Soru Cevap
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır.
Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
Soru Sorun
Soru-Cevaplar
Soru: 20.3.2020 16:53:04
dezenfeksiyon ve sterilizasyon
Merhabalar,
Pandemi'k durumda olduğumuz bu günlerimizde, kişisel korunmada UV cihazlarının kullanımı mümkün müdür?
Bana mümkün gibi geliyor ama birde bilirkişi görüşü almak isterim, olumlu olumsuz yönleri ile birlikte.
Saygılarımla,
Firma : ARDI HAN GIDA SAN.TİC.LTD.ŞTİ. Ad / Soyad: HAKAN ÖZDEMİR
Ünvanı:
Cevap:
Merhaba Hakan Bey. Hysafe Air isimli ürünümüz kapalı sistem olduğu için insan sağlığına hiç bir şekilde zararı yoktur. Gerekli üniversite raporları ve kalite belgelerine sahiptir. Hysafe Air isimli ürünümüzü incelemk için tıklayınız...
Her UV lambasında UV-C ışınlarının oluşumunu sağlayan lambanın kapasitesini belirleyen ölçüsü vardır.
Radyonun etkisi kullanılan lambanın gücüne ve lambanın yüzeyden olan uzaklığına bağlıdır.
Radyasyon etkisi ne kadar yüksek ve uygulama ne kadar uzun tutulursa etki o kadar büyük olur
Radyasyon etkisi yada yoğunluğu (µW or mW) lambanın yüzey üzerine (cm²) etkisini gösterir. Ve ayrıca Turgut Bey, UV Lambaları ve Armatürleri hakkında detaylı bilgi almak için Tıklayınız.. --
Soru: 14.1.2020 17:03:20
hijyen
swab analizi olarak geçen ve üretim alanından alınan numunelerle yapılan mikrobiyolojik analiz nasıl yapılır.
Firma : ALHAS ET VE ET ÜRÜNLERİ Ad / Soyad: MENDUHA KILIÇ
Ünvanı:
Cevap:
Bunun için Hytest Pro isimli ürünümüzü size tavsiye ederiz. Protein kalıntısı kalmayacak şekilde temizlenmiş bir alanda
mikrobiyolojik üreme olması mümkün değildir. Temizlik etkinliğinizi gözlemlemek
gıda güvenliği kazalarını önlemede size yardımcı olur.
Kullanımı kolaydır, özel bir eğitim ve enstrüman gerektirmez.
İki dakikadan kısa bir sürede, çoğu zaman saniyeler içerisinde, renk dönüşümü
ile sonuç verir.
Temizken turuncu renkte olan solüsyon protein (mavi), alkol
(yeşil), klor (renksiz) varlığında renk değiştirerek kirliliğin miktarı ve
sebebi ile ilgili bilgi verir. Anında gerekli önlemleri alabilmenizi sağlar.
0,02 mg protein varlığını ölçebilecek hassasiyetteki
teknolojisi ile tutarlı ve güvenilir sonuçlar verir.
Özel tasarlanmış yapısı kullanım sırasında atık üretmez.
Kullanım sonrası plastik malzeme olarak çöpe atılabilir. Daha detaylı bilgi için tıklayınız...
Soru: 26.12.2019 13:31:28
sabun yapımı
kendi imkanlarımızla sabun yapmak istiyoruz.Nasıl bi yol izlemeliyiz?
Firma : formeform beslenme ve diyet danışmanlığı Ad / Soyad: metin öztürk
Ünvanı:
Cevap:
Bitkisel (Sulu) Sabun İmalatı Nasıl Yapılır
MADDELER MİKTARLAR (%)
Zeytinyağı : %86
Katı kostik : %14
Boya: Yeter miktarda
Nasıl Yapılır: Karıştırıcı bir kap içerisine ortalama 45kg civarında su konur ve 50 – 60 dereceye kadar ısıtılır. Sonra zeytinyağı ilave edilerek karıştırmaya başlanır. Daha sonra kostik çok az bir suda eritilerek kazana çok yavaş bir şekilde verilir. Ve sürekli kazan karıştırılır. Kostik verme işlemi bitince yarım saat kadar daha karıştırılır ve sonra sabunlaşma olup olmadığı olup olmadığı kontrol edilir. Sabunlaşma işlemi bitmiş ise kazan bir saat kadar dinlendirilir ve suyun altta sabunun üste çıkması sağlanır. Sonra kazan içerisinde su tahliye edilir. sonra kazan içerisine 50 kg ( 8-9 kg tuz ) kadar tuzlu su verilir ve sabun tuzlu su ile yıkanır ve tekrar bekletilerek tuzlu su alttan alınır. Sonra kazan içerisindeki karışım 50kg daha kadar daha tuzlu su ile yıkanır. Sonra su tekrar tahliye edilir. kalan sabun kazandan alınarak kalıplanır ve katılaşması için bekletilir.
NOT: Kazan içerisindeki karışımın sabunlaşmasına bağlı olarak kostik miktarı çok az arttırılabilir veya azaltılabilir.
Soru: 18.10.2019 19:32:47
çip üstü laboratuvar
iyi günler , Çip üstü laboratuvar teknolojisinin gıda uygulamaları hakkında bilgi verebilir misiniz ? Ayrıca kaynak önerisinde bulunursanız sevinirim. Teşekkürler...
Ad / Soyad: zeyneb yazıcı
Ünvanı:
Cevap:
Son 20 yılda ortaya çıkan mikro-kanal yapılarında mikro-litreler mertebesinde akışkanın proses edilmesi için kullanılan çip-üstü-laboratuvar (ÇÜL) sistemleri konvansiyonel yöntemlere bir alternatif oluşturmaktadır. Mikro-yapıların kendine has özelliklerinden dolayı ÇÜL sistemleri, karmaşık analizleri geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında daha düşük maliyette, daha düşük enerji, daha düşük kimyasal sarfiyatı ile daha verimli bir şekilde yapabilmekte ve bu yönleriyle birçok alanda (biyomedikal, gıda, kimya, tıp, eczacılık, tarım vb.) çok değerli bir seçenek oluşturmaktadır. Ayrıca bu sistemler otomasyona uygundur ve taşınabilir olma potansiyelleri vardır. Özellikle gıda endüstrisinde bazı durumlarda analiz sonuçlarının hızlı alınabilmesi işletme için büyük önem taşımaktadır. Çip-üstü laboratuvar teknolojisi bu nedenle gıda endüstrisinde özellikle mikrobiyolojik analizlerde hızlı sonuç vermesi, uzman personel gerektirmemesi, az örneğe ihtiyaç duyması vb..
Yukarıdaki ilgili makalenin ve yazının tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. :
https://docplayer.biz.tr/105783032-Cip-ustu-laboratuvar-cul-teknolojisinin-gida-mikrobiyolojisindeki-uygulamalari.html
Soru: 4.10.2019 18:59:28
domates suyu sterilizasyonu
İyi günler , domates suyu sterilizasyonu için kullanılan (HTST) plakalı ısı değiştirici ünitesinin ne gibi özellikler taşıması gerekir ve hangi bölümlerden oluşur ? Bilgilendirirseniz sevinirim . Teşekkürler...
Ad / Soyad: zeyneb yazıcı
Ünvanı:
Cevap:
HTST ( Yüksek Sıcaklık/Kısa Süre – High Temperature/Short Time ) : Daha çok plakalı veya borulu eşanjör sistemlerinde uygulanan, gıdaların nispeten yüksek sıcaklıklara ( 72 0C) ısıtılarak, bu sıcaklıkta kısa süre (15-20 saniye) tutularak patojenik organizmaların yok edilmesinin amaçlanmasıdır. Sürekli bir yöntem olması ve rejenerasyon olanağı sunması sebebiyle günümüzde %98 oranında HTST yöntemi uygulanmakta olup, bu işlem plakalı veya borulu eşanjör sistemleri aracılığıyla sağlanmaktadır Aşağıdaki diagram'da HTST özellikleri ve akış şeması bulunmaktadır. Resmin tamamını görüntülemek için mouse ile sağ tıklayın resmi görüntüleyin deyin ya da resmi bilgisayarınıza kaydedin.
Soru: 27.5.2019 10:20:04
steril ürünlerde bioburden testi yapılırken hangi petrilere ekilir limit nedir
merhaba
son kabında steril edilen ürünler ( ampul serum gibi ) de süzme öncesi ve sonrası bioburden testi yapılmakta
bununla ilgili olarak
alınan numune hangi petrilere ekilir ( hangi yönetmelikte yazar )
bioburden test sonucu limiti nedir ( hangi yönetmelikte yazar )
Firma : çetinkaya ilaç Ad / Soyad: kamil yüksel
Ünvanı:
Cevap:
Bildiğiniz üzere Mikrobiyolojîk yük
(bioburden), bir üründe bulunan mikroorganizma sayısını ifade eder ve
limitleri Medikal Cihaz Yönetmeliğinde yer almaktadır. Bioburden
Analizi için iki yöntem mevcuttur. Bu yöntemde ürünün ilgili
solüsyonlarla belirli süre temasından sonra 1 ml'ler alınarak membran
filtrasyon yöntemiyle TSA, SDA ve TSC 'ye ekim yapılır. İnkübasyon
sonrasında kolonilerin sayımı yapılırarak sonuçlar hesaplanır.
TSC Clostridium perfingens tesipiti ve sayımı için kullanıllır. TSA Genel bakteriyoloji yöntemleri ve hemolitik reaksiyonların belirlenmesi için kullanılır. SDA Maya ve küflerin ekimi için kullanılır.
Ayrıca Bioburden, Sterilizasyon validasyonu
çalışmalarına başlamadan önce gerçekleştirilir. Bazı yöntemlerde
izlenecek yol bu test sonucuna göre belirlenir. Mikroorganizmalar
üründen manuel-otomatik çalkalama, vorteksleme, parçalama, yıkama veya
swab yöntemi ile alınabilir.
Kullanılan Standart
TS EN ISO 11737-1-Tibbi cihazların sterilizasyonu – Mikrobiyolojik
metodlar – Bölüm 1: Ürün üzerindeki mikroorganizma populasyonunun
tesbiti
Mikrobiyolojîk yük (bioburden) için USP Sunumuna
gitmek için tıklayınız. Verdiğim bu linkin 61.Sayfasından itibaren başlayan USB mikrobiyal limit testlerine ulaşabilirsiniz.
Okumak için tıklayınız... Yukarıda belirtilenler dışındakileri yapmanıza gerek yok, genel çizgileri Medikal Cihaz Yönetmeliğinde belirtilmiştir.
Okumak için tıklayınız. Bahsi geçen tüm analizlerinizde kullanacağınız besiyerlerimizi
incelemek için Tıklayınız...
Soru: 15.4.2019 13:40:17
Pca bakteri çeşitleri
Merhabalar ,
Plate Count Agar ekim sonuçlarımızda şöyle sonuçlar çıkmaktadır genellikle küçük dairesel bakteriler görünmektedir ancak bazen ise bir adet ama agarı 1/4 üne yayılmış durumda bakteri görülmektedir bu agarda üreyen bakteri çeşitleri nelerdir ve bu sorum hakkında bilgi verebilir misiniz ?
Ad / Soyad: İsa Özişkar
Ünvanı:
Cevap:
Merhaba İsa Bey,
PCA hazır besiyerinde oluşan kolonilerin hangi bakteriye ait
olduğunu maalesef bilemeyiz. Çünkü bu besiyeri toplam aerobik mezofilik bakteri
sayımı için kullanılmaktadır. Spesifik bir mikroorganizma için analiz yapmak
istiyorsanız o mikroorganizmaya ait uygun besiyeri kullanmalısınız ayrıca
besiyerinde oluşan küf üremelerini de dikkate almamalısınız. Bazı bakteriler
zonlar oluşturarak, yayılarak üreme gösterebilir. Eğer çok üreme beklenen bir
durum ise numunenizi seyrelterek tekrar ekim yapabilirsiniz. Ancak bu durumun
normal olduğunu belirtmek isterim. Size incelemeniz için PCA besiyerine ait
data sheeti ve analiz dosyamızı ekte iletiyorum.
İyi çalışmalar…
Soru: 7.4.2019 22:31:35
karides kararma
fisadex DMC bu ürünün karides karaması üzerindeki etkisini merak ediyorum. Yazdığı gibi etkilimi etki süresi nedir. nasıl kullanılmalı
Ad / Soyad: emrah tugra
Ünvanı:
Cevap:
Deniz ürünleri avlandıktan bir saat sonra özellikle baş bölgesinde bulunan kas hücrelerinde bulunan tirozinin enzimatik reaksiyonu sonucu siyah lekeler oluştururlar. Fisadex bu enzimatik reaksiyonu durdurmada etkilidir, ve soğukhava deposuna kadar kararmayı engeller.
Soru: 26.3.2019 00:10:32
yok
hytec slide bakteri kitleri kapatılırken tam mı kapatılıyor yahut biraz gevşek mi bırakılıyor?
Ad / Soyad: AZİZ KILIÇ
Ünvanı:
Cevap:
Merhaba Aziz Bey,
İlgili yerlerden numune aldıktan sonra kapak tamamen
sıkılmadan, gevşek bırakılacak şekilde kapatılır. Ürünümüzün kullanım kılavuzunda gerekli
bilgileri bulabilirsiniz.
Soru: 18.2.2019 10:41:05
steril ürünlerde bioburden testi
steril serum üretmekteyiz şeker , tuz ve karışım olmak üzere 3 çeşit ürünümüz var bu ürünlerde bioburden testi yapılmakta nihai olarak otoklavda steril edilmektedir biburden testi olarak süzme öncesi süzme sonrası ve otoklav öncesi numune alınmaktadır bu testlerde tamc tymc bakılıyor ayrıca pseudomonas e.coli salmonella .bacillus staphylocooccus bile tolerant bakteri bakmamız gerekiyormu bu birinci sorum ikinci sorum bunun metodu nedir hangi yayında vardır örneğin ep yada usp gibi birde limitleri öğrenmek istiyorum süzme öncesi limit 10 cfu süzme sonrası 0 cfu biliyorum limitleride öğrenebilirmiyim ve hangi yönetmelikte geçmektedir şimdiden teşekkürler
Ad / Soyad: kamil yüksel
Ünvanı:
Cevap:
Bildiğiniz üzere Mikrobiyolojîk yük (bioburden), bir üründe bulunan mikroorganizma sayısını ifade eder ve limitleri Medikal Cihaz Yönetmeliğinde yer almaktadır. Bioburden Analizi için iki yöntem mevcuttur. Bu yöntemde ürünün ilgili solüsyonlarla belirli süre temasından sonra 1 ml'ler alınarak membran filtrasyon yöntemiyle TSA, SDA ve TSC 'ye ekim yapılır. İnkübasyon sonrasında kolonilerin sayımı yapılırarak sonuçlar hesaplanır.
TSC Clostridium perfingens tesipiti ve sayımı için kullanıllır.
TSA Genel bakteriyoloji yöntemleri ve hemolitik reaksiyonların belirlenmesi için kullanılır.
SDA Maya ve küflerin ekimi için kullanılır.
Ayrıca Bioburden, Sterilizasyon validasyonu
çalışmalarına başlamadan önce gerçekleştirilir. Bazı yöntemlerde
izlenecek yol bu test sonucuna göre belirlenir. Mikroorganizmalar
üründen manuel-otomatik çalkalama, vorteksleme, parçalama, yıkama veya
swab yöntemi ile alınabilir.
Kullanılan Standart
TS EN ISO 11737-1-Tibbi cihazların sterilizasyonu – Mikrobiyolojik
metodlar – Bölüm 1: Ürün üzerindeki mikroorganizma populasyonunun
tesbiti
Mikrobiyolojîk yük (bioburden) için USP Sunumuna
gitmek için tıklayınız. Verdiğim bu linkin 61.Sayfasından itibaren başlayan USB mikrobiyal limit testlerine ulaşabilirsiniz.
Okumak için tıklayınız... Yukarıda belirtilenler dışındakileri yapmanıza gerek yok, genel çizgileri Medikal Cihaz Yönetmeliğinde belirtilmiştir.
Okumak için tıklayınız. Bahsi geçen tüm analizlerinizde kullanacağınız besiyerlerimizi
incelemek için Tıklayınız...