Gıda Kaynaklı Küf İntoksikasyonu



6614 kez okundu

4 yıl önce eklendi

Küfler, sıcak, rutubetli ve karanlık ortamlarda üreyen bir mantar türüdür. Alerjik hastalıklara, küflerin spor ismi verilen ve solunum havasına karışan küçük tanecikleri neden olurlar. Her küfün daha çok ürediği bir mevsimi vardır, ama alerji yaratan küflerin bir çoğu sonbaharın ilk günlerinde daha çok üremektedirler.
 
Küfler, doğada çok bol bulunur. Toprakta, saman, tohum, hububat ve ağaçlarda çok miktarda küf vardır. Küfler, güneş görmeyen yerlerde daha iyi ürerler. Küfler, polenlerin aksine soluduğumuz havada tüm yıl boyunca bulunurlar. Sadece kar toprağı tamamen kapladığı zaman havada küf bulunmaz.

Küfler, evlerimizde çöp kaplarında, banyolarda, bulaşıkta, kirli ve ıslak çamaşırda, halılarda, şilte ve yastıklarda, bodrum ve tavan arası gibi karanlık ortamlarda çokturlar. Son yıllarda yaşama stilimizdeki değişiklikler (daha etkili izolasyon, banyo ve duşların daha çok kullanılması, yeni yemek pişirme yöntemleri, evlerin iyi havalanmaması…) evlerdeki nemliliği artırarak küflerin çoğalmalarını kolaylaştırmıştır.
Binlerce türü olan küflerin sadece bazıları alerjiye neden olur. Bunlar içinde en iyi tanınanları aspergillus, cladosporium, alternaria, mukor ve penicillum’dur. Yiyeceklerdeki küfler, örneğin beyaz peynirdeki mavi-yeşil küflenme çok nadiren bir alerjik reaksiyona yol açabilir.
 
 

Mavi küfe Penicillium adlı mantar neden olur. Bu mantarın salgısından A. Fleming bir rastlantı sonucu Penisilin adını verdiği ilk antibiyotiği bulmuştur.

KÜF ALERJİSİ NASIL ANLAŞILIR?

Küf alerjisinin saptanmasında başlıca iki yöntem vardır. Bunlardan en basit ve kolay olanı alerjik deri testleridir. Bu yöntemde, kişinin ön kolunun iç yüzüne küflere ait alerjenler damlatılarak deri küçük bir iğne ile çizilir. Alerjisi olan kişilerde 20 dakika içinde o noktalarda kızarma ve kabarma oluşur.
Diğer yöntem ise, kanda küflere karşı oluşan IgE sınıfı antikorları ölçülmesine dayanır.

KÜFLERE KARŞI ÖNLEMLER


- Nemli ortamlardan ve ağaçlıklı yerlerden uzak durulmalıdır.
- Ahır, kümes.. gibi kapalı ve havasız yerlere girilmemelidir.
- Çayır, çimen biçmek, tırmık yapmak… gibi işlerden kaçınmalıdır.
- Evlerdeki rutubet ve ıslaklık azaltılmalıdır. Bunun için merkezi air-condition sistemleri en uygun yöntemdir.
- Çıplak zeminler tercih edilmelidir. Islak halı ve kilimler küflerin üremesi için ideal ortamlardır. Nemli duvar kağıtlarına da dikkat edilmelidir.
- Evdeki saksı çiçekleri de küfler için uygun üreme alanları olduğu için, yatak odalarında ve hatta evin hiçbir yerinde saksı bulunmamalıdır.
- Herkes uyurken az veya çok terlediğinden yastıklar ıslanır ve özellikle de köpük-kauçuk yastıklarda küfler üreyebilir. Yastık ve yatak şiltelerinin özel bir kılıfla kaplanması yararlı olur.
- Nemli duvarların seyreltilmiş çamaşır suyu veya muriatik asitle yıkanması küf üremesini engelleyebilir.
- Banyo küveti, lavabo, duş ve tuvaletler hiç ıslak ve kirli bırakılmamalıdır.
- Mutfaktaki buhara karşı havayı dışarı çeken aspiratörler çok uygundur.
- Çöpler dışarıda kalmamalı, plastik bir torbada kapalı olarak tutulmalıdır.
 
Diatek tarafından üretilen Dia Natura Base ürününü ürünlerinizi korumada ve raf ömürlerini uzatmada rahatlıkla kullanabilirsiniz. (Dia Natura Base hakkında bilgi için TIKLAYINIZ)
 
Hijyen kontrolünde elinizi güçlendiren ürünümüz Hytech Slide'a yakından bakınız.
 
Hytech Slide alet, ekipman, personel gibi tüm yüzeylerden (katı/sıvı) mikrobiyolojik analiz yapmanızı sağlayan bir üründür.
 
Hytech Slide hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.
 
Hijyen analizlerinizde Hazır besiyerlerimizi güvenle kullanabilirsiniz.
 
Hazır besiyerleri hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.
 

TAVSİYE ÜRÜNLER

Gıda Hijyeni ve Güvenliği Gıda Kaynaklı Küf İntoksikasyonu