Zehirlenme sonucu laboratuara gönderilen gıda numunelerinde veya kontrol amaçlı olarak Vibrio analizi yapılabilir.
Vibrio türleri, gram negatif, hareketli, oksidaz pozitif, katalaz pozitif, O/129’ a duyarlı, sporsuz, kapsülsüz, fermantatif/oksidatif, aerob. Fakültatif – anaerob, kıvrık – düz ve halofilik çomakçıklardır.
Vibrio analizleri direkt ekim yöntemiyle veya önce ön zenginleştirme, daha sonra ekim aşamaları uygulanarak yapılabilir.
Direkt ekimde, uygun şekilde laboratuara getirilen gıda maddesi 1:10 oranında homojenize edilir ve aynı şekilde ileri seyreltimleri yapılır. (10², 10³, ...). Dilusyon serileri içinse 1:10’luk seyreltimden başlayarak 1 ml alınır ve ayrı bir 9 ml dilusyon sıvısı içine ilave edilir ve homojenize edilir.
Homojenizasyon sonrasında besiyeri petrilerine 0,5 ml dilüsyon sıvısı, sürme ekim yöntemi ile ekim yapılır. Petriler 35 - 37 °C’ da 18 – 24 saat inkübe edilir. Vibrio türlerinin identifikasyonuna yönelik çeşitli ticari besiyerleri bulunmaktadır.
Diğer yöntemde ise 225 ml Alkaline Peptone Water içerisine 25 gr numune tartılarak, 35 - 37 °C’ da 18 – 24 saat inkübe edilir. İnkubasyon sonunda buradan alınan 0,1 ml örnek petriye ekilerek yine 35 - 37 °C’ da 18 – 24 saat inkübasyona bırakılır.
İnkübasyon sonucunda, besiyerinde görülen tipik koloniler Vibrio şüpheli olarak değerlendirilir ve önce gram boyama yapılır; daha sonra doğrulama testlerine geçilir. Klasik doğrulama parametrelerine göre Vibrio türleri,
· Glikoz pozitif
· Laktoz negatif
· Hidrojensülfür negatif ya da geç pozitif
· Sitrat negatif
· Üre negatif
· Hemoliz yapan
· LDC pozitif özellik gösterirler.