Kek Üretiminde Kullanılan Makinalar



10579 kez okundu

8 yıl önce eklendi

Kek pek çok ülkede üretilen besleyici değeri yüksek, kullanımı kolay, göz ve damak zevkine hitap eden çeşitlilikte, farklı formülasyonlarda ve şekillerde üretilen hazır bir gıda ürünüdür.
 
Kekler formülde yer alan bileşenlere, şekillerine ve üretim tiplerine göre çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir.
 
Üretim Akışı
 
Kek üretiminde aynı kalitenin sağlanması ve yüksek miktarda üretim gereksinimleri, yüksek düzeyde bir teknolojinin kullanımını zorunlu kılmaktadır. Kek üretimi genel olarak dört aşamadan oluşmaktadır.
 
Hammadde Bileşenlerinin Oranlarının Ayarlanması
 
Unun tamamı, kabartma tozu, süt tozu ve yağ karışımı pürüzsüz bir görüntü alıncaya kadar karıştırılır. Şeker, tuz ve un miktarının yaklaşık %40’ı kadar süt veya su başka bir yerde karıştırılır, 1. aşamadaki karışıma ilave edilir ve 1-2 dakika düşük hızda karıştırmaya devam edilir. Son olarak yumurta, kalan süt veya su ilave edilir ve hamur istenilen kıvama ulaşıncaya kadar (kek formülüne göre) düşük veya orta hızda bir müddet daha karıştırmaya devam edilir.
 
 
 
Bileşenleri Karıştırma
 
Kek üretiminde karıştırma işleminin amacı; kek formülünde yer alan tüm bileşenlerin karışımın içinde tamamen ve tekdüze olarak dağılmasını, karışımın içinde homojen, stabil hava kabarcıklarının oluşmasını ve en son üründe arzu edilen yapının oluşmasını sağlamak olarak belirtilir. Sulu kek hamuru, köpük tipi kek hamuru ve çok kabaran kek hamuru olmak üzere çeşitli kekler için farklı karıştırma teknikleri uygulanır.
 
 
 
Pişirme
 
Karışımın pişirme alanına transferi, özenle aktarılmasına uygun pompalarla yapılmaktadır. Pişirme işlemi, ürünün kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Optimum kek pişirme koşulları; kek formülündeki şeker-sıvı miktarları, hamurun viskozitesi ve pişirme tavalarının büyüklükleri göz önüne alınarak belirlenir. Genel kural yüksek oranda şeker içeren kek hamurlarının düşük pişirme sıcaklığında pişirilmesidir.
 
 
 
Pişirme Sonrası Soğutma
 
Pişirmeden sonra gelen soğutma aşaması, bitmiş ürünün mikrobiyolojik kalitesini etkilemektedir. Kontrollü ve sterilize bir ortamda sertleşme riski olmaksızın gerçekleştirilen bu işlem, üründeki nihai nemi belirlemektedir.
 
 
 
Kek üretim alanlarınızda ortam havasındaki mikroorganizmaları etkisiz hale getirmek için Hysafe Air cihazımızı güvenle kullanabilirsiniz. Hysafe Air hakkında bilgi almak için lütfen TIKLAYINIZ.
 
Diğer Makinalar
 
Keke şekil vermek için dilimleme makinaları kullanılmaktadır.
 
 
Ambalajlama
 
Ambalajların yapımında kullanılan her çeşit malzeme; temiz, kuru, kokusuz, insan sağlığına zararsız ve sağlam olmalıdır. Ambalajlar küçük veya büyük ambalajlar şeklinde olabilir. Küçük ambalajlar ayrıca büyük dış ambalajlar içerisine de konulabilir. Kek ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı, silinme ve bozulmayacak şekilde yazılmalı veya basılmalıdır. Küçük ambalajlarda bu bilgiler ambalaj içine konulacak bir etikete de yazılabilir.
 
 
 
Depolama
 
Ambalajlanmış kekler, işleme yerlerinde, depolarda, taşıtlarda ve satış yerlerinde fena kokulu, nemli, tatlarına ve diğer özelliklerine olumsuz yönde tesir edecek maddelerle bir arada bulundurulmamalıdır. Serin ve rutubetsiz ortamlarda, ortalama 20°C, en çok 25°C de muhafaza edilmelidir.
 
Kaynak: https://www.megep.meb.gov.tr/

TAVSİYE ÜRÜNLER

Mikrobiyolojik Analiz Kek Üretiminde Kullanılan Makinalar