Hayatın pek çok alanında görülebilen biyofilmler, gıda sanayisini ilgilendiren en önemli sorunlardan biridir.
Biyofilmler, bir yüzeye yapışarak
kendi ürettikleri polimerik yapıda jelsi bir tabaka içinde yaşayan
mikroorganizmaların oluşturduğu topluluk olarak tanımlanabilir. Bu jelsi tabaka
polisakkarit bazlı bir ağ yapısıdır.
Uygun koşullar oluştuğunda mikroorganizmalar tarafından biyofilm
oluşturulabilir. Biyofilm oluşumu ve bakterilerin yüzeylere bağlanma düzeyi,
ortamın pH'sı ve sıcaklığı, bakteri türü, bakteri hücre duvarının yapısı,
bakteri sayısı, bağlandığı yüzeyin özelliği, hücre hareketliliği, ortamdaki
besin maddeleri içeriği ve miktarı, iyon konsantrasyonu gibi birçok faktör ile
değişebilmektedir. Bazı bakteriler biyofilm oluştumak için yüksek eğilime
sahiptir: Pseudomonas, Enterobacter, Flavobacterium, Alcaligenes,
Staphylococcus ve Bacillus'dur.
Biyofilmin Yarattığı Sorunlar
Mikrobiyel biyofilmlerin aletlerin
üzerinde oluşturduğu hasarlar, ürün kontaminasyonları, enerji kayıpları ve
neden oldukları enfeksiyon hastalıkları büyük maddi kayıplara yol açmaktadır.
1930'lu yıllardan bugüne kadar yoğun bir şekilde araştırılan biyofilm tabakası,
endüstriyel/evsel su arıtma sistemlerinde, ısı değiştiricilerde, su ileten
borularda, depolama, işleme ve dağıtım tesislerinde istenmeyen tortu ve
tabakalaşmalara yol açar.
Süt ve diğer gıda
sanayilerinde biyofilm oluşumu, ısının
yüzeyden akışını geciktirmesi, yüzeydeki sıvının sürtünme direncinin artması ve
yüzeydeki kimyasal sürtünme oranının artması gibi ciddi sorunlara sebep olur.
Boru hatlarında oluşan biyofilm,
borudaki akışın azalmasına sebep olur.
Biyofilmler bakterileri nem, ısı
ve pH değişiklikleri gibi çevresel koşullardaki değişimlerin ve UV ışığa maruz
kalmanın doğuracağı zararlardan korur. Besinlerin depolanmasının ve atıkların
uzaklaştırılmasının kolaylaşması da biyofilmin bakteride yarattığı
avantajlardandır.
Biyofilme karşı ne yapılabilir?
Biyofilm oluşumunun kontrolü ve engellenmesinde ilk aşama
biyofilm oluşmadan gerekli tedbirlerin alınmasıdır. İşletmelerde, belirli
aralıklarda işletmeye uygun ve etkili bir temizlik işlemiyle
mikroorganizmaların tutunabileceği organik maddeler uzaklaştırılmalı ve bunu
etkili bir dezenfeksiyon uygulaması izlemelidir. Gıda işletmelerinin büyük bir
kısmında temizlik sırasında biyofilmin uzaklaştırılması için yüzeye mekanik
kuvvet uygulanmaktadır. Mekanik işlemler sırasında yer alan otomatik fırça veya
yüksek basınçla temizlik yapılması önerilir.
Gıda işletmelerinde temizlik aşamalarında meydana gelen
eksiklikler herhangi bir yüzeyde kolaylıkla biyofilm oluşmasına sebep
olmaktadır. Biyofilm oluşumunu engellemenin mümkün olmadığı, bakterilerin biyofilm yapısı içinde
genetik değişimlere uğrayabileceği düşünüldüğünde, gıda işletmelerinde HACCP
kriterlerinin çok iyi belirlenmesi gerekmektedir. Konu ile ilgili günümüze
kadar birçok araştırma yapılmakla birlikte, özellikle biyofilm oluşumunun
engellenmesiyle ilgili yeni teknolojik gelişmeler konunun önemini ve
güncelliğini korumaktadır.
Sadece
DiaTek tarafından satışa sunulan
Clean Test (Organik Kirlilik Tespit Kiti) ile yapılan temizliğin etkinliği hızlıca ölçülebilir. Ortamda organik madde varlığı pratik bir analizle gözlemleneceğinden biyofilm oluşumu büyük ölçüde engellenmiş olur.
(Ürün hakkında bilgi için TIKLAYINIZ. )