Maya Çeşitleri Nelerdir ?



12673 kez okundu

5 yıl önce eklendi

En önemli maya türü bira mayası olarak bilinen, ekmek ve şarap yapımında kullanılan Saccharomyces Cerevisiae’dir. Sık kullanılan maya çeşitleri kuru maya, instant kuru maya ve yaş maya olarak 3 çeşittir. Ayrıca şarap üretiminde Saccharomyces Bayanus mayası kullanılır.
 
 

Kuru Maya

Özel bir kurutma teknolojisiyle üretilir, ev kullanımına uygundur. Genellikle 100 gramlık paketler halinde satılır. Ekmek mayası ve bitkisel orijinli gıda emülgatörü içerir. Maya kullanılarak hazırlanan poğaça, pide, börek, açma gibi tüm ürünlerde rahatlıkla kullanılabilir. Küçük granüller halinde ve kremrengidir. 1 kilogram una yaklaşık 1 çorba kaşığı (20 gram) maya kullanılır. Kullanılan un, tuz, yağ ve su gibi malzemelerin miktarlarına göre kullanılacak maya miktarı da değişir.

Hamur işleri hazırlanırken kuru maya 1 su bardağı ılık su veya süt içinde eritilir ve en az 10 dakika bekletilerek yoğurma işlemi başlarken una eklenir. Eritme işleminde suyun sıcak veya soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Aksi halde maya zarar görür ve hamur işleri istenildiği gibi kabarmaz.

Kuru mayanın raf ömrü yaş mayadan daha uzundur. Serin ve kuru bir ortamda paketi açılmadan 12 ay muhafaza edilebilir. Paketi açıldıktan sonra ise daha sonraki kullanımlar için ağzı sıkıca kapatılmalıdır.
 
Instant Kuru Maya

Suda eritmeye, ıslatılmasına ve beklemeye gerek duymadan doğrudan hamur kabına dökerek kullanabileceğiniz bir maya türüdür. Tek kullanımlık paketlerde satılır; bu yüzden bayatlamaz ve çok pratiktir. Özel kurutma teknolojisi ile su içeriği yüzde 4’e kadar düşmüştür ve çok ince granüllerden oluşur. Ekmek mayası ve bitkisel orijinli gıda emülgatörü içerir. Hamur yoğurmaya başlamadan önce doğrudan una eklenir. 500 – 1000 gram una 1 paket kullanılması tavsiye edilir. Serin ve kuru ortamda raf ömrü 2 yıldır.
 
 

Yaş Maya

Yapısında yüzde 70 su vardır, çoğunlukla fırın ve pastanelerde kullanılır. Ama ev kullanımı için küçük paketlerde de satılır. Ekmek mayası ve bitkisel orijinli gıda emülgatörü içerir. Dayanma süresi üretim tarihinden itibaren yaklaşık 3-4 haftadır. Yaş maya canlı bir hücredir ve aktivitesinin yüksek olması için bu mayayı buzdolabında 4 derecede saklamalı; aldığınız gün veya ertesi gün kullanmalısınız. Aksi halde istediğiniz sonucu alamazsınız. Kullanmadan önce bir bardak ılık su ya da sütün içinde eritmeli, 15 dakika ılık bir yerde bekletmeli ve tamamen yumuşayıp eridikten sonra hamura karıştırmalısınız.

Raf ömrü 45 gündür.

Hijyen kontrolünde elinizi güçlendiren ürünümüz Hytech Slide'a yakından bakınız.
 
Hytech Slide alet, ekipman, personel gibi tüm yüzeylerden (katı/sıvı) mikrobiyolojik analiz yapmanızı sağlayan bir üründür.
 
Hytech Slide hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.
 
Hijyen analizlerinizde Hazır besiyerlerimizi güvenle kullanabilirsiniz.
 
Hazır besiyerleri hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.
 
Havadaki mikroorganizmaları UV ile etkisiz hale getiren Hysafe Air hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.  

TAVSİYE ÜRÜNLER

Gıda Hijyeni ve Güvenliği Maya Çeşitleri Nelerdir ?