Neden E.coli Koliform analizleri yapılır?
Gıdalarda koliform mikroorganizmaların bulunması; kötü
temizlik koşullarının, yetersiz veya yanlış pastörizasyon uygulamalarının,
pişirme ve pastörizasyon sonrası tekrar bulaşma olduğunun bir göstergesi olarak
kabul edilmektedir.
Mikrobiyolojik su analizleri, indikatör mikroorganizmaların
tanımlanmasına yönelik çeşitli analizler içerir. Bunlar E. coli, fekal
koliform, toplam koliform, fekal streptokoklar, sülfit indirgeyen Clostridiumlar,
bakteriyofajlar, heterotrofik canlı sayımı, Aeromonas türleri ve Pseudomonas
aureginosa analizleridir. Bu mikroorganizmalar içerisinden sularda en sık
bakılanlar toplam koliform, E.coli, fekal koliform ve toplam canlı sayısıdır.
Analiz nasıl gerçekleşir?
Örnek membran filtrasyon tekniği ile süzülür.
Membran filtre koliform kromojenik agar besiyerine konur.
36 derecede 21 saat inkübe edilir.
Sonuçlar;
Pembe - kırmızı renkli koliform bakterilerdir. (E.coli yer
almaz)
Koyu mavi - mor renkli koloniler
E.coli bakteri kolonileridir.
Toplam koliform bakteri sayısı ise petride görülen tüm pembe
- kırmızı ve mavi - mor kolonilerin toplamıdır.
Bazı Shigella bakterileri açık mavi koloniler olarak
görülebilir.
E.coli O157:H7 gibi bazı E.coli grupları da renksiz
koloniler olarak görülmesi mümkündür.