Neden raf ömrü analizi yapılır?
Gıda güvenliği açısından raf ömrü süresi çok önemlidir. Gıda
üretildiği an raf ömrü başlar, gıdanın içeriği, üretim aşamaları, paketleme
türü ve nasıl saklandığına göre süre değişir.
Raf ömrü süresince gıdada herhangi bir fiziksel ya da
kimyasal değişiklik olmamalı, etiketindeki besin değerlerini taşımaya devam
etmeli ve de yenilebilir olmalıdır.
Gıdalarda bozulmalar iki sebepten oluşur;
Mikrobiyal Kaynaklı Bozulmalar: Bakteri, küf, maya gelişimi
Mikrobiyal Kaynaklı Olmayan Bozulmalar: Nem değişimi, kimyasal değişim, ışık kaynaklı değişim, sıcaklık değişimi, gıdada fiziksel hasar vs.
Raf ömrü çalışması nasıl yapılır?
Doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki şekilde raf ömrü çalışmaları yapılabilir.
Raf Ömrü Doğrudan Analiz Yöntemleri
Gıda,
önceden belirlenmiş koşullarda beklenen raf ömründen daha uzun süre depolanır
ve ne zaman bozulmaya başladığını görmek için belirli aralıklarda kontrol
edilir. Her ürün için uygulanan protokol farklıdır.
Genel olarak şema şu şekildedir:
- Gıdada bozulmaya yol açan etken belirlenir.
- Yapılacak testler belirlenir.
- Raf ömrü çalışması planlanır.
- Raf ömrü belirlenir.
- Ürün pazara sunulduğunda raf ömrü izlenmeye devam eder.
Gıdalarda bozulmaya sebep olan etkenler şu şekildedir.;
Ürüne bağlı bozulma etkenleri: Hammadde, içerik düzenlemesi,
su aktivitesi, pH, oksijen ve kimyasal koruyucular gibi faktörler mevcuttur.
İşleme bağlı bozulma etkenleri: İşlenme, paketleme ve depolama.
Analizler: Duyusal, mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel olmak üzere 4 tip analiz yöntemi vardır.
Eğer mümkünse, çalışmanın başında ürüne zarar vermeden
ürünler dondurulur ve her test için dondurulmuş ürünlerle karşılaştırma
yapılır.
Eğer ürün dondurulamıyorsa, karşılaştırma yapabilmek için yeni
hazırlanmış ürün kullanılabilir.
Her analiz her ürün için uygun olmayabilir. Örneğin, Laktik
asit bakterilerinin sayımı için çiğ ette analiz yapabilirsiniz, ancak fermente
çiğ ette (salam) analiz yapamazsınız. Ayrıca, gıda zehirlenmesine yol açan
Listeria, Clostridium analizleri de ürün güvenirliği için oldukça önemlidir.
Mikrobiyolojik standartlar ve esaslara göre organizmanın
türü, bulunabileceği miktarı vs. belirlenmiştir.
pH, gaz analizi, serbest yağ asitleri ve toplam uçucu
nitrojen analiz kimyasal analiz örnekleri arasında sayılabilir.
Analizler sonucunda raf ömrü belirlenir. Ürünün daha fazla
kalite standardını karşılayamadığı noktada raf ömrü tamamlanmış olur.
Gözlemlenen ve kaydedilen tüm bilgiler kullanılarak ürünün kalitesi ve
güvenilirliği bozulmadan ne kadar süre saklanabileceği belirlenir. Kalite ve
güvence için maksimum depolama süresi aynı olmayabilir. Raf ömrü bu sürelerden
en kısa olanı olarak kabul edilir.
Raf Ömrü Dolaylı Analiz Yöntemleri
Raf
ömrünü belirlemek için hızlandırılmış depolama ve/veya mikrobiyolojik modelleme
kullanılır.
Hızlandırılmış raf ömrü çalışmaları, genellikle saklama
sıcaklığı artırılarak yapılır. Ardından sonuçlar normal koşullardaki raf ömrünü
hesaplamak için kullanılır.
Tahmini modelleme, belirli koşullardaki bakteri gelişimini
saptamak için kullanılan veritabanına göre hesaplanan matematiksel
eşitliklerdir. Bir çok model organizma türüne özeldir.
Gıdalarda bozulmaya sebep olan etkenlerden kimyasal koruyucular yerine firmamız tarafından satışa sunulan bitkisel koruyucu DiaNatura Base'i kullanabilirsiniz.
DiaTek tarafından İspanya'daki Domca firmasına
ürettirilen ve bitki özütlerinden elde edilen DiaNatura Base'in antioksidan özelliğinden dolayı uygulanan
meyve ve sebzelerde kararma ve çürüme ciddi oranda azalmakta, et ve süt
ürünlerindeki antimikrobiyal etkilerinden dolayı ise bozulma süresi gıda
üreticilerini tatmin eder düzeyde düşmektedir.