Salmonellanın iki türünden biri olan pullorum bakterisinin neden olduğu bir hastalıktır.Beyaz yumurtacı ırklar kahverengi yumurtacı ırklara göre bu hastalığa karşı daha dayanıklıdır.Morbidite (hastalık bulaşma oranı) ortalama %10 ila %80 arasındadır.Bağışıklığı düşük ve stresli hayvanlarda ölüm oranı %100 e kadar ulaşabilir.
Enfeksiyon ağız yoluyla dışkılardan bulaştığı gibi yumurta ile de civcivlere geçmektedir.Çok dirençli bir bakteri olup normal iklim şartlarında aylarca hayatta kalarak enfeksiyon oluşturmaya devam eder.
Belirtiler ;
* İştahsızlık
* Kabarık tüyler
* Gözlerin kısılması
* Beyaz ishal
* Ayakta topallık
Tedavi ;
Kümesde altlık değiştirilir ve uygun bir şekilde dezenfekte edilir.
Uygun antibiyotiklerle hastalık ilerlemeden tedavi edilmelidir.Tavuklara probiyotik ve prebiyotik takviyeleri yaparak bağırsak florasının güçlendirilmesi gerekir.
Tüm bunlar ve daha
fazla sorunların çözümü için bitkisel ve doğal bir çözümümüz var sizler
için. Türkiye'de artık tavuklar ; verimi ve kalitesi Avrupa
Standartlarında yüksek ve üst düzeyde olacak. İspanya DOMCA firmasının
geliştirdiği bitkisel ve doğal Broyler Tavuklarda GARLICON ürününü incelemek için TIKLAYINIZ..