Küf Nedir ?



25071 kez okundu

5 yıl önce eklendi

Küfler bitki veya hayvanlar üzerinde yaşayan mikroskobik mantarlardır. Dünyada kaç çeşit mantar türü olduğu bilinmemekle birlikte onbinlerce mantar çeşidi olduğu düşünülmektedir. Mantarların çoğu ipliksi bir yapıda olup genel karakteristik olarak spor oluştururlar. Bu sporlar hava, su ve böcekler yolu ile taşınmaktadır.

Tek hücreli bakterilerden farklı olarak küfler çok hücreli yapılar oluşturur, bazen çıplak gözle bile görülebilir. Mikroskop altında küfler ince mantar şeklinde görünürler. Çoğu küfün yapısı; Üzerinde yaşadığı gıdanın iç yüzeylerine ulaşmak için ipliksi kökler (miseller), gıdanın üzerinde bulunan bir sap, bu sapın sonunda bulunan sporlar şeklindedir.


 
Küfün görünen rengini bu sporlar vermektedir. Hava ile temas ettiğinde küf sporları, hindiba tohumları gibi havada asılı kalarak bir yerden bir yere taşınır. Küflerin çok ince iplikler şeklinde dalları ve kökleri bulunmaktadır. Gıda içinde bulunan köklerin görülmesi çok olup, gıdanın çok içlerine nüfuz edebilir. Küflü gıdaların aynı zamanda bakteri taşıma ihtimali de yüksektir.


Küfler tehlikeli midir?

Evet, bazı küfler alerjik reaksiyonlara ve solunum problemlerine neden olmaktadır. Az miktardaki bazı küfler ise uygun koşullarda mikotoksin adı verilen zehirli maddeleri üretmektedir.


Küfler sadece gıdaların yüzeyinde mi bulunur?

Hayır, sizler sadece gıdanın yüzeyinde yer alan kısmını görürsünüz. (Ekmek üzerindeki yeşil noktalar, peynir üzerindeki beyaz tozlar, meyveler üzerindeki bozuk para büyüklüğünde kadife görünümlü benekler gibi). Bir gıda küf gelişimi olduğunda ipliksi kökler gıdanın iç yüzeylerine iner. Tehlikeli küflerde zehirli maddeler genellikle bu köklerin içinde ve etrafında bulunur. Bazı durumlarda toksinler bütün gıdaya yayılabilir.


Küfler nerede bulunur?

Küfler hemen hemen her türlü çevrede, içerde ve dışarıda tüm mevsimlerde bulunur. Küf gelişimini sıcaklık ve nemli koşullar teşvik eder. Küfler dışarıda gölge, nemli ve çürüyen bitkilerin bulunduğu yerlerde, içerde ise yüksek nemli ortamlarda bulunurlar.

Ortam koşulları uygunluğunu yitirdiğinde küfler spor şeklinde ortama dağılır ve uygun koşulları bulduğunda tekrar gelişmeye başlar.

 
Genel olarak gıdalarda bulunan küfler hangileridir?

Et ve kanatlılarda sıklıkla bulunan küfler şunlardır:

Alternaria, Aspergillus, Botrytis, Cladosporium, Fusarium, Geotrichum, Monilia, Manoscus, Mortierella, Mucor, Neurospora, Oidium, Oosproa, Penicillium, Rhizopus ve Thamnidium Bu küfler aynı zamanda diğer bir çok gıdada da bulunabilir.


Mikotoksin nedir?

Mikotoksinler çeşitli küfler tarafından üretilen özellikle hububat ve kuruyemişlerde bulunmakla birlikte, kereviz, elma, üzüm suyu ve diğer ürünlerde de bulunabilen zehirli bileşenlerdir. Doğada bir çok mikotoksin bulunmakta ve bilim adamları sürekli yeni türlerini keşfetmektedir. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Sağlık Örgütü (FAO) dünya üzerindeki gıda ürünlerinin %25?inin mikotoksinlerden (özellikle aflatoksin) etkilendiğini hesaplamaktadır.


Aflatoksin nedir?


Aflatoksin çeşitli mantarlar tarafından gıda ve yemlerde (özellikle hayvan yeminde kullanılan mısır ve yerfıstığında) oluşturulan ve kansere yol açan bir mikotoksindir. Dünya üzerinde en çok bilinen ve en yoğun olarak araştırılan mikotoksin aflatoksindir. Aflatoksinler dünya üzerinde yer alan insan, evcil hayvan ve çiftlik hayvanlarında görülen çeşitli hastalıklarla ilişkilidir. Çoğu ülke gıda ve yem olarak tüketilecek ürünlerde çeşitli limitler ve izleme programları uygulamaktadır. Aflatoksinden korunmak günümüzde en önemli toksikoloji konularından biridir.
 
Diatek tarafından üretilen Dia Natura Base ürününü ürünlerinizi korumada ve raf ömürlerini uzatmada rahatlıkla kullanabilirsiniz. (Dia Natura Base hakkında bilgi için TIKLAYINIZ)
 
Hijyen kontrolünde elinizi güçlendiren ürünümüz Hytech Slide'a yakından bakınız.
 
Hytech Slide alet, ekipman, personel gibi tüm yüzeylerden (katı/sıvı) mikrobiyolojik analiz yapmanızı sağlayan bir üründür.
 
Hytech Slide hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.
 
Hijyen analizlerinizde Hazır besiyerlerimizi güvenle kullanabilirsiniz.
 
Hazır besiyerleri hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.
 
 

TAVSİYE ÜRÜNLER

Gıda Hijyeni ve Güvenliği Küf Nedir ?