Gıda Saklama Dereceleri
16429
kez okundu
5 yıl önce eklendi
Gıda Saklama ve Soğuk Hava Depoları
Gıda
ve Gıda ile Temasta Bulunan Madde ve Malzemelerin Piyasa Gözetimi,
Kontrolü ve Denetimi ile İşyeri Sorumluluklarına Dair Yönetmeliğin,
Dördüncü Bölümündeki, Madde 10’un altında A-3 ve D-3 bendinde depoların takibi aşağıdaki gibi belirtilmiştir:
A-3 Gerekli
hallerde, gıda maddelerinin uygun sıcaklıklarda muhafaza edilmesi için
yeterli kapasitede uygun sıcaklık kontrollü işleme ve depolama şartları
sağlamalı ve bu sıcaklıkların kalibre edilmiş cihazlarla izlenmesi ve
kayıt edilmesini mümkün kılacak şekilde tasarlanmalıdır.
D-3 Gıda
maddelerinin uygun sıcaklıklarda saklanmasının gerekli olduğu
durumlarda, yeterli kapasitede, sıcaklık kontrollü depolama şartları
oluşturulmalı ve bu sıcaklıklar izlenmelidir.
İlgili yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz.
Gıda Malzemesinin | Muhafaza | Oda Nemi | Takribi Muhafaza | İçindeki Su Miktarı | Donma Noktası | Isınma Isısı Kcal/Kg. (°C) | Donma Isısı |
Cinsi - Tanımı | Sıcaklığı (°C ) | (%) | Süresi | (% Ağırlık) | (° C ) | Donmadan Önce | Donmadan Sonra | (Kcal/Kg.) |
Armut-Normal-Yeşil | 0 | 90-95 | 1-2H | 74 | -1 | 0,79 | 0,42 | 59,4 |
Ananas-Olgun-Taze | 7 | 85-90 | 2-4H | 85 | -1 | 0,88 | 0,46 | 68,3 |
Ayva | 0 (-) | 90 | 2-3A | 85 | -2 | 0,88 | 0,46 | 68,1 |
Bal | <=+10 | - | 1 S (+) | 18 | - | 0,34 | 0,26 | 13,6 |
Balık-Taze | (-1)/(+2) | 90-95 | 5-15G | 60-80 | -2,2 | 0,7-0,9 | - | 50-68,3 |
Balık-Dondurulmuş | (-23)/(-29) | 90-95 | 6-12A | 62-85 | - | - | (-38)-0,45 | 50-68,3 |
Balık-Salamura (Tuzlu) | (+4)/(+10) | 90-95 | 10-12A | - | - | 0,76 | 0,41 | 56 |
Bamya-Taze | (+7)/(+10) | 90-95 | 7-10G | 90 | -2 | 0,92 | 0,47 | 72 |
Bezelye-Yeşil | 0 | 95 | 1-3H | 74 | -0,6 | 0,8 | 0,42 | 59,2 |
Bira-Fıçı | (+2)/(+4) | - | 3-8H | 90 | -2 | 0,92 | 0,47 | 72,1 |
Bira-Şişe/Kutu | (+2)/(+4) | <=65 | 3-6H | 90 | - | - | - | - |
Ciğer-Taze | 0/+1 | 90 | 1-5G | 70 | -1,7 | 0,76 | - | 56 |
Ciğer-Dondurulmuş | (-12)/(-18) | 90-95 | 2-4A | 70 | -1,7 | - | 0,41 | 56 |
Çikolata | (-18)/(+1) | 40 | 6-12A | 1 | - | 0,21 | 0,2 | 0,8 |
Çilek-Taze | 0(-) | 90-95 | 5-7G | 90 | -0,8 | 0,92 | 0,47 | 72,1 |
Domates-Yeşil | (+13)/(+21) | 85-90 | 1-3H | 93 | -0,6 | 0,95 | 0,48 | 74,5 |
Domates-Kızarmış | (+7)/(+10) | 85-90 | 4-7G | 94 | -0,5 | 0,95 | 0,48 | 75,2 |
Dondurma | (-25)/(-29) | - | 3-20A | 63 | -5,6 | 0,71 | 0,39 | 50,4 |
Elma-Golden | (-1)/(+4) | 90 | 3-8A | 84 | -1,1 | 0,88 | 0,45 | 67,2 |
Ekmek-Ambalajlı | -18 | - | 3-13H | 32-37 | - | 0,48 | 0,31 | 25,6-29,6 |
Enginar | (0)- | 90-95 | 1-2H | 84 | -1,5 | 0,87 | 0,45 | 67,2 |
Erik | (0)- | 90-95 | 3-4H | 86 | -0,8 | 0,89 | 0,46 | 68,9 |
Et-Sığır-Taze | 0/+1 | 88-92 | 1-6H | 62-77 | -2 | 0,7-0,8 | - | 49,6-61,6 |
Et-Sığır-Donmuş | (-18)/(-23) | 90-95 | 9-12A | - | - | - | 0,39-0,43 | 49,6-61,6 |
Et-Kuzu-Taze | 0/+1 | 85-90 | 5-12G | 60-70 | -2 | 0,68-0,76 | - | 48-56 |
Et-Kuzu-Donmuş | (-18)/(-23) | 90-95 | 8-10A | - | - | - | 0,38-0,41 | 48-56 |
Et-Domuz-Taze | 0/+1 | 85-90 | 3-7G | 32-44 | -2 | 0,46-0,55 | - | 25,8-35,3 |
Et-Domuz-Donmuş | (-18)/(-23) | 90-95 | 4-6A | - | - | - | 0,30-0,33 | - |
Et-Dana-Taze | 0/+1 | 90-95 | 5-10G | 64-70 | -2 | 0,71-0,76 | 0,39-0,41 | 51,5-56 |
Greyfurt | (+10)/(+16) | 85-90 | 4-6H | 89 | -1,1 | 0,92 | 0,47 | 71,3 |
Havuç-Ambalajlı | 0 | 98-100 | 4-6H | 88 | -1,4 | 0,91 | 0,46 | 70,5 |
Hindi | 0 | 95 | 2-3H | 93 | 0(-) | 0,95 | 0,48 | 74,5 |
Ispanak | 0 | 95 | 10-14G | 93 | 0(-) | 0,95 | 0,48 | 74,5 |
İncir-Kuru | 0/+4 | 50-60 | 9-12A | 23 | - | 0,39 | 0,27 | 18,4 |
İncir-Taze | 0(-) | 85-90 | 7-10G | 78 | -2,5 | 0,83 | 0,44 | 62,5 |
İstakoz | (+5)/(+10) | deniz suyunda | uzun süre | 79 | -2,2 | 0,84 | 0,44 | 63,2 |
Kabuklu Deniz hayvanları-Taze | 0,5 | 95-100 | 5-8G | 80-87 | -2,5 | 0,84-0,90 | - | 64-70 |
Kabuklu Deniz hayvanları-Donmuş | (-18)/(-29) | 90-95 | 3-8A | - | - | - | 0,44-0,46 | 64-70 |
Kara Lahana | 0 | 90-95 | 1-2H | 87 | 0,5 | 0,89 | 0,46 | 69,5 |
Karides | (-1)/(+1) | 95-100 | 12-14G | 76 | -2,2 | 0,81 | 0,43 | 60,8 |
Karpuz | (+4)/(+10) | 80-90 | 2-3H | 93 | -0,4 | 0,95 | 0,48 | 74,5 |
Kabak | 0/+4.5 | 85-95 | 5-14G | 94 | -0,5 | 0,96 | 0,48 | 75,3 |
Kayısı-Zerdali | 0 | 90 | 1-2H | 85 | -1,1 | 0,88 | 0,46 | 68 |
Karnabahar | 0 | 95 | 2-4H | 92 | -1 | 0,94 | 0,48 | 73,7 |
Kavun | (+7)/(+10) | 90-95 | 3-4H | 93 | -1 | 0,95 | 0,48 | 74,5 |
Kavun-Kışlık | (+7)/(+10) | 90-95 | 4-8H | - | - | 0,95 | 0,48 | 74,5 |
Kereviz | 0 | 95 | 2-4A | 94 | -0,5 | 0,95 | 0,48 | 75,6 |
Kiraz-Sert | -1 | 90-95 | 2-3H | 80 | -2 | 0,84 | 0,44 | 64 |
Kuş Üzümü-Taze | 0(-) | 90-95 | 10-14H | 85 | -1 | 0,88 | 0,45 | 67,2 |
Krema-Kaymak | -26 | - | birkaç ay | 73 | - | 0,78 | 0,42 | 58,2 |
Lahana | 0 | 90-95 | 3-4A | 92 | -1 | 0,94 | 0,47 | 73,9 |
Limon | 0/+10 | 85-90 | 1-6A | 89 | -1,4 | 0,92 | 0,47 | 71,2 |
Mandalina | 0/+3 | 85-90 | 2-3H | 87 | -1,1 | 0,9 | 0,46 | 69,2 |
Mantar-Taze | 0 | 90 | 3-4G | 91 | -1 | 0,93 | 0,47 | 72,8 |
Margarin | 2 | 60-70 | 1 S (+) | 16 | - | 0,33 | 0,25 | 12,8 |
Marul | 0 | 95 | 2H | 95 | 0(-) | 0,96 | 0,48 | 76,2 |
Maydanoz | 0 | 95 | 1-2A | 85 | -1 | 0,88 | 0,46 | 68 |
Maya (Hamur) | 0(-) | - | - | 71 | - | 0,77 | 0,42 | 56,8 |
Muz-Taze | 0 | 95 | 4-8G | 74 | -0,6 | 0,79 | 0,42 | 59,2 |
Meyve-Dondurulmuş | (-18)/(-23) | 90-95 | 6-12A | - | - | - | - | - |
Muz-Taze | 15 | 85-95 | 8-10G | 75 | -1 | 0,8 | 0,43 | 60,5 |
Nar | 0 | 90 | 2-4H | 82 | -3 | 0,86 | 0,45 | 65,7 |
Patates-Taze | (10)/13 | 90 | 2A | 81 | -0,6 | 0,85 | 0,44 | 65 |
Patates-Son ürün | (3)/10 | 90-95 | 5-8A | 78 | -0,7 | 0,83 | 0,44 | 62,4 |
Patlıcan | (7)/10 | 90-95 | 7-10G | 93 | -1 | 0,95 | 0,48 | 74,5 |
Portakal | 0/9 | 85-90 | 3-12H | 87 | -1 | 0,9 | 0,46 | 69,7 |
Portakal Suyu | (-1)/2 | - | 3-6H | 89 | - | 0,92 | 0,47 | 71,3 |
Peynir | (-1)/4 | 65-70 | 6-12A | 30-60 | (-10)/(-15) | 0,5 | 0,31 | 30 |
Pırasa | 0 | 95 | 1-3A | 85 | -0,7 | 0,88 | 0,46 | 68,1 |
Salatalık | (10)/13 | 90-95 | 10-14G | 96 | -0,5 | 0,97 | 0,49 | 76,8 |
Soğan-Kuru | 0 | 65-75 | 1-8A | 88 | -1 | 0,91 | 0,47 | 70,4 |
Soğan-Taze | 0 | 95 | 3-4H | 89 | -0,9 | 0,92 | 0,47 | 71,3 |
Sosis | 0 | 85 | 1-3H | 56 | -1,7 | 0,65 | 0,37 | 44,3 |
Süt-Pastörize | 0/1 | - | 2-4A | 87 | -0,6 | 0,9 | 0,46 | 70 |
Süt Tozu | (7)/21 | düşük | 6-9A | 2_3 | - | 0,22 | 0,22 | 2,4 |
Şeftali | 0 (-) | 90 | 2-4H | 89 | -1 | 0,92 | 0,47 | 71,3 |
Ttalı Patates | 13/16 | 85-90 | 4-7A | 69 | -1,3 | 0,76 | 0,41 | 55,2 |
H: Hafta | A: Ay | G: Gün | S: Sene |
|