Meze Çeşitleri ve Analizleri



25033 kez okundu

10 yıl önce eklendi

Mezeler güzel bir akşam yemeğinin başlangıç tabağı kabul edilir. Boyutları küçük, lezzetli mezeler; başlangıç yemeklerinin, açık büfeler ve kokteyllerin vazgeçilmez çeşitleridir. Ülkemizde ve Ortadoğu’da “Meze”, İtalya’da “Antipasta”, Fransa’da (Hors d’ouvre) “Ordövr”, İspanya’da “Taps”, Magrip ülkelerinde ise “Mukabalat” diye isimlendirilir.
 
Mezelerin Servisi, Servis Edildiği Yerler ve Servisinde Dikkat Edilecek Noktalar
 
Yemeklerin başlangıç tabağı olarak (ordövr tabağı) servis edilir.
 
Açık büfelerde servis edilir. Süslü, dekore edilerek hazırlanır, soğuk büfe, açık büfenin en çekici köşesidir.
 
Kokteyllerde servis edilir Minik lokmalar halinde düzenlenir, kokteyl yiyecekleri hazırlanırken mezelerden yararlanılır. Örneğin: Jambonlu kanepe, ton balıklı kanape, yumurta dolması, mini köfte, mini börek vb.
 
 
 
Meze olarak hafif yiyecekler seçilir. Ağır hiçbir yiyecek meze sınıfına dahil edilmez.
 
Mezeler karın doyuracak boyutlarda sunulmazlar.
 
Neyle sunuluyor olursa olsun yavaş yenirler. Sohbet ve içki eşliğinde oldukça yavaş yenirler, sofrada uzun süre kalmaları gerekir. Bu nedenle oda sıcaklığında bekleyebilen yiyeceklerden seçilir.
 
Havyar gibi daha soğuk yenebilen yiyeceklerin ise hemen tüketilmeleri gerekir.
 
Meze Olarak Verilen Yiyecekler
 
Turşular : Her çeşit turşu meze çeşidi olarak değerlendirilebilir. Özellikle kornişon, cin biber, pancar turşusu meze olarak verilebildiği gibi diğer mezelerin hazırlanmasında süsleme amaçlı yer alırlar.
 
Salatalar : Her türlü salata çeşidi meze olarak kullanılır.
 
Peynirler : Türk mutfağının sahip olduğu zengin peynir çeşitleri ve peynirle hazırlanmış mezeler bol tüketilir. (Tulum peyniri, örgü peynir, otlu peynir, cevizli tulum peyniri vs.)
 
Soğuk etler : Çiğ köfte, pastırma, salam, söğüş dil, söğüş tavuk, çerkez tavuğu, kuzu söğüş, midye dolma, soğuk balıklar örnek olarak verilebilir.
 
Çirozlar : Tuzla işlem görerek saklanmış ve kurutulmuş balıklarla (uskumru) hazırlanmış mezeler, hamsi tuzlama vb cipsler (en çok kullanılan patates cipsi) kullanılır. Küçük tabaklarda peçete veya dantel kağıt üzerinde servis edilebilirler.
 
Kuru yemişler : Ülkemizde çok çeşitli olarak bulunan kuru yemişler (kabuksuz olanları tercih edilir) içkiler ile servis edilir veya diğer mezelerin süslenmesinde kullanılır.
 
Meyveler : Yine aperatif olarak alınan içkilerle mevsimine göre dilimlenerek servis edilir. Tane meyveler elle yenilecek şekilde düzenlenir.
 
Diğerleri : Zeytinyağlı yemeklerin hepsi, sebze garnitürleri, kroketler, dip soslar, bütün kızartmalar, balıklar ve diğer deniz ürünleri meze olarak verilen yiyecekler arasındadır.
 
 
 
Meze Çeşitleri
 
Mezeler mevsimlere göre taze bulunan ürünlerden hazırlanması daha uygun ve lezzetli olur. Yazın patlıcan, biber; ilkbaharda enginar sonbaharda  mantar, kışın lahana, her mevsimin kendine has taze meyve ve sebzeleriyle hazırlanmış oldukça lezzetli olur. Geleneksel mutfağımıza has; kurutulmuş sebzeler, tuzlanmış balık ve konservelerle hazırlanmış mezeler sofralarımızda bol tüketilir. 
 
Mezelerde Yapılan Mikrobiyolojik Analizler
 
Türk Gıda Kodeksi’nde mezeler “Hazır Yemekler” başlığı altında yer alır. E. coli, Koagülaz pozitif Stafilakoklar, Salmonella spp ve Listeria monocytogenes analizleri yapılır.
 
 

Analizler

Limitler

Tüketime hazır her türlü salata, şarküteri ürünleri ve soğuk mezeler vb.

E. coli

5

2

<10 1

10 1

S. aureus

5

2

10 2

10 3

Salmonella spp.

5

0

0/25 g-mL

L. monocytogenes

5

0

0/25 g-mL

 
 
Meze üretimi yaparken hijyen esaslarına dikkat edilmelidir. Üretim yeri ve personel ile ilgili hijyenik kriterlere uyulmalıdır. Mikrobiyolojik meze analizleri ile ilgili tüm besiyerlerini firmamız tarafından edinebilirsiniz. İhtiyacınız olan hazır besiyerlerine ve minkübatörlere Diatek ile ulaşabilirsiniz.
 
Hazır besiyerleri ile ilgili bilgi almak için burayı TIKLAYINIZ.
 
Minkübatör ile ilgili bilgi almak için burayı TIKLAYINIZ.  

TAVSİYE ÜRÜNLER

Mikrobiyolojik Analiz Meze Çeşitleri ve Analizleri