Lahmacunla İlgili Yeni Kriter



8389 kez okundu

10 yıl önce eklendi

Türk Standartları Enstitüsünün 12.01.2015 tarihinde kabul ettiği lahmacun ile ilgili yeni standartta pişirildikten sonra piyasaya arz edilen lahmacunla ilgili önemli bir kriter yer alıyor.
 
Bu kritere göre 20 cm'lik lahmacunun üst malzemesindeki protein oranı % 4 yerine % 6 olacak. Böylece lahmacundaki toplam et orası %25'ten %35'e yükselecek.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri yapacağı denetimlerle standartlara uymayan üretim yapan işletmelere 13 bin lira ceza yaptırımı uygulanacağı bildiriliyor.
 

Kritere buradan ulaşabilirsiniz.

 
Lahmacun ile ilgili Genel Bilgiler
 
Lahmacun, açılmış hamurun üzerine kıyma, maydonoz, soğan, sarımsak ve karabiber, isot(kırmızı biber) gibi baharatlarla hazırlanan malzeme sürüldükten sonra taş fırında pişirilmesiyle yapılan bir pide türüdür.
 

 
Malzemeler yeterli miktarda su alınarak iyice yoğrulur. Bu malzeme yaklaşık 2-3 mm kalınlığında ve yaklaşık 20-25 cm çapında açılmış olan hamurun üzerine konularak elile yayılır. Taşfırınında pişirilir. Limon sıkıp maydonoz koyarak yemenin lezzetini arttırdığı söylenir. Anavatanı Şanlıurfa olan lahmacun özellikle Urfa'da közlenmiş patlıcanla beraber tüketilmektedir.
 
Malzemeler yöreye göre ya da mevsime göre değişiklikler gösterebilmektedir. Biber salçası, fıstık, yeşil biber gibi malzemeler eklenebilir. Lahmacun Şanlıurfa ve Mardin'de soğanlı, Gaziantep'te sarımsaklı, Kahramanmaraş'ta ise hem sarımsak hem de soğanlı olarak yapılmaktadır.
 
Lahmacun İşletmelerinin Hijyen ile İlgili Dikkat Etmesi Gerekenler
 
Bu tip gıda işletmelerinde ortamı mümkün olduğunca mikrobiyolojik canlılardan arındırmak gerekir. Personelin göstereceği özenin yanı sıra (Eldiven, önlük, galoş vs.) ortamı bakterilerden arındırmak için giriş ve çıkışlara Diatek tarafından satılan Hypass (Antimikrobiyal Dezenfektanlı Paspas) konarak kontaminasyon riski azaltılabilir. Bunlara ek olarak Hysafe Air ile havayı bakterilerden arındırabilir, Hytech Slide ile hijyenik kontrollerinizi gerçekleştirebilirsiniz.  
 
Hypass hakkında bilgi için burayı TIKLAYINIZ.
 
Hysafe Air hakkında bilgi için burayı TIKLAYINIZ.
 
Hytech Slide hakkında bilgi için burayı TIKLAYINIZ.

TAVSİYE ÜRÜNLER

Mikrobiyolojik Analiz Lahmacunla İlgili Yeni Kriter