Dünyada ve ülkemizde beslenmedeki önemi gittikçe artan
ürünlerden biri de mantardır. Doğada kendiliğinden yetişebilen mantar
türlerinin toplanıp tüketiminin yanı sıra değişik mantar türlerinin kontrollü
şartlarda üretimi gerçekleştirilmektedir.
Mantar yetiştiriciliğinde verim ve kaliteyi etkileyen en
önemli faktörlerden biri uygun bir kompost hazırlanmasıdır. Kültür mantarı
gelişimi için gerekli olan ihtiyaçlarını bu kompost materyalinden
sağlamaktadır. Kompostun uygun olması verim ve kaliteyi etkilemekle birlikle
üretimde de karlılığı beraberinde getirmektedir.
Kompost hazırlanır. Böcek yumurtaları gibi zararlıları uzaklaştırmak için pastörizasyon yapılır. (8 saat 58C). Kompost tamamen hazır olduğunda mantar miselyumları komposta eklenir. Kompost hazırlığından hasada kadar olan süre yaklaşık 12 haftadır.
Eskiden at gübresinin ham materyal olarak kullanılmasıyla
yapılan kompost hazırlama işlemi, günümüzde at gübresi temininin zor olmasından
dolayı artık buğday sapı, çeltik veya çavdar sapı gibi materyallerin
kullanıldığı sentetik kompost hazırlama şeklinde yapılmaktadır.
Kompost hazırlığında sıcaklık artışına paralel olarak
termofil mantarlarla birlikte termofil bakterilerinden Pseodomonas türleri ve
Bacillus türleri gibi bakteriler görev alırlar. Bu şekilde mikroorganizma
faaliyeti ile birlikte organik maddelerin parçalanma işlemi gerçekleşmektedir.
Bitki büyümesini arttırıcı bazı bakteriler (rhizobakteriler)
de mantar üretiminde komposttaki organik maddenin parçalanmasını sağlar. Acinetobacter
Alcaligenes, Arthrobacter, Azospirillium, Azotobacter, Bacillus, Beijerinckia,
Burkholderia, Enterobacter, Erwinia, Flavobacterium, Rhizobium ve Serratia
cinsleri içinde yer alan bazı bakteriler bitkilerde verimi ve ürün kalitesini
arttırır.
Komposttaki bakteriler üzerine çeşitli verimlilik çalışmaları
yapılmıştır. Bunlardan bazıları şöyledir:
Gerek kompost içerinde doğal olarak bulunan gerekse sonradan
komposta ve örtü toprağına inokule edilen farklı bakteri ırklarının mantar
gelişimi üzerine etkileri farklılık göstermiştir.
Bir çalışmada Agaricus
bisporus da verim vermeye başlamasından sonra toplam bakteri miktarında önemli bir artış olduğunu ve en fazla
miktarın ikinci flaştan sonra meydana geldiğini belirlemişlerdir.
Fluorescent
pseudomonas miktarının da örtü toprağı seriminden sonra şapka oluşumuna
kadar (verime başlama) arttığı ve ikinci flaştan sonra bir artış veya azalma
göstermediğini tespit etmişlerdir.
Agaricus bisporus
mantarı yetiştiriciliğinde hif gelişimi ile ilişkili birkaç tip bakteri
populasyonunun oluştuğunu, bazılarının (Pseudomonas ırkları) filament gibi bir
yapı oluşturarak hiflere yapıştığını ve bu durumun primordium oluşumunu teşvik
ettiğini belirlemişlerdir.
Başka bir çalışmada, Scytalidium
thermophilium thermofilik mantarı bulunan kompostta, Agaricus bisporus mantar misel gelişimini arttırdığı, normal mantar
kompostunun neredeyse tamamında S.
thermophilium bulunduğu görülmüştür.
Bir çalışmada Pleurotus
tuber-regium (Fr.) Singer ve Lentinus squarrosulus (Berk.) türü mantar yetiştiriciliğinde hammadde olarak talaş ve
buğday kepeğinin kullanıldığı kompost yapımının ilk aşamasında en yüksek
bakteri sayısının kompostun iç ve dış kısmında sırasıyla 1.6x106 ve
6.90x105 cfu/ml olduğunu tespit edilmiştir. Ayrıca örtü toprağı
tabakasında bulunan bazı bakteri populasyonlarının P. ostreatus mantar gelişiminde önemli rollerinin olduğu
belirtilmiştir.
Çalışmalara göre mantar yetiştiriciliğinde bakterilerin
etkisi mantar türüne, kompost içeriğine, örtü toprağının yapısına ve en
önemlisi de bakteri ırkına göre farklılıklar göstermektedir
DiaTek tarafından satın alabileceğiniz bitkisel özütlerden edilmiş doğal dezenfektan olan DiaNatura Safe ürünü ile gıda yüzeyinin dezenfeksiyonunu hiçbir tat, koku ve renk değişikliği olmadan sağlayabilirsiniz. Kültür mantarı üretiminde de kullanabileceğiniz bu ürün ile ürünün raf ömrünü tamamen doğal yollarla uzatabilirsiniz.