Restoranlarda tükettiğimiz gıdaların üretim ortamlarının
hijyen kriterlerine uygunluğunu bilmek tüketiciye güven veren bir olgudur. Bir gıda güvenliği projesi olan "Hijyen
Derecelendirme Sistemi" ile her restoran belli bir denetimden geçip
hijyenik durumu derecelendirilip belgelendirilmektedir. Tüketicilerin güvenle
tüketim yapabilmeleri için hijyen derecelendirme sertifikasına bakarak
restoranları tercih etmeleri mümkündür.
Hijyene verdikleri önemi müşterilerine göstermek isteyen
restoran yöneticileri kendi talepleri ile bu projeyi uygulayan özel bir firma
olan Akademik Hijyen firması ile görüşerek, haber verilmeksizin yapılan özel
hijyen denetimleri sonucunda ne kadar hijyenik bir ortamda hizmet verdiklerini
müşterilerine sunarlar.
Hijyen Denetimleri Hangi Kriterlere Göre Yapılıyor?
Gıdaların temini, depolanması, hazırlanması, muhafazası ve
servisine kadar geçen tüm süreçte; personel hijyeni, alet-ekipman hijyeni, ürün
hijyeni, işletme hijyeni&alt yapısı, temizlik&dezenfeksiyon ve yasal
zorunlulukları içeren 70 kritik noktada denetim gerçekleştirilir.
Tüm gıda muhafaza ve servis sıcaklıkları ölçülür.
Hijyen denetimleri esnasında personel ellerinden, ekipman
yüzeylerinden, ortam havasından, kızartma yağı, gıda ve sudan örnekler alınarak
analize gönderilir.
Denetimler esnasında personelin gıda güvenliği bilgi
seviyesini ölçmeye yönelik çalışmalar yürütülür.
Denetimler en az üçer
aylık periyotlarda tekrarlanır.
Hijyen Derecesi Nasıl Belirleniyor?
Denetimde tespit edilen eksiklikler minör ve majör uygunsuzluklar
olmak üzere toplam 100 puan üzerinden değerlendirilir.
Restoranların "Hijyen Derecesi" denetim sonunda
aldıkları puana göre belirlenir.
100-85 puan arası : A+ (Çok İyi)
84-70 puan arası : A (İyi)
69-50 puan arası : B (Orta)
50-0 puan arası : C (Kötü)
Hijyen Derenecenizi yüksek tutmak için neler yapabilirsiniz?
Hijyen analizlerinizde kullanabileceğiniz Hytech Slide ile tüm yüzeylerden
besiyeri teması ile mikrobiyolojik analiz yapmanız mümkündür. Bu tip analizleri restoran sahipleri kolayca
uygulayabilir, böylece denetlemelerden önce kendi iç denetimlerini
gerçekleştirerek maksimum hijyen ile üretime devam edebilirsiniz.
Hazır besiyerleri çeşitlerimizden Hypet Rodak ürünümüzü yine mikrobiyolojik analizlerinizde güvenle
kullanabilirsiniz.
Hytest
Pro ile yüzeylerdeki protein kalıntılarını 2 dakikadan az bir süre içinde
tespit edebilirsiniz.
Hijyen Derecesi Belgesinin Geçerlilik Süresi Nedir?
Hijyen denetimi doğrultusunda verilen Hijyen Derecesi
Belgesinin geçerlilik süresi 3 aydır. Geçerlilik süresi belge üzerinde yer
alır.
En geç 3 ay sonunda tekrarlanan hijyen denetimi sonucunda
yapılan tespitler doğrultusunda restorana aldığı puana göre yeni hijyen
derecesi belgesi verilir. Bir önceki denetime yönelik verilen hijyen derecesi
ise geçerliliğini yitirir.
Protokol numarası, geçerlilik tarihi ve uzman firma damgası
bulunmayan belgeler geçersizdir.
Detaylı bilgi için akademikhijyen.com.tr adresine göz atabilirsiniz.