Türkçe'ye ayak üstü yemek veya hızlı yemek olarak
çevrilebilen fast-food terimi dilimize ingilizce'den aynen geçerek yaygın olarak
kullanılır hale gelmiştir. Günümüzde, gelişen teknoloji ve sosyo ekonomik koşullar,
çalışma yaşamında zamana karşı yarışır hale gelinmesi, dışarıda yemek yeme
alışkanlığının yaygınlaşması sektörün tüm dünyada ve ülkemizde hızlı bir
gelişme göstermesine neden olmuştur.
Fast food'un tüm dünyada gıda sektörü
içinde en hızlı gelişen sektörlerden biri olmasının nedeni olarak, kolay,
pratik, hızlı, uygun fiyatı ve doyurucu olması gösterilmektedir. Alışılagelmiş
restoranlardan farklı olarak müşterilerin, siparişlerini çok kısa bir sürede
alarak yemek yedikleri ve standart mönülerin sunulduğu restoranlardır. Fast-food
restoranların büyük çoğunluğunda self-servis olarak hizmet alındığı gibi
hizmetin servis görevlilerince sunulduğu restoranlar da mevcuttur. Bu tür
restoranlarda, devir hızı yüksek olan hamburger, pizza, lahmacun vb. gıdalar
tüketime sunulmaktadır.
Ülkemizde şu anda sektörde faaliyet gösteren firmalar batı
tarzı yiyecek sunanlar ve geleneksel damak tadında yiyecek sunanlar bir başka
deyişle yerli ve yabancı olarak ikiye ayrılmaktadırlar:
Batı tarzı yiyecekler grubunda; hamburger, pizza, soğuk
sandviçler, kızarmış tavuk, kızarmış patates, sosisli sandviç, unlu mamuller
(donat, apple pie, vb.) yer alırken,
Geleneksel yiyecekler grubunda; lahmacun, pide, köfte,
gözleme, döner, tost, börek, kokoreç ve midye sayılabilmektedir.
Fast food sektöründeki gıda gruplarını ise şöyle sıralayabiliriz:
Et Ürünleri
Hazır köfte, hamburger köftesi, kıyma, salam, sosis, tavuk
Süt Ürünleri
Peynir (tost kaşarı, pizza kaşarı, vb), ayran
Yağlar
Kızartmalık sıvı yağlar, margarin
Soslar
Ketçap, mayonez, salata sosları, çeşnili soslar
Un ve Unlu Ürünler
Böreklik-ekmeklik-pidelik un, tost ekmeği, hamburger ekmeği,
pide
Fermente Gıdalar
Turşu ve diğer konserve sebze ve meyveler
Meşrubatlar
Kola, gazoz ve diğer meyveli asitli içecekler ile meyve
suları
Dondurulmuş Ürünler
Patates, mısır, deniz ürünleri, et ürünleri ve çeşitli sebze
meyveler.
Üretim esnasında meydana gelebilecek kontaminasyonları
engellemek için yapılabileceklerden bazıları; personel, ekipman, yüzey ve
havanın mikrobiyal yükünü azaltmak olabilir. Bunun içinde gerekli olan,
mikrobiyolojik analizleri yapmak, sorunu tespit etmek ve bundan yola çıkarak
çözüme ulaşmaktır. Firmamız tarafın üretilen
Hytech Slide (ürün hakkında bilgi için TIKLAYINIZ) ürünü hijyen
kontrolleri için hızlı ve kolay çözüm sağlar. Bu ürün ile personel,
ekipman ve yüzeylerden mikroorganizma tespiti yapılarak hijyen kontrolü
sağlanabilir. Yine havanın mikrobiyal yükü hazır besiyerleriyle kolayca tespit
edilebilir ve bu yükü azaltmak için firmamız tarafından üretilen
Hysafe
Air (
ürün hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.) kullanmak başta olmak
üzere birçok çözüm yöntemi bulunabilir.
Kaynak: A. Yurtman