin içerisinde de beklenmedik şekillerde bulunabiliyor. Örnek vermek gerekirse: yiyeceklere ayrı bir lezzet katmak için kullanılan bir baharat karışımı ya da sosta da glutene rastlayabilirsiniz. Bu nedenle glutene karşı hassasiyet gösterenlere direkt hitap edebilmek için birtakım ürünlerin üzerinde "glutensiz" ibaresi bulunabiliyor. Gluten içerdiği kesin olarak bilinen gıdalardan bazılarını da şöyle sıralayabiliriz:
Buğday Unu
Buğday Nişastası
Kahverengi Un
Kavuzlu Buğday
Buğday Özütü
Çavdar, Arpa
Ekmek, Pide ve Lavaş
Pasta, Kek ve Turta
Kahvaltılık Gevrek
Kurabiye,
Bisküvi ve Kraker
Paketli Patates Kızartması ve Cips
Bulgur, Kepek, İrmik
Makarna, Erişte, Hububat
Et Suyu, İşlenmiş Et
Et veya Deniz Ürünü Taklitleri
Baharat Karışımları
Çorba ve Harçları
Sirke (Tam damıtılmış sirkeler gluten içermez)
Sakız
Soya Sosu, Salata Sosları
Soslu Kuru Yemişler
Kuskus, İrmik