Gıdalarda Mohr Yöntemi İle Tuz Tayini



66239 kez okundu

12 yıl önce eklendi

Gıdalarda tuz, kimyasal olarak sodyum klorür (NaCl) formda bulunur. Normalitesi belli AgNO3 çözeltisi ile titre edilerek tuz miktarının saptanması ilkesine dayanan yönteme Mohr Yöntemi denir.

 
Kullanılan Kimyasallar:
 
0,1 N Gümüş nitrat (AgNO3) çözeltisi
% 5’lik potasyum kromat (K2CrO4) çözeltisi
 
Yapılışı:
 

 

Kör (Şahit) deneme:

250 ml’lik bir erlenmayere örnek miktarı kadar damıtık su konur, üzerine 1 ml % 5’lik K2CrO4 indikatörü ilave edilir,
Büretteki ayarlı 0.1 N AgNO3 çözeltisi ile kırmızı-kahverengi çökelek oluşuncaya kadar titre edilir.
Oluşan renk 30 saniye sabit kalmalıdır
 
Sonucun hesaplanması:
 
1 mL 0,1 N AgNO3 = 0,00585 g NaCl
 
Eğer hazırlanan Ag NO3 çözeltisinin derişimi tam 0,1 N değilse bu değer: (0,00585 x Hazırlanan Ag NO3 çözeltisinin derişimi) / 0,1 N şeklinde kullanılır.
 
%Tuz (g) = [ (0,00585 x V) / m] x SF x100
 
V= Harcanan AgNO3 çözeltisinin hacmi (mL)
N= Ayarlanan AgNO3 çözeltisinin derişimi
m = Alınan numune miktarı (g)
SF= Seyreltme faktörü (örnek 100 mL’lik balon jojeye seyreltilir ve bu çözeltiden de 10 mL alınırsa, bu durumda seyreltme faktörü 100/10= 10 olur)
 
Clean Test ile ortamdaki tüm yüzeylerden organik kirliliği rahatlıkla analiz edebilirsiniz.
Clean Test hakkında bilgi almak için lütfen TIKLAYINIZ.  

TAVSİYE ÜRÜNLER

Mikrobiyolojik Analiz Gıdalarda Mohr Yöntemi İle Tuz Tayini