Glüten Nedir ve Hızlı Glüten Analizi Nasıl Yapılır ?



7497 kez okundu

3 yıl önce eklendi

Gluten, birçok tahıl grubunda özellikle buğday, çavdar, yulaf ve arpa gibi ürünlerde bulunan protein grubudur.

Buğday otuza yakın farklı protein türleri içerir, glutenin ve gliadin adlı proteinler suyla birleştiğinde esnek, sakıza benzer ağsı bir madde oluşturur. Buğday unu su ile yoğurulduğunda glutenin ve gliadin suyun tutulmasını sağlar ve birbirlerine bağlanırlar. Gluten unlu mamullerin temel yapısını oluşturur ancak en etkili olduğu yer buğday unudur. Çavdar, arpa ve yulaf gibi tahıllarda etkisi daha düşüktür
 
 

Gluten bazı kişilerde ciddi sağlık problemlerine yol açar ve erken teşhis ile pek çok sağlık probleminin önüne geçilebilir. Glutenin yol açtığı hastalıklar çocuk yaşlarda fark edilmediğinde büyüme geriliğine sebep olabilir. Gluten nedir konusu özellikle son yıllarda ortaya çıkan tartışmalar sonucunda herkes tarafından merak edilmeye başlanmıştır ve bilim dünyasını ikiye ayıran sonuçlar ortaya konmuştur


Glüten Analizi


Buğday proteinlerinden glutenin ve gliadinin tuzlu su ile yıkanması sonucu su alıp şişmesi suretiyle meydana getirdiği elastik yapıdaki maddeye gluten denir. Buğday ununa su ilave edilip yoğrulduğunda, gluten proteinlerinin (gliadin ve glutenin) suyu emerek şişmesi sonucu viskoelastik özellikte hamur oluşur. Hamur tuzlu su ile yıkandığında nişasta ve azotlu maddelerden albümin ve globülin ortamdan uzaklaşır, geriye yaş öz kalır. Elde edilen yaş özün kurutulması ile de kuru öz bulunur.
 
 
 
Gluten, hamurda yoğurma sırasında ağ gibi bir yapı oluşturarak maya tarafından oluşturulan gazın tutulup büyük hacimli ekmek oluşmasını sağlar. Bu nedenle gluten miktarı ve kalitesi mayalı fırın ürünleri için önemli bir kalite ölçütüdür. Gluten miktarı çeşide, ekolojik şartlara, olum dönemindeki iklim şartlarına göre değişiklikler gösterir. Genelde azotlu madde miktarını arttıran iklim ve toprak şartları gluten miktarını da artırır. Buğdaylarda gluten miktarının fazla olması istenir.

El ile Yıkayarak Yaş Öz Tayini
 
El ile yıkayarak yaş öz miktarını belirleme, hamur hâline getirilen buğday kırması veya unun, seyreltik tuz çözeltisiyle yıkanarak nişasta, suda çözünen proteinler (albümin) ve seyreltik tuz çözeltilerinde çözünen proteinlerin (globülin) uzaklaştırılması ile geriye kalan yaş öz miktarının tespit edilmesi prensibine dayanır.

Avrupanın ve dünyanın önde gelen firması ZeuLab'ın üretmiş olduğu Proteon Express alerjen test kitleri artık Diatek'ten temin edebilirsiniz.

HIZLI ALERJEN KİTLERİMİZİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYINIZ..

Proteon Gluten Express - Hızlı Glüten Alerjen Kit
Proteon Duo Milk (Süt) Express - Hızlı Alerjen Kit
Proteon Hazelnut (Fındık) Express - Hızlı Alerjen Kit
Proteon Almond (Badem) Express - Hızlı Alerjen Kit
Proteon Soy (Soya) Express - Hızlı Alerjen Kit
Proteon Fish (Balık) Express - Hızlı Alerjen Kit



Diatek ZeuLab'ın Türkiye tek yetkili satıcı distribitörüdür.

TAVSİYE ÜRÜNLER

Gıda Hijyeni ve Güvenliği Glüten Nedir ve Hızlı Glüten Analizi Nasıl Yapılır ?