Organik tarım ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu
kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik olarak insana ve çevreye dost
üretim sistemlerini içerir. Esas itibari ile sentetik kimyasal tarım ilaçları,
hormonlar ve mineral gübrelerin kullanımını yasaklayan, organik ve yeşil
gübreleme, ekim nöbeti, doğayı koruma ve bitkilerin direncini artırma
uygulamalarını esas alır. Doğal düşmanlardan faydalanmayı gerektiren bütün bu
uygulamaların kapalı bir sistemde oluşturulmasını zorunlu kılar. Üretimde
sadece miktar artışını değil aynı zamanda da ürün kalitesinin yükselmesini
amaçlayan alternatif bir tarımsal üretim şeklidir.
Organik yetiştiricilik sözleşmeli modele dayalı
yapıldığından ve pazar sorunu yaşanmadığından gelir güvenliği sağlamaktadır.
Biyolojik çeşitliliğin ve toprak verimliliğinin koruması, bitki hastalık ve
zararlıların azalması, artan çeşit sayısı, yüksek besin kalitesi, dengeli ve
kendine yeten üretim sistemi organik yetiştiriciliğin geri dönüşümdeki
etkilerini göstermektedir.
Tarımsal üretim şeklinde yapılan bu düzenleme, ulusal ya da
uluslararası yasalar kapsamında belirli standartlara sahiptir. Sertifika ve
kontrol gerektirir. Bu standartlara uygun üretim şekli ve ürün, organik tarım
sertifikası alır.
Organik tarım konusunda en büyük otorite olan Uluslararası
Organik Tarım Federasyonu (IFOAM) her yıl yeni ilavelerle organik tarım
yönetmeliğini genişletmektedir. Bu süreçte oluşan ve temel kabul edilen
kurallar şunlardır:
Toprak içinde yaşayan toprak canlılarının hayatiyeti devam ettirilecektir
(toprak işleme, tohum yatağı hazırlama).
Bitkinin topraktan aldığı besin maddeleri dengeli olarak
toprağa doğal uygulamalar ile verilecektir (bitki besleme, yeşil gübreleme,
kompost vb.).
Bitki besleme amacıyla toprağa verilen maddelerin üretim ve
tüketim süreçlerinde bitki, hayvan ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkisi
olmayacaktır.
Kullanılma mecburiyeti olan tarımsal savaş preparatları
doğal preparatlar olacak ve kullanıldığı zararlılar dışındaki canlılar üzerinde
olumsuz etkisi olmayacaktır.
Organik tarım işletmesinin sahibi ve çalışanlarının hakları
ve kazançları, asgari düzeyde insan hakları ve yaşam standardından aşağı
düzeyde olmayacaktır.
Organik olarak üretilen ürünlerin, sertifika ve etiketi olacaktır.
Ekolojik tarımda ise ürün ek bir uygulama yapılmaksızın
doğal koşullarda üretme ve ürünleri toplama şeklinde algılanabilir. Bu
nitelikli üretimlerin ürünü organik besin veya organik yemdir. Ancak bu
ürünlerin saklanmasının (muhafaza) da bu yönteme uygun şart ve yöntemlerde yapılması
gerekir. Organik tarımda her şey doğaldır. Ortamın ekolojik koşulları çok iyi
incelenerek en uygun tür ve yetiştirme tekniği uygulanır. Ürünler doğal kükürt,
bakır veya bazı bitki özleriyle veya zararlılara karşı kurulan tuzaklarla
korunur. Antibiyotik veya hayvanlarda kısa sürede kilo almayı sağlayan östrojen
türü hormonların kullanımına ve sentetik gübrelere izin verilmez.
Organik Tarımın
Avantajları
Üretici geliri ürüne bağlı olarak artar ( beklenti %10 artış
civarındadır.).
Fiyatı hızla artan kimyasal gübre, pestisit ve enerji
girdilerinden tasarruf edilir.
Sözleşmeli tarımla üreticinin tüm ürününün alınması garanti
edilir.
Ekolojik ürünlerin ihraç fiyatı diğer ürünlerden % 10-20
oranında daha fazladır.
Ekolojik ürünlerin ihracatı ile tarım ürünleri için ilave
bir kapasite yaratılır. İhraç edilen her ürünle daha önce ulaşılamayan tüketici
kitlesine erişilir.
Özel bilgi isteyen ekolojik tarım modeli tarım ile
uğraşanlar için yeni çalışma alanları yaratır.
Organik Tarımın
Sakıncaları
Hızla artıp gençleşen nüfus, tüketim düzeyinin ve
çeşitliliğinin sürekli artması, çevredeki ülkelerin hemen hepsinin tarımsal
ürün talep eden özellikleri sebebiyle organik tarımın (verimde meydana
gelebilecek azalma nedeniyle) kısa vadede gelişmesi zordur.
Ekolojik tarım kapalı sistemle gerçekleşir. Arazilerin çok
küçük, parçalı ve birbirine yakın olması uygulamada sakıncalar yaratır. Bu
durum organik üretimi olumsuz yönde etkiler. Çünkü ekolojik üretim yapan bir
işletme çevrede üretim yapan diğer klasik işletmelerde kullanılan
kimyasallardan kolayca etkilenmektedir.
Ekolojik tarım sisteminde yetiştirilen ürünlerin
pazarlanması özellikle iç piyasa için yeni ve belirsiz bir konudur.
Konunun yeni olması nedeniyle tarımsal yayım yetersiz
kalabilmekte ve bilgili eleman temini zorlaşmaktadır.
Organik Bitkisel Ürün
Üretim İlkeleri
Uygun yöntemlerle en
az (minimum) düzeyde toprak işleme yapılır.
Organik kökenli gübreler kullanılır.
Dayanıklı, sağlıklı tohum, fide ve fidan çeşitleri seçilir.
En uygun ekim-dikim yöntemleri uygulanır.
Bitki korumada organik yöntem ve organik kökenli ilaçlardan
yararlanılır.
Hasat, depolama, işleme ve paketlemede organik kökene bağlı
kalınır.
Organik Hayvansal
Ürün Üretim İlkeleri
Sağlıklı hayvan yetiştirilmesine özen gösterilir.
Ahır koşullarında temizlik ve titizlik esas prensiptir.
Beslemede organik özellikli yemler kullanılır.
Damızlık ve ırk seçiminde genleri ile oynanmış hayvanlara
kesinlikle yer verilmez
Kaynak:https://megep.meb.gov.tr/