Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde ürün etiketleri, satış kuralları, bazı
ürünlerin tuz ve nem oranları ile ilgili değişiklikler yapıldı. Geçtiğimiz
günlerde resmi gazetede yayınlanan tebliğ, 13.Mart.2015’de yürürlüğe girecek.
Tebliğde öne çıkan düzenlemeler şöyle:
İstisnalar dışında hayvan türlerine ait etler birbirleriyle
karıştırılamaz. Ancak sadece üretim teknolojisi gereği kanatlı eti ürünlerine
kırmızı et ve/veya yağı karıştırılabilir.
Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde mekanik olarak
ayrılmış etler kullanılamaz. Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten
işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelere veya doğrudan
son tüketiciye mekanik olarak ayrılmış et satışı yapılamaz ve bu işletmelerde
mekanik olarak ayrılmış et kullanılamaz.
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere dışarıdan et proteini
katılamaz.
Çiğ etler ve sakatat birbiriyle temas etmeyecek şekilde
muhafaza edilerek sevk edilir ve satışa sunulur.
Perakende işletmelerde kıyma, hazırlanmış kırmızı et
karışımları ve hazırlanmış kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamaz. Ancak
tüketici talebi üzerine anında kıyma ve hazırlanmış et karışımları hazırlanabilir.
Çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilir ve perakendeci
tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulur. Ancak tüketici
talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilir.
Perakende işletmelerde ısıl işlem görmüş sucuk, fermente
sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemez.
Kavurma ve kıyma kavurmada; Nem miktarı kütlece en çok %45, Tuz
oranı kütlece en çok %3, Yağ oranı kütlece en çok %30 olur.
Ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere ‘%100’,
‘%100 Dana eti’ ya da ‘%100 göğüs eti’ gibi ifadeler/logolar kullanılamaz. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ürün adları aynı
renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olmak üzere bir bütün olarak ifade
edilir. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ısıl işlem uygulanmış
et ürünü, emülsifiye et ürünü gibi genel ürün grupları ürün adı
olarak kullanılamaz.
Et ürünlerinin satışının yapıldığı ortamı mümkün olduğunca
mikrobiyolojik canlılardan arındırmak gerekir. Personelin göstereceği özenin
yanı sıra (Eldiven, önlük, galoş vs.) ortamı bakterilerden arındırmak için
giriş ve çıkışlara Diatek tarafından satılan Hypass
(Antimikrobiyal Dezenfektanlı Paspas) konarak kontaminasyon riski
azaltılabilirsiniz. Hytech Slide ile hijyen kontrollerinizi kolayca
gerçekleştirebilirsiniz.