"Entero" kelimesiyle başlayan bu iki bakteri grubu
zaman zaman birbirleriyle karıştırılabilmektedir. Enterococcus cins olarak
ifade edilirken, Enterobacteriaceae ise familya statüsündedir. Yani Enterobacteriaceae
cinslerden oluşan daha geniş bir bakteri topluluğunu ifade eder.
Enterococcus /
Enterokok
Enterokok ismi ilk defa 1889’da Thiercelli tarafından, bakterinin
bağırsak kaynaklı olduğunu belirtmek için kullanılmıştır. Andrewes ve Holder
ise 1906’da Streptococcus faecalis’i, Orla-Jensen 1919’da Streptococcus
faecium’u tanımlamıştır. 1937’de Sherman’ın sınıflamasıyla streptokoklar 4
gruba ayrılmıştır; piyojenik, viridans, laktik ve enterokoklar. 1984 yılında
Bergey’s Manual’de enterokokların yeni bir cins olarak sınıflandırılması
desteklenmiştir. Böylece önceleri, hücre duvarı antijen yapısına göre
Lancefield tarafından D-grubu streptokoklar içinde gösterilen enterokokların,
D-grubu streptokoklardan farklı olduğu kabul edilmiştir. Yapılan DNA:DNA ve
DNA:r-RNA hibridizasyon yöntemleriyle yeni enterokok türleri belirlenmeye
başlanmıştır. Henüz tamamı klasik kitaplara girmemiş 19 tür enterokok
bulunmaktadır.
Enterekoklar tekli, ikili ya da kısa zincirler halinde bulunan gram
pozitif koklardır. Son zamanlara kadar streptokok cinsi içinde
sınıflandırılmışlardır. Enterokoklar 10-45⁰C’de üreyebilen, %6.5 NaCl’lü
ortamlarda üremeyi sürdürebilen, 60⁰C’de 30 dakika canlı kalabilen ve eskülini
hidrolize edebilen bakterilerdir. Ayrıca pH 9,6'da %40 safra tuzu içeren
besiyerinde üreyebilirler. Fakültatif anaerop bakterilerdir. Sitokrom enzimleri
olmadığından katalaz negatiftirler. Glikozdan gaz oluşturmazlar.
Doğada yaygın olarak bulunurlar, ayrıca omurgalıların
dışkısında da miktarları yüksektir. Bazen piyogenik enfeksiyonlara neden
olurlar. Spor oluşturmayan, bazı türleri hareketli bazı türleri hareketsiz,
kapsülsüz, fakültatif anaerob koklardır. Sıvı kültürde siferik veya oval
şeklinde 0,6 - 0,2 x 0,6 x 2,5 μm büyüklüğünde hücreler oluştururlar. Karbohidratları fermente ederler ve esas
olarak L(+)-laktik asit üretirler, gaz oluşturmazlar, son pH' ları 4,2 - 4,6'dır. 10 ve 45⁰C ' de gelişebilirler, optimum gelişme sıcaklıkları 37 ⁰C 'dir. %6,5 NaCl ortamında ve %40 safra tuzunda gelişme
yeteneğindedirler. Bu cins içinde Lancefield'in D grup streptekokları yer
almaktadır. Bazı peynirlerin üretiminde starter kültür olarak kullanılan
türleri vardır.
Enterobacteriaceae
Salmonella ve Escherichia coli gibi bilinen patojenleri içeren
büyük bir bakteri ailesidir. Zararlı cinsler bulunduğu gibi doğada bulunan bazı
saprofit bakteriler, insan bağırsak flora elemanlarından bazı bakteriler
ve gıda endüstrisinde kullanılan yararlı
cinsler de bu ailede yer almaktadır.
Gram negatif özellikli, basil (çubuk) formunda, çoğu
flagellalı (kamçılı), spor oluşturmayan, kolay kültürlenen bakterilerdir.
Fakültatif anaerob olup glikozu fermente ederler. Oksidaz negatif özellik
gösterip, enerji üretimi için nitratı nitrite indirgerler.
Hastalık etmeni olan Enterobacteriaceae'leri hızlı tespit
etmek oldukça önemlidir. Salmonella, Shigella, Yersinia, E.coli, Enterobacter
gibi bakterileri ihtiyacınıza göre seçeceğiniz besiyerinde kolayca analiz
edebiliyorken, genel olarak Enterobacteriaceae tespiti için daha genel besiyerlerini tercih edebilirsiniz.
Enterokok ve Enterobacteriaceae analizleri için çeşitli besiyerlerini kullanabilirsiniz. Enterococcus / Enterekok için Bile Esculin Agar, M-Enterococcus Agar, Enterococcus Selective Agar kullanabilirsiniz. Enterobacteriaceae için ise VRBG Agar çok tercih edilmekte olup, MacConkey Agar, BCP Glucose Agar gibi besiyerlerini kullanabilirsiniz.
Enterokok ve Enterobacteriaceae analizleri için çeşitli
besiyerlerini kullanabilirsiniz. Kullanım amacınıza göre tercih edeceğiniz
hazır besiyerleri size hızlı çözümler sunacaktır. Firmamız tarafından
CondaLab
Toz Besiyerleri (ürün hakkında bilgi için TIKLAYINIZ) ve
Hazır Besiyerleri (ürün hakkında bilgi için TIKLAYINIZ) satışa sunulmuştur. İhtiyacınız olan
analiz için bizimle iletişime geçerek besiyerlerinizi kolayca temin edebilirsiniz.