TÜRK GIDA
KODEKSİ EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
Yetki
Kanunu : Türk
Gıda Kodeksi
Yayımlandığı
R.Gazete: 04.01.2012-28163
Tebliğ
No: 2012/2
Amaç
MADDE 1
– (1) Bu
Tebliğin amacı, tüketime sunulan ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri
ve ekşi hamur ekmeklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim,
muhafaza, taşıma ve pazarlanmasını sağlamak üzere bu ürünlerin özelliklerini
belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2
– (1) Bu
Tebliğ buğday unundan veya buğday ununa diğer tahıl unları karıştırılarak
yapılmış ekmeği, ekmek çeşitlerini, diğer ekmek çeşitleri ile ekşi hamur
ekmeklerini kapsar.
(2) Bu
Tebliğ kurutulmuş ekmekleri, dondurulmuş hamur teknolojisi ile üretilen
ekmekleri, yufka, bazlama, pide, simit ve benzerlerini kapsamaz.
Dayanak
MADDE 3
– (1) Bu
Tebliğ, 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
ve kısaltmalar
MADDE 4
– (1) Bu
Tebliğde geçen;
a) A: Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden kontrole konu olan bir tanesinin yine bu
Tebliğ kapsamında üretimine izin verilen ağırlığını,
b) Coğrafi
işaret: Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla coğrafi
kaynağının bulunduğu bölge, coğrafi sınırları belirlenmiş özel yöre veya
istisnai durumlarda ülke adı ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren menşe adını ve
mahreç işaretini,
c) Çavdarlı
ekmek: Buğday ununa en az % 30 oranında çavdar unu, çavdar kırması, çavdar
kırığı, çavdar ezmesi veya bunların karışımı ilave edilip tekniğine uygun
olarak üretilen ekmek çeşidini,
ç) Çeşni
maddesi: Sert kabuklu meyveler, kurutulmuş meyveler, yağlı tohumlar, bal,
pekmez, tahin, peynir altı suyu tozu, baharat, kavrulmuş malt unu, çikolata,
yumurta, patates gibi yenilebilir diğer ürünleri,
d) Diğer
ekmek çeşitleri: Bir veya birden fazla tahıl unu, tahıl ezmesi, tahıl tanesi,
tahıl kırması, tahıl irmiği, soya unu, baklagil unları, kepek, bitkisel yağ,
süt ve/veya süt ürünleri, bitkisel lif veya diğer çeşni maddelerinden bir veya
birkaçının ilave edilmesinden sonra tekniğine uygun olarak üretilen ekmeği,
e) Ekmek:
Buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker,
enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin verilen katkı
maddeleri ilave edilip bu karışımın tekniğine uygun olarak yoğrulması,
şekillendirilmesi, fermentasyona bırakılması ve pişirilmesi ile yapılan ürünü,
f) Ekmek
çeşitleri: Ekmek tanımında geçen bileşenlere ilave olarak tahıl
ürünlerini ve istenildiğinde çeşni maddelerini de içeren ve tekniğine uygun
olarak üretilen ekmekleri,
g) Ekşi:
Geleneksel veya endüstriyel yöntemlerle buğday veya diğer tahıl unları
kullanılarak hazırlanmış ve doğal ekşi hamur bakterileri ile fermente edilmiş
toz veya sıvı formdaki ürünü,
ğ) Ekşi
hamur ekmekleri: Tahıl unlarına su, tuz, maya, geleneksel veya endüstriyel
yöntemlerle elde edilen ekşi veya ekşi hamur ilavesiyle hazırlanan hamurun
tekniğine uygun olarak yoğrulması, şekillendirilmesi, fermantasyona bırakılması
ve pişirilmesi ile üretilen ekmek ve ekmek çeşitlerini,
h) Karışık
tahıllı ekmek: Buğday unu, tam buğday unu veya bunların karışımına, her
birinden en az % 5 oranında olmak üzere; mısır, arpa, yulaf, çavdar, pirinç,
darı, tritikale unları, kırmaları, kırık taneleri veya ezmelerinden en az üçü
ilave edilip tekniğine uygun olarak üretilen ekmek çeşidini,
ı) Kepek:
Gıda amaçlı kullanılan buğday kepeği ve diğer tahıl kepeklerini,
i) Kepekli
ekmek: Buğday ununa en az % 10 en fazla % 30 oranında kepek ilave edilip
tekniğine uygun olarak üretilen ekmek çeşidini,
j) M: Numune
ağırlığını,
k) Mısırlı
ekmek: Buğday ununa en az % 20 mısır unu ve/veya mısır irmiği ilave edilip tekniğine
uygun olarak üretilen ekmek çeşidini,
l) n: Numune
büyüklüğünü,
m) Su:
17/2/2005 tarihli ve 25730 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İnsani Tüketim
Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’te yer alan özelliklere uygun insani tüketim
amaçlı suları,
n) Şeker: 23/8/2006
tarihli ve 26268 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Şeker
Tebliği’ne uygun şekerleri,
o) Tahıl:
Buğday, arpa, mısır, pirinç, çavdar, darı, yulaf ve tritikaleyi,
ö) Tam
buğday ekmeği: Tam buğday unundan tekniğine uygun olarak üretilen ekmek
çeşidini,
p) Tam
buğday unlu ekmek: Buğday ununa en az % 60 oranında tam buğday unu ilave edilip
tekniğine uygun olarak üretilen ekmek çeşidini,
r) Üretici
işareti: Bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin
üzerine pişirme işleminden önce iliştirilen, ürünle beraber pişirme işlemine
tabi tutulan, üzerinde üretici firma adı ve net miktarı yazılı olan, 29/12/2011
tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğine uygun, insan
sağlığına zararsız kağıt esaslı malzemeyi,
s) Yabancı
madde: Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin üretiminde kullanılmasına izin
verilen maddeler ile hamurun yapışmasını engellemek amacıyla kullanılan razmol,
kepek ve bitkisel yağ dışında bulunmaması gereken her türlü maddeyi,
ş) Yulaflı
ekmek: Buğday ununa en az %15 oranında yulaf unu, yulaf kırması, yulaf kırığı,
yulaf ezmesi veya bunların karışımı ilave edilip tekniğine uygun olarak
üretilen ekmek çeşidini,
ifade eder.
Ürün
özellikleri
MADDE 5
– (1) Bu
Tebliğ kapsamındaki ürünlerin özellikleri aşağıda verilmiştir:
a) Bu Tebliğ
kapsamında tanımı yapılan ekmek, sadece 17/2/1999 tarihli ve 23614 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliğinde yer alan Tip 650
ve daha yüksek kül içeren ekmeklik buğday unlarından yapılır.
b) Duyusal
bakımdan; ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve ekşi hamur
ekmeklerinin dış ve iç özellikleri aşağıdaki şekildedir.
1) Dışından
bakıldığında iyi pişmiş ve kabarmış, kendine has görünüşte, kokuda ve kabuk
rengi dağılımı olabildiğince homojen olur, basık ve yanık olmaz.
2) Kesildiği
zaman iç kısmı süngerimsi yapıda, gözenekler mümkün olduğunca homojen olur,
hamurumsu, yapışkan ve kabuk-iç ayrımı olmaz, yabancı madde ve karışmamış halde
un, tuz, katkı maddeleri ile bunların topakları bulunmaz.
3) Ekmek içi
homojen, kendine has renk, tat ve kokuda olur, yabancı tat ve koku hissedilmez.
c) Kimyasal
bakımdan; ekmek, ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitlerinin kimyasal
özellikleri EK-1’ de yer alan tabloya uygun olur.
ç) Diğer
özellikler aşağıda belirtilmiştir.
1) Ekmek
tanımına giren ürün, değişik şekil verilerek, üzerinde çeşni maddesi
kullanılarak üretilmesi durumunda, ekmek çeşidi ve diğer ekmek çeşitleri olarak
değerlendirilmez.
2) Ekmek,
kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri
en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50’şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya
arz edilir. Toplu tüketim yerleri için çeşitli sözleşme ve taahhütler
çerçevesinde üretilen, doğrudan tüketiciye arz edilmeyen ekmek, kepekli ekmek,
tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri muhtelif
ağırlıklarda üretilebilir.
3) Bu Tebliğ
kapsamında yer alan ürünlerden; bu bendin (2) numaralı alt bendinde
belirtilenlerin dışında kalanlar, 100 grama kadar muhtelif ağırlıklarda, 250
gram ağırlıktan başlayarak ise 50’şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz
edilir.
4) Bu Tebliğ
kapsamında yer alan ürünler ağırlıkça “±%3” tolerans değeri ile üretilir. Ancak
ağırlık kontrolü amacı ile yapılan resmi denetimlerde, alınan numunelerin
ortalama ağırlığı, denetime konu olan ürünün bu Tebliğ kapsamında üretimine
izin verilen ağırlığından en fazla %1 kadar eksik olabilir.
(2) Ekmek,
kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri
ambalajsız olarak piyasaya arz edilebilir. Bu durumda ekmek, kepekli ekmek, tam
buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmeklerinin üretim,
depolama, dağıtım ve satış aşamaları, EK-2’de belirtilen hükümlere uygun olur.
Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler ile ilgili hususlar aşağıda
belirtilmiştir.
a) Ürünlerin
üzerinde; üretici firma adı ve gramaj bilgilerini içeren üretici işareti yer
alabilir. Ancak bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen
ürünlerde “tuz ilave edilmemiştir” ve/veya “katkısızdır” ifadelerinin
kullanılmak istenmesi durumunda; bu ifadeler ile üretici firma adı ve gramaj
bilgilerini içeren üretici işaretlerinin ürünlerin üzerinde yer alması
zorunludur.
b) Üretici
işaretlerinin üzerinde yer alan bilgilerin baskısında, sadece 29/12/2011
tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan renklendiricilerden bu
amaca uygun olanlar kullanılır.
c) Ürünlerin
üzerine üretici işaretlerinin iliştirilmesinde, hiçbir şekilde yapıştırıcı
kullanılamaz.
(3) Ekmek,
kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri
hariç ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitleri üretim yerleri de dahil olmak
üzere ambalajlı olarak piyasaya arz edilir.
Katkı
maddeleri
MADDE 6
– (1) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanılan katkı maddeleri, 29/12/2011
tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
Aroma
vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri
MADDE 7
– (1) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanılan, aroma vericiler ve aroma verme
özelliği taşıyan gıda bileşenleri, 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer
sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma
Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun
olur.
Bulaşanlar
MADDE 8
– (1) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki bulaşanların miktarları, 29/12/2011
tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
Pestisit
kalıntıları
MADDE 9
– (1) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki pestisit kalıntı miktarları, 29/12/2011
tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğinde yer alan
hükümlere uygun olur.
Hijyen
MADDE
10 – (1) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünler; 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği ve 29/12/2011 tarihli ve 28157 3
üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi
Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
(2) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden ambalajsız olarak piyasaya arz edilen
ürünler, birinci fıkrada yer alan hükümlere ilave olarak EK-2’ de belirtilen
hijyen kriterlerine de uygun olur.
Ambalajlama
MADDE
11 – (1) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin ambalajları, 29/12/2011 tarihli ve 28157 3
üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda ile
Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olur.
Etiketleme
MADDE
12 – (1) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketi; 29/12/2011 tarihli ve 28157 3
üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme
Yönetmeliğinde yer alan hükümlere ilave olarak aşağıdaki hükümlere de uygun
olur.
a) Bu Tebliğ
kapsamında yer alan ve geleneksel hali ile tuz ilave edilerek üretilen
ürünlerin bileşimine tuz eklenmediği takdirde “Tuz ilave edilmemiştir” ifadesi
etikette yer alabilir.
b) Bu Tebliğ
kapsamında yer alan ürünlere, undan gelen de dahil olmak üzere hiçbir katkı
maddesi katılmaz ise etiket üzerinde ekmek adı ile birlikte “katkısız” ifadesi
kullanılabilir.
c) Bu Tebliğ
kapsamındaki yöresel/ülkesel adları ile bilinen ürünler, coğrafi işaretten
doğan haklara aykırı olmamak kaydıyla bu isimlerle üretilebilir.
Taşıma
ve depolama
MADDE
13 – (1) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin taşınması ve depolanmasında, Türk Gıda
Kodeksi Yönetmeliğinin Gıdaların Taşınması ve Depolanması Bölümündeki kurallara
ek olarak EK-2’de yer alan kurallara uyulur.
Numune
alma ve analiz metotları
MADDE
14 – (1) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden ağırlık kontrolleri hariç olmak üzere
numune alınması ve analizleri, 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer
sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olur.
(2) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin ağırlık kontrolü amacı ile yapılan resmî
denetimlerde aşağıdaki hususlara dikkat edilir.
a) Ürünleri
üreten yerlerden ağırlık kontrolü amacı ile EK-3’e göre numune alınır.
b) Ürünlerin
sadece satışının yapıldığı yerlerden, ağırlık kontrolü amacı ile normal
koşullar altında altı adet, şüpheli durumlarda on üç adet numune alınır.
c) Ürünlerin
üretim ve satış yerlerinden alınan numunelerin; ortalama ağırlığı ve herhangi
birinin ağırlığı, tolerans değerlerin dışında olamaz.
ç)
Ürünlerden;
1) Bir
tanesinin ağırlığı en az “A – (A × 0,03)”, en çok “A + (A × 0,03)” olur,
2) Alınan
numunelerin ortalama ağırlığı en az “ A – (A × 0,01)” olur,
3) Alınan
numunelerin ortalama ağırlığı “[(M1+M2+….Mn)/n]” olarak hesaplanır.
İdari
yaptırım
MADDE
15 – (1) Bu
Tebliğe aykırı davrananlar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki
Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre idari yaptırım
uygulanır.
Yürürlükten
kaldırılan tebliğ
MADDE
16 – (1) Bu
Tebliğle 15/2/2002 tarihli ve 24672 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak
yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği yürürlükten
kaldırılmıştır.
Uyum
zorunluluğu
GEÇİCİ
MADDE 1 – (1) Bu
Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri; bu
maddenin ikinci fıkrası saklı kalmak kaydıyla, bu Tebliğin yayımı tarihinden
itibaren bir ay içerisinde bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır.
(2) Bu
Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri; 5 inci maddenin ikinci
ve üçüncü fıkralarında yer alan hükümler ile EK-1’de yer alan tuz [% (m/m) en
çok kuru maddede], kül [(tuz hariç) (m/m)(kuru maddede)] ve EK-2’de yer alan
genel kurallara, 1/7/2012 tarihine kadar uymak zorundadır.
(3) Bu
Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri; birinci ve ikinci fıkra
hükümlerini karşılayana kadar, 15/2/2002 tarihli ve 24672 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği
hükümlerine uymak zorundadır.
Yürürlük
MADDE
17 – (1) Bu Tebliğ
yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE
18 – (1) Bu
Tebliğ hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
EK-1
Ekmek, Ekmek Çeşitleri ve Diğer
Ekmek Çeşitlerinin Kimyasal Özellikleri
Ürün
|
Rutubet
%
(m/m) en çok
|
Kül
(tuz hariç)
(m/m)(kuru maddede)
|
Tuz %
(m/m)
en çok (kuru maddede)
|
Ekmek
|
38
|
En az 0,65
En çok 1,1
|
1,5
|
Tam Buğday
Ekmeği
|
42
|
En az 1,2
br>En çok 2,9
|
1,5
|
Tam Buğday
Unlu Ekmek
|
42
|
En az 1,1
En çok 2,5
|
1,5
|
Çavdarlı
Ekmek
|
43
|
En az 0,7
En çok 2,5
|
1,5
|
Kepekli
Ekmek
|
43
|
En az 1,2
En çok2,5
|
1,5
|
Yulaflı
Ekmek
|
43
|
En az 0,7
en çok 1,5
|
1,5
|
Mısırlı
Ekmek
|
42
|
En az 1,1
En çok 2,0
|
1,5
|
Diğer
Ekmek Çeşitleri
|
----
|
---
|
1,5
|
Ek- 2
Ambalajsız Olarak Piyasaya Arz
Edilen Ürünlerin Üretim, Depolama, Dağıtım ve Satış Aşamalarının Taşıması Gereken
Kurallar
1. Bu Tebliğ
kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler ile temas eden
malzeme, alet ve ekipman; gıda ile temasa uygun, yeterli temizlik ve
dezenfeksiyona izin veren madde ve malzemeden yapılır. Bulaşma riskini
engelleyecek biçimde üretilir, kullanıma hazır, bakımlı ve iyi şartlarda
tutulur.
2. Bu Tebliğ
kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin ekmek kasalarına,
ekmek kasalarının da ekmek taşıma araçlarının içine bulaşma riskini
engelleyecek biçimde yerleştirilmesi gerekir.
3. Bu Tebliğ
kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler; dış etkenlerden zarar
görmeyecek şekilde tamamen kapalı, bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler ile
unlu mamullerin taşınması dışında herhangi bir taşıma işleminde kullanılmayan,
tavan, zemin ve duvarları su geçirmeyen, zararlı ve mikroorganizmaların
yerleşmesine izin vermeyen, pürüzsüz, kolay temizlenebilen ve dezenfekte
edilebilen malzemeden yapılan taşıtlarda taşınır.
4. Bu Tebliğ
kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler satış noktasına
getirildiğinde, ekmek kasaları açıkta bırakılmaz, zemin ve dış ortamla teması
engellenir, palet üzerinde olacak şekilde temiz bir ortama konulur.
5. Bu Tebliğ
kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler; satış yerlerinde
alıcının el değmesini engelleyecek şekilde ekmek dolabında veya tezgâhında
muhafaza edilir ve satıcı kontrolünde satılır. Satış sırasında bu Tebliğ
kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, 29/12/2011 tarihli ve
28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda
ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği’nde yer alan hükümlere uygun bir
ambalaj malzemesine sarılarak veya içine konularak tüketiciye arz edilir. Bu
Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin satışa
sunulduğu ekmek dolapları veya tezgâhları açıkta bırakılmayacak şekilde kapalı
bir ortama konulur.
6. Bu Tebliğ
kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin muhafaza edildiği
ekmek dolabında veya tezgahında alıcının rahatlıkla görebileceği büyüklükte
29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan
Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinin üçüncü, dördüncü
ve beşinci fıkralarına uygun etiketin yer alması zorunludur.
7. Bu Tebliğ
kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin taşınması ve satışı
sırasında çalışan tüm personelin, kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina
göstermesi, uygun ve temiz kıyafet giymesi ve koruyucu eldiven kullanması
zorunludur.
8. Bu Tebliğ
kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler; sadece bu Tebliğin
hijyen ile ilgili kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya arz edilir. Bu
Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, kasap, manav
ve pazar gibi yerlerde piyasaya arz edilemez.
9. Bu Tebliğ
kapsamında yer alan ürünleri tüketiciye arz eden yerler; tam buğday ekmeği
ve/veya tam buğday unlu ekmek ve/veya kepekli ekmek de bulundurmak zorundadır.
10. Bu
Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri sorumluluk alanları ile
ilgili çalıştırdıkları personelin gıda hijyeni ile ilgili konularda
eğitilmelerini sağlarlar. Bu Tebliğ kapsamında verilecek eğitimlerle ilgili
olarak Bakanlık; ilgili meslek federasyonu, kamu kurum ve kuruluşları ve üniversiteler
ile işbirliği yapar.
EK- 3
Üretim Yerlerinde Yapılacak Ağırlık
Kontrolüne İlişkin Numune Alma Planı
NET
AĞIRLIK
|
Normal
durumlarda Alınacak Numune Sayısı
|
Şüpheli
Durumlarda Alınacak Numune Sayısı
|
Parti
Büyüklüğü (N)
|
Numune
Büyüklüğü (n)
|
Parti
Büyüklüğü (N)
|
Numune
Büyüklüğü (n)
|
NET
AĞIRLIK ≤1 KG
|
N≤4800
|
6
|
N≤4800
|
13
|
4801 ≤ N ≤
24000
|
13
|
4801 ≤ N ≤
24000
|
21
|
24001≤ N ≤
48000
|
21
|
24001≤ N ≤
48000
|
29
|
48001 ≤ N
≤ 84000
|
29
|
48001 ≤ N
≤ 84000
|
48
|
84001 ≤ N
≤ 144000
|
48
|
84001 ≤ N
≤ 144000
|
84
|
144001 ≤ N
≤ 240000
|
84
|
144001 ≤ N
≤ 240000
|
126
|
240000
< N
|
126
|
240000
< N
|
200
|
1 KG < NET
AĞIRLIK ≤ 4,5 KG
|
N ≤ 2400
|
6
|
N ≤ 2400
|
13
|
2401 ≤ N ≤
15000
|
13
|
2401 ≤ N ≤
15000
|
21
|
15001 ≤ N
≤ 24000
|
21
|
15001 ≤ N
≤ 24000
|
29
|
24001 ≤ N
≤ 42000
|
29
|
24001 ≤ N
≤ 42000
|
48
|
42001 ≤ N
≤ 72000
|
48
|
42001 ≤ N
≤ 72000
|
84
|
72001 ≤ N
≤ 120000
|
84
|
72001 ≤ N
≤ 120000
|
126
|
120000
< N
|
126
|
120000
< N
|
200
|
4,5 KG
<NET AĞIRLIK
|
N ≤ 600
|
6
|
N ≤ 600
|
13
|
601 ≤ N
≤ 2000
|
13
|
601 ≤ N ≤
2000
|
21
|
2001 ≤ N ≤
7200
|
21
|
2001 ≤ N ≤
7200
|
29
|
7201 ≤ N ≤
15000
|
29
|
7201 ≤ N ≤
15000
|
48
|
15001 ≤ N
≤ 24000
|
48
|
15001 ≤ N
≤ 24000
|
84
|
24001 ≤ N
≤ 42000
|
84
|
24001 ≤ N
≤ 42000
|
126
|
42000 <
N
|
126
|
42000 <
N
|
200
|
Kaynak: https://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kodeks/2012-02.html