Gıda kalitesi “tüketicinin tercihinde rol oynayan, her biri
ayrı ayrı ölçülüp kontrol edilebilen, söz konusu gıda ünitesini diğerlerinden
ayırt etmeye yarayan karakteristiklerin bileşimi” olarak tanımlanmaktadır.
Gıda işletmelerinde standart ve spesifikasyonların
oluşturulması, üretim için hazırlık, üretim, muayene, uygunluğun saptanması ve
gelişim için plan yapılması aşamalarında kullanılan kalite kontrol ölçüm
teknikleri arasında kimyasal, mikrobiyolojik, fiziksel ve enstrümantal
yöntemlerin yanı sıra duyusal değerlendirme yöntemlerinin de önemli bir yeri
bulunmaktadır.
Kantitatif karakteristikler (ekonomik açıdan), gizli
karakteristikler (sağlık açısından) ve duyusal karakteristikler (tüketici
duyuları) önemli kalite kriterlerini oluşturur.
Bir gıda maddesinin tüketici tarafından ilk izlenimini temel
duyusal özellikler olan görünüş, doku ve lezzet oluşturmaktadır.
Görünüş yani optik özellikler (renk, parlaklık, yarı
geçirgenlik, tekdüzelik, görsel lezzet), fiziksel şekil özellikleri (boyut ve şekil,
yüzey dokusu, görsel kıvam) ve sunuş şekli özellikleri (ürün tanımı, ambalaj,
ışıklandırma, kontrast) raf imajı, hazırlama imajı ve tabak imajını oluşturur.
Doku ise; görünüşten hemen sonra algılanan duyulara
yöneliktir. Parmak hissi(sertlik, yumuşaklık, sululuk) ve ağız hissi
(çiğnenebilirlik, liflilik, tanelilik ve pütürlülük, unluluk, yapışkanlık,
yağlılık) olmak üzere iki gruba ayrılır.
Lezzet, tat ve koku algılarının bileşimi olarak
adlandırılır. Tat (Tatlı, tuzlu, ekşi, acı, metaik ve umami tatlar) algısına ek
olarak sıcaklık ve acı verme hissi de mümkündür.
Gıda kusurları genetik ve fizyolojik kusurlar (şekil, renk,
karakter bozuklukları), Entomolojik kusurlar (Delik ve yaralar, hastalıklı
bölgeler, renk bozuklukları, kıvrılmış yapraklar), Patolojik kusurlar, Mekanik
kusurlar, yabancı madde kusurları ve iç kusurlardan oluşur.
Duyusal özelliklerin saptanmasıyla gıda üreticileri;
Tüketici beğenilerini öğrenir, ürünlerini tüketici beğenisine uygun hazırlar,
üretimden en iyi ekonomik sonucu alırlar. Duyusal analizin gıda endüstrisinde
kullanım alanları; Günlük üretimde kalitenin korunması, yeni ürün geliştirme,
Ar-Ge çalışmaları, var olan ürünün kalitesini arttırma, pazarlama analizleri,
tüketici beğenisini ve isteklerini saptama, satışı arttırma.
Duyusal analiz, insan duyularının bir enstrüman gibi
kullanıldığı ve gıdanın şekil, renk, kıvam gibi görünüş özellikleri ile lezzet
ve aroma, doku gibi duyusal özelliklerini görme, koklama, tatma, dokunma veya
işitme duyularının tepkilerini ölçen, analizleyen ve açıklayan bir disiplindir.
Duyusal değerlendirmede bireylerin bir uyarıya karşı tepkisi
ölçülmektedir. İnsanların uyaranlara karşı gösterdiği üç tepki=yanıt tipi
vardır. Bunlar; nitelik, boyut(şiddet, yoğunluk=intensite ve nicelik=kantite,
süre) ve hedonik(kişisel beğeni, tercih=öncelik)tir.
Duyusal analiz insanların duyularından yararlanılarak yapıldığı
için tadımcılarda; dikkat, algılama kapasitesi, duyusal yorgunluk, konsantre
olma kapasitesi, önyargıları ve eğilimleri, alışkanlıkları, genetik yapısı gibi
etkenler çok önemlidir.
Duyusal değerlendirmede önceden hazırlanmış deneme planına
göre uygulanan panellerden elde edilen veriler çeşitli istatistiksel yöntemlere
göre analiz edilir ve değerlendirilir. Panel verileri aşağıdaki istatistik
analiz teknikleri ile değerlendirilir; uygulanan panel test yöntemi, panelistlerin
eğitimli olup olmamaları, panelist sayısı, değerlendirilen örnek sayısı gibi
faktörlere bağlı olarak, varyans analizi, binom dağılışı, rank analizi, grafiksel
gösterim.
Farklılık testleri ise üretim, depolama, pazarlama
aşamalarında gıdalarda fiziksel, kimyasal değişimler sonucu oluşan duyusal
farklılıkları belirlemek amacıyla uygulanır ve iki veya daha fazla örnek
arasındaki farklılığın algılanması esasına dayanır.
Ürünlerin duyusal özelliklerini bozmadan raf ömrünü doğal
yollardan uzatmak için Diatek tarafından satın alabileceğiniz bitkisel gıda
koruyucusu Dia Natura Base ve Dia Natura Safe'i kullanabilirsiniz.
Kullanıldıkları gıdalarda herhangi bir renk, koku, tat değişikliklerine neden
olmamakla beraber daha uzun süre güvenle gıdalarınızı saklayabilirsiniz.
Kaynak: https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Duyusal%20Test%20Teknikleri.pdf