Biradaki Mikroorganizmalar



15142 kez okundu

10 yıl önce eklendi

 
Bira Üretimi
  
Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan standartta biranın tanımı şu şekilde yapılmıştır: “Bira, malt ve diğer ekstrakt verici maddelerin öğütülüp sıcak su ile belirli metotlara göre işlenmesiyle elde edilen şıranın, şerbetçi otu ile kaynatılması ve soğutulmasından sonra bira mayası ile fermente edilmiş, dinlendirilmiş ve pastörize edilmiş, içinde çözünmüş halde CO2 bulunan alkollü veya alkolsüz bir içecektir.” Arpanın dışında seyrek olarak mısır, çavdar, yulaf, buğday, ve pirinç de kullanılır. Bu tanıma dayanak, biranın genel özellikleri aşağıdaki gibidir.
 

 

Önce arpa taneleri yüksek sıcaklıkta filizlenme yöntemiyle malt haline dönüştürülür. Ardından kavrularak rengini alır. Kavrulma süresi biradaki renk değişikliğini sağlar. Daha sonra sıcak saf su ile karıştırılır. Bir litre bira elde etmek için 6-7 litre su gereklidir. Son aşamada ise şerbetçiotu katılır. Şerbetçiotunda 200’den fazla aromatik kokunun bileşimi vardır. Sıra, bira mayasının eklenmesiyle elde edilen, şekerleri alkole ve karbonik gaza dönüştüren fermantasyon işlemindedir. Bu işlem, yüksek sıcaklıkta yapılır (15-20 derece). Yoğun (kesif) biralar için 3-5 gün boyunca (özellikle esmer biralarda), sarı biralarda ise 6-8 derece arasında, 7-10 gün boyunca fermantasyon işleminin devam etmesi gereklidir.
 

 


Birada Bulunan Mikroorganizmalar
 
Bira bulundurduğu alkol ve karbondioksit gibi bileşikler sebebiyle mikroorganizmalar için uygun bir ortam değildir. Şekerin etil alkole dönüşmesini sağlayan fermentasyon mayalar tarafından yapılır.
 
Pastörize etme bira içinde çürüme ve bozulmaya neden olan bakterilerin yok edilmesi için uygulanır. Pastörizasyon biraya özgü canlılığın bir kısmını yok etmesine rağmen; biranın dayanma süresini uzattığı için tercih edilir. Şişelenen bira 18 dakika içinde 60 C’ye kadar ısıtılır ve daha sonra yavaşça soğutularak içindeki mikroorganizmaların ölmesini sağlanır.
 

Saccharomyces cerevisiae; Fermantasyonda büyük öneme sahiptir."Bira mayası" olarak bilinir. 

Candida pelliculosa; Daha asidik ve acımsı bir tat bırakır.

 

Pediococcus  - Lactobacillus; Laktik Asit Bakterileri, bazen olumlu bazen olumsuz etkisi vardır.

Pectinatus - Megasphaera; Bira için tehlikeli patojenlerdir. (Pectinatus aromada etkendir.)

Asetik asit bakterileri; Bozulma etmenidir.

Zymomonas; Yoğun bulanıklığa sebep olur.

Malt sürecinde oluşabilecek bakteriler;
Enterobactericeae, Hafnia protea, Enterobacter agylomerans, Asetik asit bakterileri.

 

Bira Analizi

Bira endüstrisinde işletmeler kendi kalite standartları çerçevesince mikrobiyolojik analizleri gerçekleştirirler. Bira Analizinde çeşitli besiyerleri kullanılabilir.  Firmamız tarafından satışı yapılan  Condalab, bu analiz için çeşitli besiyerleri üretmiştir.

WL Nutrient Agar (Ürün hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.) :

E.coli, Lactobacillus, Proteus, Saccharomyces gibi çeşitli grup bakterilerin tespiti mümkündür.

Universal Beer Agar (Ürün hakkında bilgi için TIKLAYINIZ) :

Bira endüstrisindeki önemli mikroorganizmalar için bir besiyeridir. Acetobacter, Lactobacillus, Pediococci, Zymomonas  tespiti yapılabilir.

Raka - Ray Agar Base (Ürün hakkında bilgi için tıklayınız):

Seçici besiyeridir. E. coli ve Lactobacillus çalışılabilir.

Nocive Brewers Bacteria Agar Base, Modified (Ürün hakkında bilgi için TIKLAYINIZ) :

Bulanıklığa sebep olan türlerden Lactobacillus ve Pediococcus için kullanılabilir.

 

Klasik ekim metodlarının yanısıra, bira  partikülsüz sıvı yapıda olduğu için membran filtrasyon tekniği ile süzme işlemi yapılabilir.

 

TAVSİYE ÜRÜNLER

Mikrobiyolojik Analiz Biradaki Mikroorganizmalar